|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
Zaczynam nawozic swoj baniak metoda EI i pojawiły sie wątpliwosci, ale moze od poczatku.
Moj baniak to 160l, oswietlenie 2x 30W, podłoze ziemia ogrodowa przykryta warstwa 5-6cm bazaltu. link do mojego zbiornika https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=27911
Rozpuscilem sole w 600ml wody w proporcjach:
2 i 1/4 łyżeczki KNO3
3/4 łyżeczki KH2PO4
6 łyżeczek MgSO4x7H2O
i zamierzam wlewac do zbiornika to makro 3x 50ml/tydzien (dawki o polowe mniejsze od zalecanych, poniewaz mam tylko 0,37W/l swiatła i Co2 z bimbrowni + easy carbo)
Mam nadzieję, ze do tego momentu wszystko dobrze wyliczyłem - w razie czego prosze o korekte lub potwierdzenie, ze jest ok.
Problem mam z mikro, które kupiłem w tym zestawie http://akwanawozy.republika.pl/EI1.html
Prosze o info ile powinienem go dozowac jednorazowo (zamierzam go wlewac 2x w tygodniu)?
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 13 maja 2010, 14:41 przez Markuss, łącznie edytowano 1 raz
-

Markuss
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Ja daję 1,5 ml na 126 litrów akwarium 2 x w tygodniu, więc u ciebie 2 ml na 160 l powinno być też dobrze. Światła mamy w tej chwili porównywalną ilość.
To da Ci jakieś 0,375 mg/l Fe tygodniowo.
EDIT: o nierozcieńczonym piszę oczywiście.
-

pin54
●
- Ranga: Stały bywalec
pin54 napisał(a):Ja daję 1,5 ml na 126 litrów akwarium 2 x w tygodniu, więc u ciebie 2 ml na 160 l powinno być też dobrze. Światła mamy w tej chwili porównywalną ilość.
To da Ci jakieś 0,375 mg/l Fe tygodniowo.
EDIT: o nierozcieńczonym piszę oczywiście.
dzięki
a makro ile lejesz?
-

Markuss
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Makro daję zgodnie z przepisem Cleve'a Greene'a z podwieszonego tematu , czyli chyba to samo co Twoje, pomnożone * 1,5.
Ps. żeby nie było, to nie jest tak że polecam Ci takie proporcje bo mi się super sprawdzają, bo ja ich jeszcze nie sprawdziłem do końca  . Po prostu pytałem o to samo co Ty, tak mi zalecono (bo sam za dużo kombinowałem  ) więc tak stosuję w tej chwili 
-

pin54
●
- Ranga: Stały bywalec
pin54 napisał(a):Makro daję zgodnie z przepisem Cleve'a Greene'a z podwieszonego tematu , czyli chyba to samo co Twoje, pomnożone * 1,5. Ps. żeby nie było, to nie jest tak że polecam Ci takie proporcje bo mi się super sprawdzają, bo ja ich jeszcze nie sprawdziłem do końca  . Po prostu pytałem o to samo co Ty, tak mi zalecono (bo sam za dużo kombinowałem  ) więc tak stosuję w tej chwili 
to makro dajesz sporo więcej, a masz mniejsze akwarium
moze ktos bardziej doświadczony podpowiedziec mi ile lac makro i mikro do mojego zbiornika?
-

Markuss
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
Akwarium: 25l
Oświetlenie: 10W Aquael LED
Podłoże: ziemia, glina, torf i na to 3cm żwiru
Filtracja: kaskada
CO2: 1 bąbel na 5 sekund, drabinka jbl
Nawożenie: 5 ml Nitro easylife, 2.5 ml Profito (...
|
|