|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Zakładam nowe akwa 250L.Kupiłem do niego Eheima 2073.Zastanawiam sie nad dokupieniem eheima 2215 i podłączenia do niego reactora1000.
Nie wiem czy zostawić jeden filtr i podłączyć dyfuzor i on wystarczy czy lepiej dołożyć jeszcze jeden filtr???.Proszę o porady.Pozdr
-
haem
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Skarzysko-Kamienna
kupuj nie zastanawiaj się. Ale reaktor podlącz pod mocniejszy. Wiem to z doświadczenia . 
Ostatnio edytowano 14 maja 2010, 09:57 przez bman, łącznie edytowano 1 raz
-
bman
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łaziska G.
haem napisał(a):Witam Zakładam nowe akwa 250L.Kupiłem do niego Eheima 2073.Zastanawiam sie nad dokupieniem eheima 2215 i podłączenia do niego reactora1000. Nie wiem czy zostawić jeden filtr i podłączyć dyfuzor i on wystarczy czy lepiej dołożyć jeszcze jeden filtr???.Proszę o porady.Pozdr
Identycznie pytanie zadał mi Pan 2 dni temu
Witam serdecznie,
w przypadku reaktora przydalby 2215 jak najbardziej. Jak zapewnie Pan zauwazyl jestesmy zwolennikami mocnej filtracji biologicznej (wolnego przeplywu przez gęste zloża).
Ja zrobłlbym tak: na poczatek mniejszym kosztem zakupił dyfuzor, ktory my używamy. Jeśli okaże się iz akwarum wymaga bardzo duzych dawek CO2 - zawsze będzie mozna dokupićfiltr i reaktor
--
Pozdrawiam,
Krzysztof Jania
konsultant roslinyakwariowe.pl
-
Krzysztof
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Krzysztof Jania napisał(a): Jeśli okaże się iz akwarum wymaga bardzo duzych dawek CO2 - zawsze będzie mozna dokupićfiltr i reaktor 
Jeżeli ustawi się dyfuzor pod wylotem z filtra, spokojnie da radę. Inna sprawa, to fakt, że większa filtracja, to mimo wszystko lepsza cyrkulacja, W połączeniu z reaktorem daje naprawdę wzorowe rezultaty. U siebie mam 2217 z reaktorem w parze i 2113 solo. Na początku reaktor był podłączony pod 2113, zbyt słaby przepływ powodował mniejsze rozpuszczenie co2( co jakiś czas musiałem odpowietrzać reaktor, bo zbierał się gaz) . Teraz mam podłączony pod 2217 ,a 2113 pracuje solo i jest dobrze.
-
bman
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łaziska G.
witam,
nie wiem jak pracują filtry eihema, w moim przypadku (JBL 1500 ) reaktor strasznie dławił filtr i mimo teoretycznie lepszego rozpuszczenia jego dystrybucja w akwarium (160cm dł.) była kiepska, w porównaniu do pracy filtra bez reaktora i CO2 z dyfuzora umieszczonego przed wylotem. Moim zdaniem co2 z dyfuzora rozpuści się na tyle dużo, żeby go w akwa nie zabrakło i nie potrzeba żadnych reaktorów, a rzekome straty co2 opiewają na parę zł w roku (reaktor szybko się nie zwróci:) ).
Nie mniej jednak warto pomyśleć nad drugim filtrem z innego powodu; mianowicie przy długich akwariach (pow.100cm) przepływ przy wylocie jest duży a po przeciwnej stronie niewielki, jeśli w ogóle jest, stąd moim zdaniem lepsze 2 mniejsze filtry po przeciwnych stronach akwa niż jeden wielki. Inny pozytyw 2 filtrów dostrzega się np.: w przypadku awarii jednego z nich podczas naszej nieobecności.
to takie uwagi z autopsji, mam nadzieję że nie przynudziłem zbytnio,
powodzenia.
-

manulion
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Test Zenona. ?si=qcq3ychPHh5PldrQ
449935980_869957331828331_4218829488792668287_n.jpg
Na razie jeszcze brak szczegółów, dam znać gdy będziemy znali konkrety.
Witam
Test Aquaowner. Biały czy ten kolor się przyjmnie w akwarystyce.
Przed chwilą wróciłem z targów Interzoo 2018 z Norynbergii. Aquael zaprezentował nową serię filtrów o nazwie ULTRAMAX. Widziałem, dotykałem i wydaje mi się, że będzie to bardzo dobry filtr. Są trzy mo...
Witam
Zakupiłem drugi filtr RO oraz pompę. Chcę połączyć te filtry szeregowo. Widziałem na internecie różne rozwiązania i nie wiem który będzie najlepszy pod względem wydajności i rozsądku. Na dom mam...
20102022-54.jpg
Filtry trafiły również pod nasze strzechy, zapraszamy do zapoznania się z dokładnymi opisami w linku poniżej oraz obejrzenia filmu Zenona.
Link:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ad...
Posiadam kostkę 60 litrów. Filtr FZN-2, w koszach gąbka/zeolit oraz gąbka ceramika, na wierzch czasem jakaś wata filtracyjna. Na zasysie założona duża gąbka, żeby wychwytywać drobnice jednak zapychała...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów. Jako filtracje mam dwa filtry wewnętrzne Aquael Fan-3 z odłączonymi korpusami a w ich miejsce duże klasyczne gąbki. Pod względem filtracji biologicznej sprawdza si...
No siema.
Tak pokrótce opiszę wam moją przygodę z filtrami Oase. 25 marca 2022 r. zakupiłem filtr Oase Biomaster termo 300. Filtr działał sobie około roku po czym zaczął się zapowietrzać, głośno cho...
Cześć,
Podzielcie się swoimi opiniami na temat filtrów Oase.......
|
|