Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Chciałem prosić o podanie nazw roślin szybko rosnących do obsadzenie akwa na każdy plan.
-
jaras81
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Opisz nam swoje akwarium.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Na przód akwarium - glossostigma (lubi miękką wodę, CO2 i jak wszystkie na 1 plan sporo światła, często radzi sobie dobrze w świeżych akwariach, w odpowiednich warunkach rośnie najszybciej z roślin dywanowych)
Środek akwarium - Echinodorus quadricostatus (często sprzedawany mylnie jako E. tenelus, sagitaria, E. latifolius itp.) - łatwa w uprawie roślina rośnie bardzo szybko.
Tył akwarium - tu jest bardzo duży wybór: heteranthera - na start akwarium, egeria najas, przy dozowaniu CO2 bardzo szybko rośnie hygrophila polysperma, niektóre gatunki wywłóczników, Gymnocoronis, przy dużym stężeniu związków azotu polecam najas microdon (najas g.) - ale jest to roślina rosnąca w prawie każdych warunkach przy temperaturze powyżej 20 stopni celsjusza, czasami bardzo szybko ptrafią rosnąć też limnophile (np sesssiflora), ale nie zawsze wyglądają wtedy ładnie. Dosyć szybko potrafi rosnąć też rogatek. Czasami na pewien okres czasu przy dozowaniu CO2 potafią mocno przyśpieszyć niektóre większe echinodorusy. Pzy dozowaniu CO2 dosyć szybko potrafi rosnąć Ceratopteris (ale nie jest to warunek konieczny). Jeśli chodzi o rośliny pływające, to pistie i salwinia też potrafią szybko rosnąć, ale nie są wtedy zbyt ładne, w przeciwieństwie do wgłębki, która jeśli rośnie szybko jest ładniejsza. Jeśli jest Pan zainteresowany doborem roślin do konkretnych warunków, to proszę wysłać prywatną wiadomość.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Posiadam akwarium 126 litrów, oświetlenie 4 świetlówki 18 Watt T8, CO2 podawane z butli. Parametry wody Gh-15, Kh-10, ph w granicach 7 - 7,6. Pozostałych parametrów nie mierze. W akwarium posiadam roślinki:
Alternanthera sessilis rubra
Ludwiga peruviana
Lilaeopsis
Hygrophila difformis synema
Hygrophila glabra orzech
anubias nana
Echinodorus horizontalis
Vallisneria serpentina Tiger
Nawożenie K2SO4 5 ml codziennie z uwagi na dziurawe liście na mojej żabienicy poziomej. Ponadto 1 ml codziennie nawozu mikro z tej oto strony: http://akwanawozy.republika.pl/mikro2.html
Obsada rybna 3 kiryski panda, parka mieczyków, parka molinezji, prętnik karłowaty (były 4 - został 1), 6 neonków, 5 tetra kolor, 6 miedzików, kilka młodych molinezji i mieczyków ( w najbliższym czasie oddam do sklepu zoo),. Planuję również zakupić kilka otosków oraz krewetki ammano.
-
jaras81
●
Dodam jeszcze kilka gatunkow pod wymiary Twojego akwarium:
na tyl
Vallisneria nana - bardzo ekspansywna i szybkorosnaca, czesto bywa zmora akwarystow ze wzgledu na szybki wzrost
Rotala rotundifolia green - rosnie bardzo szybko, latwo da sie ja przycinac
Rotala rotundifolia indica - jak wyzeh
na srodek:
Blyxa japonica - bardzo efektowna, choc delikatna roslina
Hemianthus micranthemoides - prosta w uprawie, bardzo ekspansywna
na przod:
Jak pisal poprzednik - Glossostigma bedzie dobrym wyborem.
Generalnie musisz przemyslec sprawe ilosci gatunkow, zwykle w zbiorniku o tym rozmiarze trzyma sie do 5-6 gatunkow roslin. Zbyt duza roznorodnosc stworzy efekt "sieczki" i utrudni Ci stworzenie kompozycji z posiadanych roslin.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Waldek napisał(a):Jeśli jest Pan zainteresowany doborem roślin do konkretnych warunków, to proszę wysłać prywatną wiadomość.
Piszmy na forum ogólnym - wiedza ma służyć wszystkim akwarystom, którzy mają podobne akwarium.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

LeweLeweLof
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódzkie
-
jaras81
●
jaras81 napisał(a):a coś po polsku?
M.in. tu sa rośliny szybkorosnące:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... 1_221.html
Wszystko jest w bazie - wystarczy wybrać to co wpadnie w oko i poczytać o tempie wzrostu 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Powiązane tematy
Na zdjęciach są te same roślinki. Od pierwszego do drugiego zdjęcia minęło 11 miesięcy. Czy wszystkie Bucephalandry rosną tak powoli czy moje jakieś podejrzane są? Może źle je naworze, że tak wolno ro...
Chłopaki prośba o pomoc.
W załączniku zestaw roślin które już idą pocztą.
Jak je ogarnąć w sensie rozkładu w akwarium . 1. Jak je rozpisać na kartce ? Będę prosił o sugestie co gdzie jaką posadzić a...
Witam mam pytanko jakie oświetlenie wybrać pod roślinki do akwarium 112l o długości 80cm . Żeby mieściło się pod pokrywę
Witam w wodociągach co drugi miesiąc zmieniają ujęcie wody ,raz miękka raz twarda nawet do18 gh ,Zastanawiam sie by posadzić roślinki lubiące taka twardość ,nie bardzo wiem jakie wytrzymają taka warun...
Witam!
Mam problem, a mianowicie wypadają mi roślinki, z których mam plan zrobić trawnik.Chce dowiedzieć się czy mogę je przymocować do dna za pomocą zszywaczy czy macie inny lepszy pomysł?
Witam mam mały problem otóż jedna roślinka ma u mnie problem a jest nią Rotala sp. Wayanad, gnie mi od dołu. Na początku myślałem że to wina invitro, bo były stare. Przyszły jako gratis z iksem na dek...
Witam troszkę słabo zaczęły wygląda roślinki.
Po4 0.25.
No3 15
Fe 0.1
Świece 10_11h świetlówka auqua 15w i ledy jakieś 10w. (Więcej o ledach nie powiem bo kupiłem już takie coś w pokrywie. )
gh ...
Hej mam problem z roślinami otóż rosną ale mają czarne plamki itd . Mikro makro podawane oraz potas.... IMG_20200406_175335_1.jpg IMG_20200406_175325_1.jpg
Witam Wszystkich chciałem sie zapytac Was majac taki zestaw jakie mogłbym wykorzystac rośliny do obsadzenia mojego akwarium.
Akwarium 29x29x35 30L
Chihiros a301 18w
Aquasubstrate II+
brak Co2
Aquael ...
Na co można kleić roślinki do podłoża? Specjalne kleje są trochę drogie, macie jakąś alternatywę.
|
|