co robić? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

co robić?

Liczba wyświetleń: 770·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
lopez3101 Ostrowiec Św TOS

02 maja 2010, 08:01 co robić?  (#1)  

Witam wszystkich na forum i mam pytanie założyłem jakiś czas temu akwarium (200L) nasadziłem roślinek wpuściłem rybki i tu pojawia się pytanie o przycinanie poślin ?Czy istnieje sposób na przycinke by po niej nie obumierały końcówki roślinek? Jak znacie takie sposoby i drugie pytanie czego niektóre roślinki zagineły po tygodniu od wsadzenia ??? Proszę o rade?

Moje akwarium :
a) podłoże- żwirowe średnia granulacja
b) dekoracja- dwa korzenie dębu, dwa małe kokosy i piaskowiec
c) roślinki- anubias, nadwódka wielonasienna, nurzaniec śrubowy ( z nim są problemy po przycince ), wąkrota białogłowa, echinodorus bolivianus ( przestał istnieć tydzień po wsadzeniu ), ludwigia peruviana ( też po tygodniu wygineła )
d) rybki- 1szt krewetki filtrującej , 4szt bocji wspaniałej, 2szt piktusów , 5szt żałobniczek , 2szt taczanki , 2szt kosiarek , 1 duża pani z charakterem- glonojadzica 35cm
e) oświetlenie 2x39W rury niebieska i czerwona PHILIPSA
f) nawozy w płynie AQUA ART : FERRO + , MACRO i MICRO
g) Co2 z butli podawane przez dozownik z drzewa lipowego i strzykawki
h) filt TETRA 700 ( zewneczny )
i) podmiana wody regularnie co 2 tygodnie 20-25%
j) temperatura wody 28
k) ph wody nie znam
Co robić???

lopez3101
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ostrowiec Św TOS

gogi509 Międzyrzecz/Dublin

12 maja 2010, 23:50   (#2)  

Większość roślin preferuje temperaturę znacznie niższą niż 28
Moim zdaniem za ciepła woda...
Dajesz CO2 i Ph nie mierzysz???

Zaoszczędzisz na prądzie,a rybą nic się nie stanie jak zmniejszysz do 25C

gogi509
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Międzyrzecz/Dublin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1512
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20221025_142525.jpg

Krasnorosty w akwarium - co robić dalej

MixEEr w Glony · Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 74070
Witam, pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . . Opis akwarium: 240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu. Flora: Anubiasy,...
YouTube

Podłoże ADA i atak sinic. Co robić ?

Majkel82 w Glony · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 10654
Witam Was. Chciałbym prosić o pomoc w podjęciu odpowiednich kroków aby w porę opanować to co zaczyna się powoli dziać w moim akwarium HT. Zbiornik ma ok 9 miesięcy, podłoże Ada + Special Sand, woda RO...
image1.jpeg

Czarne plamy na roślinach co robić ??

korpi89 w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9271
Cześć Jestem świeżakiem jeśli chodzi o akwa więc proszę o wyrozumiałość. Mam 200l akwa, około 80 neonków 40 krewetek kilka ślimaków i małż. Oświetlenie ledowe po przeliczeniu 1W na litr swieci sie 10...

Microsorium co robić aby rosło ???

dylus w Sprzątanie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 32189
Witam .Jak w temacie zapytam co robicie takiego specjalnego że rosną wam microsoria .Ja już piaty raz próbuje i nic .Microsorium stoi w miejscu od ponad miesiąca puszcza gdzi nie gdzie małe szczepki n...

Nowy Filtr RO 7-jak robić podmiany??

klosiu2 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1751
Witam. Zakupiłem filtr ro7 75GPD, gdyż miałem problemy z twardą wodą i glonami. Po zainstalowaniu zastanawiam się jak zacząć podmieniać wodę. Lać czyste ro czy mineralizowąć. Nie bardzo rozumie pojęci...

Co to za glon jak walczyć z takim nie wiem co robić

karol977 w Glony · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6504
Witam wszystkich założyłem moje pierwsze akwarium które zalalem 5 kwietnia akwarium 80x35x54 jest na podłożu aktywnym Aqua Substrate Pro, filtr to midikani 800 oświetlenie które na początku miałem to ...

Rośliny - nie mam pojęcia co dalej robić prosze o pomoc

ciabatta w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1411
Witam Mam poważny problem z roślinami, szukam rozwiązania przyczyny tego stanu. Rośliny zaczęły zżółknąć brązowe plamki oraz u niektórych brązowa obwódka. Zbiornik 23 dni,126 litrów, podłoże cal premi...

Jakie testy wody robic

wigan w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15733
Robie testy wody na pH,KH,GH,NO2 jakie jeszcze testy dokupic,rosliny troche kosztowaly i nie chcial bym ich stracic. Podaje co2 z butli ,swiece 9h ( bylo 11 ) ale pojawily sie zielenice punktowe na s...

Nawożenie co robić?

JakubM w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 18212
Nie musiałbym tego pisać gdybym nie był zbyt leniwy przy restarcie a teraz powiem szczerze nie wiem co robić. Zrobiłem restart bo wgłębka mnie pokonała. W akwarium, żyło i dalej żyje ok 400 krewetek...

Statystyki

Ten temat przegląda 1315 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1315 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.