|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie!Mam małe pytanie.Poniewarz założyłem akwarium standardowe 200L nasadziłem roślinek i zarybiłem nie moge sobie poradzić z paroma problemami :
1 ) po przycince roślin obumierają końcówki co brzydko wygląda
2 ) część roślin mi wygineła po tygodniu od wsadzenia
Mój zbiornik :
podłoże-żwirek średniej granulacji
dekoracja-dwa korzenie dembu,dwa małe kokosy,piaskowiec
oświetlenie-2x39W rury niebieska i czerwona PHILIPSA
filtracja- TETRA 700
naworzenie- AQUA ART(FERRO+,MICRO,MACRO),Co2 (butla i dozownik ze strzykawki i drzewa lipowego)
roślinki- anubias,nadwódka wielonasienna,nurzaniec śrubowy(z nim są problemy po przycince),wąkrota białogłowa, echinodorus bolivianus (przestał istnieć po tygodniu),ludwigia peruviana (też po tygodniu wygineła)
mieszkańcy- 1szt krewetki filtrującej,4szt bocji wspaniałej,2szt piktusów,5 szt żałobniczek,2szt tęczanki,2szt kosiarek,5szt neonka, 1szt glonojad(panna z charakterkiem 35cm)
temperatura-27/28
podmiana wody raz na dwa tygodnie 25-30%
ph wody nie znam
Co jes nie tak,jak możecie to poratujcie???
-
lopez3101
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Ostrowiec Św TOS
Hej Lopez,
Czy pod żwir zastosowałeś jakiś dodatek? Substrat albo coś takiego? Średni żwir bez żadnych dodatków to podłoże nieoptymalne dla roślin, powinieneś raczej pomyśleć o drobnym (1-3mm) żwirze oraz dodatku pod nim (np. Tropica Plant Substrate). Swoją drogą - jak gruba jest warstwa podłoża?
Piszesz, że podajesz CO2, ale nie znasz wartości pH. Skąd w takim razie wiesz, że CO2 jest dość i jest dobrze rozpuszczany? Może być tak, że wybrana metoda dyfuzji jest niedoskonała (kostka lipowa daleka jest od ideału) i większość cennego gazu idzie do atmosfery.
Czy akwarium jest dojrzałe? Czy sprawdziłeś to w jakiś sposób? Twoja obsada to niezły misz-masz, te ryby tworzą bardzo dużo produktów przemiany materii, zwłaszcza osobniki za duże do Twojego akwarium (bocje, zbrojnik). Podmiana raz na dwa tygodnie to trochę mało w tych warunkach.
Możliwe też, że cyrkulacja wody jest zbyt słaba. Tetra EX 700 i akwarium 200l to praktycznie granica jego możliwości, a wiele osób nowocześnie podchodzących do hobby powie, że jest to przynajmniej dwa razy za mało.
Ostatnim problemem jaki dostrzegam jest temperatura - za wysoka! W ciepłej wodzie procesy metaboliczne roślin przebiegają szybciej, więc ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze także jest wyższe. Wystarczy obniżyć temperaturę (24*C jest okej), aby rośliny poczuły się lepiej.
Powodzenia!
PS.
Masz jeszcze jeden problem - nieakwarystyczny... ortografia! Zainstaluj przeglądarkę ze sprawdzaniem pisowni (np. Firefox, a ja polecam Operę). W ten sposób wszystkim będzie przyjemniej czytać Twoje posty.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
 tak wiem jestem dyslektykiem .Za rady dziekuje i zaczne je wdrażać po pierwszej wypłacie a co do grubości podłoża to jest zróżnicowana od 3 do 5cm a jeśli chodzi o Co2 to co zaswosować zamiast korka lipowego i jakie są godne testy do badania ph bo o tym by je badać przy tej metodzie nawet nie pomyślałem
-
lopez3101
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A czy ktoś mi poda dobry sposób na rozprowadzanie Co2 w wodzie i czy mi ktoś poleci godny test do pomiaru ph i innych pierwiastków w wodzie 
-
lopez3101
●
lopez3101 napisał(a):A czy ktoś mi poda dobry sposób na rozprowadzanie Co2 w wodzie i czy mi ktoś poleci godny test do pomiaru ph i innych pierwiastków w wodzie 
Tu gdzies musi byc : https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... -akwarium/
-
saper
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław / Kiełczów
Tak wiem ale jest tyle sposobów na rozpuszczanie Co2 w wodzie a tam nie pisze który z nich jest najleprzy który dobry a który przecietny.Jak na razie wiem że lipowy korek to przecientny sposób 
-
lopez3101
●
lopez3101 napisał(a):Tak wiem ale jest tyle sposobów na rozpuszczanie Co2 w wodzie a tam nie pisze który z nich jest najleprzy który dobry a który przecietny.Jak na razie wiem że lipowy korek to przecientny sposób 
Pisales o rozprowadzaniu a nie o rozpuszczaniu.
Do rozpuszczanie najlepszy wg mnie jest zewnterzny reaktor. DIY (szukaj Termoreaktor) lub Aqua Medic Reaktro 1000. O dystrybucji oraz pomiarze nasycenia CO2 w wodzie znajdziesz w artykulach do ktorych link Ci podalem.
-
saper
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław / Kiełczów
Do rozprowadzania Co2 używam małej pompki (z lampką led - taki test - przejdę na filterek - kolorowe Ledy mi się jednak nie podobają) zamocowanego nad kostką lipową który wciąga co2 z koski do wnętrza a następnie rozprowadza pod akwarium. To rozwiązanie ma jedną zaletę - jak niema prądu to gaz zbiera się pod pompką i jedną dużą bańką wypływa nie rozpuszczając się wiec zgazowanie mieszkańców jest utrudnione.
Mała uwaga - po montażu musiałem obniżyć tempo podawania Co2 - przydusiłem deczko ryby - nie mówiąc o spadku pH
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
czyli jak bym zamontował mały filtr wewneczny nad kostką lipową to powinno dać rade - dobrze zrozumiałem 
-
lopez3101
●
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Cześć!
Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci)
...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Witam.
Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...
|
|