Jak odgrodzić systemy korzeniowe roślin aby się nie rozrasta - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak odgrodzić systemy korzeniowe roślin aby się nie rozrasta

Liczba wyświetleń: 1492·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
haiaw Baniakowo
Jak odgrodzić systemy korzeniowe roślin aby się nie rozrastały?
W moim poprzednim akwarium roślinnym zrobił się straszny gąszcz a rośliny po prostu zamieniały się miejscami.
Jakim materiałem i czy w ogóle robicie jakieś przegrody w podłożu?

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

08 maja 2010, 23:14   (#2)  

Najprościej zasadzić roślinkę w doniczce :)
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...

Yahilles
Ranga: Znający temat

09 maja 2010, 09:57   (#3)  

Witam. Może i ja podepną się pod pytanie. Jak np. oddzielić trawnik z sitowia od roślin 2 planu. Jak wiadomo sitowie jest dość ekspansywne i szybko zarośnie całe akwarium., czego bym chciał uniknąć.
Myślałem nad wsadzeniem w podłoże jakiegoś paska plastiku (np. takiego z różnego rodzaju teczek na dokumenty) ale nie wiem jak się to sprawdza i jaki to ma wpływ na podłoże.
A więc drodzy forumowicze jakie macie sprawdzone sposoby oddzielania roślin od siebie.

Pozdrawiam.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 maja 2010, 22:07   (#4)  

ja np. vallisnerie sadziłem w butelce plastikowej po wodzie. trzeba tylko pamiętać żeby wysokość butelki od pozimu podłoża (w którym jest roślina posadzona) była spora, co zabezpieczy wychodzeniu nowych pędów na zewnątrz. warto też zrobić małe otworki co zachowa przepływ wody ale nie zaduże bo pędy przez nie powychodzą. plastik można też sobie uformować żeby wcisnąć np między tylną szybę a korzenie/kamienie. sam w sumie jestem ciekaw jakiejś innej znanej wam metody

farello
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 330
YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 359
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1962
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3673
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1795
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 998
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1592
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1711
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1769
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1279
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Statystyki

Ten temat przegląda 389 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 387 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.