Niedawno zrobiłam restart akwa. Zaczęło ładnie zarastać. Póki co moja obsada to kilka krewetek Amano, parka ramirez, 3 otoski oraz kosiarki (nie są docelową obsadą, niedługo powędrują do większego akwarium).
Akwa ma 64 litry pojemności. Chciałabym dodać jakieś rybki ławicowe, najlepiej takie, które ładnie kontrastowałyby z roślinnością. Neony mi się już znudziły. Może jakieś inne propozycje? Myślałam nad microrasborą galaxy, jednak nie wiem czy nie zginą w akwarium (jednak maleństwa z nich).
Akwarium póki co przedstawia się tak, jak na poniższym zdjęciu.
To może jakieś Danio. Ja mam w akwarium danio różowe, bardzo fajne rybki. Ruchliwe i po 2 tygodniach aklimatyzacji jak tylko zobaczą ruch to już przy szybie się tłoczą. Jak dla mnie fajnie się kontrastują z zielonym kolorem roślinek.
Co do danio różowego, to czytałam, że jest sztucznie barwione... Poza tym, akurat ta rybka wydaje mi się być jakaś taka... nijaka... Mimo wszystko dzięki za propozycję. Może coś innego? :>
Bystrzyk Karlik jest piękną rybką ale stadną ale często pływają w ławicach, razbora borneańska taż fajna ale nie ławicowa tylko stadna, albo szprotki hoduj
pin54 napisał(a):W takiej "szklance wody" raczej i tak nie zobaczy efektu ryb pływających ławicą więc to chyba bez różnicy.
Niestety, na nic innego niż tą "szklankę" nie mogę sobie pozwolić. Nie pisałam nic, że chciałabym uzyskać efekt ławicy. Zdaję sobie sprawę z tego, że to niemożliwe przy takich gabarytach akwarium... Podobają mi się po prostu ryby ławicowe - to wszystko.
Do rzeczy... Chyba jednak zostane przy tych m. galaxy. Ale dodałabym wówczas coś jeszcze - myślę nad danio choprai.
Co wy na to? No i ile sztuk mogłabym dać, żeby nie było przerybienia, ale jednocześnie też, zeby było widać ze mam jakies ryby
Litor napisał(a):Bystrzyk Karlik jest piękną rybką ale stadną ale często pływają w ławicach, razbora borneańska taż fajna ale nie ławicowa tylko stadna, albo szprotki hoduj
Dzięki za ciekawe propozycje - przemyślę A co do szprotek - nad morze mam 5 km więc nie byłby to problem - jedynie akwa na solanke musiałabym przerobić
pszczoua napisał(a):Do rzeczy... Chyba jednak zostane przy tych m. galaxy. Ale dodałabym wówczas coś jeszcze - myślę nad danio choprai.
Co wy na to? No i ile sztuk mogłabym dać, żeby nie było przerybienia, ale jednocześnie też, zeby było widać ze mam jakies ryby
Danio choprai - naprawdę urocze, wesołe i niedoceniane rybki. Mają piękne barwy. U mnie w 240l przeważnie trzymają się razem.
Będą dobrze pasować kolorystyką do ramirezek. Tylko trzeba pamiętać, że nie lubią zbyt wysokiej temperatury, tracą wtedy swoje intensywne barwy. Ja trzymam swoje w temp 24 - 25C
Ale jak na Twoją wielkość akwarium to uważam, że nie ma większego sensu trzymać 2 grup ławicowych rybek. Moim zdaniem powinnaś wybrać na jeden gatunek.
LYSERpL w Zwierzęta· Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210493
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Kinga w Zwierzęta· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6717
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
marki51 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1428
) Akwarium 300 l. 100/60/50h. założone 23.06.2025
2) oświetlenie: led 2x 24W. Od godz 11:00 do 19:00
3) Rodzaj podłoża: żwirek 4-6mm.
4. Rodzaj systemu CO2 - brak
5. Rodzaj filtracji - Aquael Ultramax...
AnnaKa w Zwierzęta· Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 35393
Przepraszam, pewnie już miliony były tego typu pytań. Ale może ktoś znajdzie chęć żeby pomóc :) Akwarium od 4 mscy. Jak w temacie 112l. Obsada to: 8 neonów czerwonych, 5 kiryskow Julii, 4 otoski, 5 kr...
Pstrungarz w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2360
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
Lejla w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2778
Witam posiadam gęsto zarośnięte 100l akwarium z kryjówkami, mam już tam samca i dwie samice kakadu
4 Piskorki
2 kirysy
W najbliższym czasie trafią tam krewetki oraz bojownik zastanawiam się co mogłab...
Lejla w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5492
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
densen w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4436
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Marcel09 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2011
Witam, przychodzę z zapytaniem dot. obsady mojego zbirnika 200 l o wymiarach 100 x 40 x 50 cm.
Znalazłem coś takiego, lecz nie wiem czy będzie to ze sobą współgrać...
- Gurami Mozaikowe (1+1)
- Prętni...
Statystyki
Ten temat przegląda 148 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 148 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej