240l - Pierwsze rośline - Marcin Borowiecki
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Oto kilka danych na temat mojego zbiornika: Akwarium : 240 litrów Podłoże: 1cm ziemi uniwersalnej + czarny żwir bazaltowy Oswietlenie: 2x39wat Sylvania 865 + 1x30 wat Sylvania Grolux + 2 zarówki energooszczędne po 20 wat (światło białe) w celu doświetlania boków. Czas świecenia 11 godzin. Parametry wody: testy firma ZOOLEK ph : 7.5 no3 : 0 po4 : 1 fe: 0.25 kh : 17 gh : 12 Filtracja : TETRA EX700 ( WKŁADY: ceramika, biobale , wkłady gąbkowe,keramzyt, torf w celu zbicia twardości wody. Nawożenie: metoda EI sole + mikro intermag Butla wysokociśnieniowa 6kg , dyfuzor z drzewa lipowego.Dawkowanie 24/h 1b/s. Ryby :~30 neon innesa , 8 kardynałków chińskich , 3 kosiarki, 4 kiryski, 1 bojownik , 5 molinezji, 2 glonojady. Rosliny : rotala green , rotala indica , cabomba, Hygrphila Polysperma , hygrophila difformis , hygrophila corymbosa , blyxa japonica ,hygrocotyle , ludwigia, żabienica prawdopodobnie amazońska i kilka innych roślin ale nazw niestety jeszcze nie znam. Proszę o opinie , porady w dalszej aranzacji akwarium[/img]
-

boruch26
●
- Ranga: Początkujący
Generalnie jako takiej aranzacji jeszcze nie stworzyles.
Mysle, ze dobrze bedzie zaczac od podstaw, zajrzyj do tego dzialu:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... a-i-style/
Potem przejrzyj gotowce aby zobaczyc jak teoria ma sie do praktyki:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... shi-amano/
nastepnie podgladnij jak to wychodzi innym Kolegom z forum:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewforum.php?f=16
Aby stworzyc pierwsza aranzacje trzeba:
1. poznac glowne zasady (sa podobne do tych w fotografii)
2. obejrzec setki zdjec gotowych akwarium - to bardzo wazne, jak najwiecej, przydatne sa albumy takie jak ten, ktore zawieraja ich ponad 1000:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ksiazk ... 4_365.html
3. poznac gatunki roslin, aby wiedziec jak rosna, czym sie roznia i jak mozna je wykorzystac w aranzacji. Tutaj przyda sie nasza bezplatna baza roslin:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... e-c-1.html
oraz gotowe aranzacje do podgladu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... -1_58.html
Latwiej jest nauczyc sie aquascapingu posiadajac kilka zbiornikow (trwa to zwykle krocej), i w miare czesto zmieniajac aranzacje.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Wiem że to jeszcze nie jest żadna aranżacja ale nadal metoda " prób i błędów ". Ciągle się jeszcze uczę czytając najróżniejsze posty na forum roślinyakwariowe. Podstawowe tematy mam już w miarę opanowane. Przeczytane wiadomości na forum staram się przedsatawić w swoim zbiorniku, ale nie zawsze z dobrym skutkiem. Walki z glonami , odpowiednie dobranie nawozów to ciągły problem który przeszkadza mi w tworzeniu mojej własnej aranżacji. Od kilku tygodniu przeglądam porady spider72 , który pomógł już wielu początkujacym akwarystom. Myślę że niedługo będe mógł zaprezentować swój zbiornik w lepszym wydaniu.
Liczę również na pomoc innym akwarystów , którzy pomoga mi stworzyć pięknego holendra
-

boruch26
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam ponownie. Oto moja kolejna próba mojego wymarzonego holendra. Zbiornik został wystartowany w grudniu 2010 r.Zmieniłem podloże ponieważ z ziemi nie byłem za bardzo zadowolony tzn. rośliny pieknie rosły natomiast nie mogłem sobie poradzić z glonami. Oto kilka nowych danych na temat mojego baniaczka.
]AKWARIUM : 240 litrów
PODŁOŻE : JBL MANADO 25 L + JBL AquaBasis 5l
OŚWIETLENIE : HAGEN GLO BELKA OŚWIETLENIOWA T5 2 X 54W .Czas świecenia 8 godzin
FILTRACJA : TETRA EX 700 (wkłady: ceramika i gąbki) + filtr zew. HW 302(wkłady : włóknina filtracyjna).
NAWOŻENIE :sole metoda EI + mikro intermag wyliczenia według kalkulatora Spidera
CO2 : podawany z butli wysokociśnieniowej z elektrozaworem do filtra narurowego 9 godzin na dobę.
PARAMETRY WODY : stwierdziłem ze przy odpowiednim wyliczeniu dawkowania nawozów nie ma sensu tracic czasu na mierzenie parametrów.
ROŚLINY : heteranthera zosterifolia , rotala rotundifolia green, rotala indica, glossostigma elamtenoides , cryptocoryne...... ,maly heniek, eleocharis parvula, pelia, wglębka i ze 2 gatunki których nie pamietam nazwy.
RYBY : kilka razbor klinowych, 8 neonów , 8 małych mieczyków, jakis glonojad, kirysek , gupik.
Myślę ze nie ma za bardzo czym sie chwalić jesli chodzi o wygląd mojego zbiornika ale myśle ze poczyniłem pewne postępy i oczywiście licze na pomoc bardziej doswiadczonych akwarystów w nowych aranzacjach mojego akwa
-

