Tutaj link do historii zbiornika:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=29448 (akwarium już zlikwidowane!).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I tak wygląda finisz! W końcu bez sprzętu w środku. Ale niestety fotki takie na jakie pozwala sprzęt fotograficzny (jak na kilkuletni telefon to i tak myślę, że nieźle, choć szczegółów żadnych praktycznie nie widać

). Niestety zabrakło mi jeszcze 2 rąk do płoszenia rybek, stąd też tylko jedna ciekawska, przypadkowa (Jest 5 szt. Celestichthys margaritatus). Przy fotografowaniu zbiornik oświetlony tylko 1 lampą Solar Duo Boy 26W. Normalnie jest 2x26W.
W przyszłym tygodniu dotrą roślinki i przenosiny do 30L. Wybór padł na ułożenie skał nr 5 (zdjęcie wyżej), ale z lekką korektą (porozsuwana nieco prawa strona, zrobione szczeliny na rośliny pomiędzy skałami).
Na koniec kilka uwag podsumowujących, które mam nadzieje przydadzą się innym:
EasyCarbo - Mały Henio w tak niewielkim zbiorniku świetnie sobie radzi bez CO2, a wystarcza mu jako źródło węgla jedynie EasyCarbo
Brak CO2 niestety utrudnia stabilizację zbiornika, mam tu głównie na myśli utrzymanie pH na odpowiednim poziomie. Używana woda ma pH 6,8 jednak w akwarium tydzień po podmianie już przekracza 8. Wyraźnie blokowało to wchłanianie fosforu. Nie wiem jaki wpływ na pH może mieć użyty...
Korzeń, który intensywnie barwi wodę i kupowałem go jako do terrarium (nie przystosowany do akwa!). Kształt jednak tak mi odpowiadał, że zaryzykowałem. Jak widać jakoś dał radę przez rok, choć w tej chwili ma już trochę miejsc gdzie da się wręcz wcisnąć w niego palec (gnije).
Kaskada w tak małym akwa ma jedną wadę. Wlot z prefiltrem z gąbki zasłania fragment
podłoża, który jest wyraźną luką po wyjęciu filtra do fotki końcowej (a na tylnej ściance nie mam możliwości montażu).
Fosfor - wysokie pH --> akumulacja w wodzie --> braki u roślin. Nie wszystko poszło zgodnie z planem, część liści roślin musiałem usunąć w wyniku braków fosforu, dlatego efekt końcowy nie wygląda tak jak bym chciał (dotyczy to głównie
Lilaeopsis,
Echinodorus i
Sagittaria).
Oświetlenie - zakup Solar Duo Boy uważam za błąd, no ale stało się. Dziś chętniej wymieniłbym na zestaw świetlówek - lepsze doświetlenie zbiornika. Myślę też, że efektywność takiego oświetlenia jest znacznie mniejsza od typowych świetlówek. Z Solar Duo Boy więcej światła ulega rozproszeniu i też jego źródło znajduje się znacznie wyżej nad taflą wody. Dlatego myślę, że użyte w tym przypadku ponad 2W/L tylko tak groźnie brzmią!
A wszystko to z Amazonią w podłożu. A kaskada wypełniona: włóknina + keramzyt + prefiltr z gąbki.