PROSZĘ BARDZO O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wiec
Mam akwarium 80X40X40 128 L
I teraz Chcialbym sie dowiedziec by kupic jak najlepsze wyposazenie do mojego akwarium a mianowicie mam na mysli;
FILTR
GRZAŁKA
OSWIETLENIE (moc ,kolor)
prosze o pomoc o jak najlepsze dobranie sprzetu w miare mozliwosci cenowej
By w dalszym rozwoju roslin i ryb uniknac chorob itd...
z gory bardzo dziekuje .Pozdrawiam! 
-
Adrianek1234
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli chodzi o filtry , to jak najbardziej eheim classic ( pomimo tego iż chodzi nieco głośniej od proffesionel, no i mimo problemów na starcie z odpowietrzaniem). Poszukałbym używki, jeden 2315( termofiltr) drugi może być 2215( bez grzałki). Tak ogólnie, żeby przepływ by ł ok 1000l/h . To powinno zagwarantować spokojny sen. Oczywiście ważne żeby miały podwójne zawory. Najczęściej wystawiane są bez, a zakup w/w w przypadku tych filtrów to 100pln na każdy filtr.Filtr najlepiej przed odpaleniem baniaka "zaszczep" u jakiegoś znajomego akwarysty i nie będziesz miał problemów na starcie.
Jeżeli chodzi o wybór producenta lampy, nie wypowiadam się ( mnie się żadne - przy odpalaniu akwarium- nie podobały) ,zrobiłem sam. Jeżeli chodzi o moc, to albo 70 w hqi plus 24 w świetlówek t5 , albo 4 x t5 24 w.Oczywiście możesz tez dać 70w hqi i 2 x 24W t5 i też nie powinno być problemów . Jeżeli hqi, to ja preferuję światło o temp 8800k w połączeniu z świetlówkami grolux łądnie to wygląda. Są tacy co preferują hqi o temp. 6500k . Odezwą się pewnie głosy , że jedno hqi nie doświetli dostatecznie boków, spokojna głowa , mam jedno przy 80 cm dł i wszystko gra .
-
bman
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łaziska G.
dziekuje rozumiem
A co wybrac w przypadku bo juz mam pokrywe tzn jaka moc oswietlenia
nie sa to T5 a mam wejscie pod T8 wiec?
-
Adrianek1234
●
No jak pokrywa to tylko świetlówki.jeżeli masz stateczniki w tej pokrywie to ile i jakie ?
-
bman
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łaziska G.
-
Adrianek1234
●
Ja uważam, że dwie świetlówki o barwie 8000-10000K spokojnie wystarczą. W zależności co chcesz tam trzymać... ale grzałkę bym sobie podarował.
Filtr kubełkowy, bo kaskada, uważam, już nie bardzo spełni swoje zadanie. Polecam TetraTec, JBL CristalProfi, EHEIM, ELITE(ten ostatni można nabyć za bardzo rozsądną cenę). Odpowiedni model musisz dobrać do swojego litrażu, jednak spora część akwarystów lubi "przesadzać", bo w sumie filtracji nigdy za mało. Ja np. w swoim 75 litrowym akwarium mam właśnie JBL CristalProfi e900, który jest dedykowany do akwariów o pojemności 90-300 litrów.
-
Robert Ciapa
●
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja mogę Ci polecic filtr JBL CP900,oświetlenie t5 lub t8 2x philips aquarell,2x philips tld np.965 lub 950 moc i długość jest uzależniona od wymiarów Twojej pokrywy,grzałka aquaell 100W,jesli masz zamiar mieć akwarium przygotowane pod rózne gatunki roślin(te mniej i bardziej wymagające)to mile widziana butla co2 i tu warto zainwestować no i oczywiście podłoze.Podobno dobre jest ASII ale tez słyszałem ,że podłoże Tropici jest dobre w każdym razie jest w czym wybierać i moim zdaniem każde bedzie dobre,dodatkowo możesz wspomóc sie nawozami w postaci soli
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... 3cc4abad19
http://akwanawozy.republika.pl/
-
gintur
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
|
|