boruch26
●
Jak dla mnie na + w porównaniu do pierwszej aranżacji. Roczne akwarium mocniej powinno być już zarośnięte..
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
djwow napisał(a):Jak dla mnie na + w porównaniu do pierwszej aranżacji. Roczne akwarium mocniej powinno być już zarośnięte..
Akwarium było bardziej zarośniete, ale 2 miesiące temu SINICE które zaatakowały akwa zniszczyly 50% roślin. To chyba najgorszy glon z jakim miałem okazje sie zmierzyc.
-

boruch26
●
Witam. Mam pytanie, mianowicie: czy "JBL MANADO 25 L + JBL AquaBasis 5l " wystarcza do tego akwarium? pytam bo mam te same wymiary i chce kupić to samo podłoże. Pozdrawiam
-
yayo25
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wejherowo
yayo25 napisał(a):Witam. Mam pytanie, mianowicie: czy "JBL MANADO 25 L + JBL AquaBasis 5l " wystarcza do tego akwarium? pytam bo mam te same wymiary i chce kupić to samo podłoże. Pozdrawiam
Wystarcza w 100%
-

boruch26
●
-
yayo25
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wejherowo
Prosba do administra lub moderatora o przeniesienie mojego tematu do działu Aranżacja (aquascaping).
-

boruch26
●
Powiązane tematy
Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia mojego zbiornika, więc pokazuję. Nie jestem do końca zadowolony ze stanu zbiornika ani z jakości zdjęć. Mam nadzieję, że wybaczycie i dacie jakieś dobre rady jak c...
Witajcie po dłuższej przerwie, brak czasu, nawał pracy i życie prywatne, nie pozwalały na udzielanie się na forum. Podczas świątecznego urlopu wziąłem się za zmianę aranżacji starego akwarium. Tym raz...
240l
Oświetlenie 3* Aquael d&n 17W
CO2
Podłoże aquqsoil
Parametry wody w normie ;)
Temperatura 23'
Filtracja Aquael ultramax 1500
Trochę problemu z zielenieniem szyb
Co na to można poradzić?...
Start zbiornika: 24.03.2023
Wymiary akwarium: Akwarium OptiWhite RA 90x45x45 (10mm) 182l
Oświetlenie: Lampa LED Skylight AQI-80H INTENSE + Sterownik lamp Skylight AQCT-3 WiFi TIMER Controller ( 14:00 ...
Wymiary akwarium + objętość -> 50x30x30 45l.
Oświetlenie -> Chihiros A501 II na 55% mocy, aktualnie 8h z 0,5h świtu i 0,5h zmierzchu.
Nawożenie -> na tą chwilę tylko K z Qual Drop.
CO2 -> ...
Image1674936514.482531.jpg
240 l
Ultramax 2000
Położe jałowe z kulkami gt
Chichiros a1201
Dzisiaj dołożona lampa diy 56 w.
Co2 z butli wysokocisnieniowej
Roślinek narazie pare, staram się ko...
Panie i panowie, z przyjemnością przedstawiam mój zbiornik :)
Wystartował 17/09/2022.
Podłoże to Amazonia, skały lignit, plaża z piasku, korzenie red moor.
Wymiary: 90x34x40h 126l
Oświetlenie: Bel...
Aranżacja Marcina.jpg Witajcie.
Chciałbym przedstawić akwarium zakładane równo rok temu przez Naszego forumowicza Marcina Zająca, które pieczołowicie jest przeze mnie pielęgnowane. Marcin pozwolił prz...
Po akwarium które miało być ryuboku i mi się nie spodobało stwierdziłem ze stworze nowe.
Padł plan na stworzenie akwarium roślinnego ( Plan był na akwarium Holenderskie lecz ilość pracy przy nim i wym...
Jedna z wielu aranżacji które stworzyłem ale jedna jedyna do której chętnie wracam wspomnieniami :D
Dane Techniczne:
Akwarium: 60x30x30;
Filtracja: Aquael Turbo 500 + Dodatkowy "chińczyk&qu...
|
|