jaka woda do podmian? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jaka woda do podmian?

Liczba wyświetleń: 1414·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
poczatkujacy.pniewy pniewy wlkp

17 maja 2010, 21:00 jaka woda do podmian?  (#1)  

witam , chcialbym zasiegnac informacji co do podmian. czy woda ze studni przy domowych jest dobra do wykonywania podmian wody w akwarium? dodam ze w poblizu nie ma zadnych upraw i nie stosuje sie zadnych nawozow. studnia jest nie wykozystywana ale woda wciaz nachodzi i widac ze jest bardzo czysta. na moj rozom powinna byc bardzo miekka bo to przeciez deszczówka. mam nadzieje ze ktos mi odpowie na to pytanie? pozdrawiam

poczatkujacy.pniewy
Ranga: Początkujący

Miasto: pniewy wlkp

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
haem Skarzysko-Kamienna

18 maja 2010, 07:28   (#2)  

Zbadaj wodę testami to zobaczysz jaka jest.Ludzie leją kranówkę w Warszawie czy innych większych miastach a tam z twardością każdy wie jak jest wiec podejrzewam że u Ciebie powinna być bajka.Lepiej żeby tak czy siak woda odstała przynajmniej 24h.

haem

Miasto: Skarzysko-Kamienna

leon1000 lubuskie

18 maja 2010, 08:03   (#3)  

Jak sam nie sprawdzisz to sie nie przekonasz :)

leon1000
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: lubuskie

18 maja 2010, 08:20   (#4)  

Jak tak do tego podchodzić to nawet woda morska to deszczówka :).

Twardość Twojej wody może być przeróżna, tak samo jak ma to miejsce w wodociągach miejskich w dużych miastach (jedna dzielnica ma 5dGH druga 20dGH) w zależności od ujęcia i warstwy wodonośnej. Na dodatek studnie przydomowe są płytkie więc mogą zawierać duże ilości różnych mniej lub bardziej pożądanych związków i pierwiastków (np. żelazo, azotany). Jak chcesz mieć pewność co lejesz to zadzwoń do PWiK i dowiedz się o koszty badania wody (pewnie kilkanaście złotych za 1 "składnik").

pin54
Ranga: Stały bywalec

xinoxie Filipowice, małopolska

18 maja 2010, 10:14   (#5)  

U mnie woda ze żródła miała takie same parametry jak kranówa więc olałem temat zwłaszcza że w kranie mam uzdatnianą. I tak w tej chwili leje RO.

Co do samej studni to ona raczej nie napełnia się wodami opadowymi tylko w tym miejscu wybija źródło i dlatego sie studnia napełnia :) źródlana woda super git ale do robienia innych wpsaniałych rzeczy :) troche mocniejszych niż akwarium ;)
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

xinoxie
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Filipowice, małopolska

poczatkujacy.pniewy pniewy wlkp

18 maja 2010, 16:37   (#6)  

wlasnie problem z testami bo zamowilem ja na allegro zaplacilem i musze czekac bo niby nie maja na miejscu. jaka zrobic pierwsza podmiane w 450?

poczatkujacy.pniewy

Miasto: pniewy wlkp

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9040
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8253
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9084
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Jaką obsadę wybrać - otwarte 112l

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1965
Dzień doberek, Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO. Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...

Aquael Hypermax Link - Jaka Lampa UV-C?

Baczek28 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2498
Witam, Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć? Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm. Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C? Rober...

Jaka frakcja dla Kirysków

Bonz w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4308
Witam, stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...

Jaka rurka zasysająca do HW-602B

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1069
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2529
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5054
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Jaka gotowa szafka akwariowa pod 112l

marcinox w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3600
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie? Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...

Statystyki

Ten temat przegląda 442 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 441 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.