Warszawska kranówka-K/Ca/Mg - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Warszawska kranówka-K/Ca/Mg

Liczba wyświetleń: 2252·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
sum WARSZAWA

22 kwi 2010, 11:35 Warszawska kranówka-K/Ca/Mg  (#1)  

Witam
Wyniki badania warszawskiej kranówki-wodociąg praski.
Próbka pobrana na osiedlu Gocław.
Zawartość składników przyswajalnych w mg/l wody
K-20,0
Ca-48,0
Mg-10,7
Badanie przeprowadzono w dn.20.04.10 w laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie,ul.St.Żółkiewskiego 17,tel.227735321.
Może jakiś sąsiad skorzysta
Wydaje mi się,że całkiem przyzwoite wyniki jak dla naszego hobby.Proszę szanownych znawców o potwierdzenie bądź zaprzeczenie moim przypuszczeniom.Ja jeszcze nie jestem na tym etapie żeby samemu ocenić.

sum
Ranga: Początkujący

Miasto: WARSZAWA

gripen Ząbki

22 kwi 2010, 12:46   (#2)  

Dzięki za te dane. A masz może jeszcze podane azotany?. Tak z ciekawości się pytam czy zgadzały by się z wartościami podanymi przez wodociągi warszawskie (podają w granicach 10 mg/l- w zależności od ujęcia wody).
Z artykułu o EI Spidera https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=27682 odnosząc się do tych danych wynikałoby ze Mg jest akurat tyle ile potrzebują rośliny na tydzień. Czyli stosując sole rozpuszczone w takiej kranówce Mg w ogóle w tym przypadku nie dodajemy.? Czy dobrze rozumuję?. Jeśli fachowcy mogą się wypowiedzieć to będę wdzięczny.

gripen
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ząbki

peroz Warszawa

22 kwi 2010, 14:41   (#3)  

Mieszkam na tym osiedlu i u mnie w akwarium lanie wody bezpośrednio z kranu dawało bardzo wysokie wyniki w testach twardości, GH=19, KH=12. Zbijam to mieszając z RO w proporcji 2:1.
Pozdrawiam,
Piotr
--------------------------
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

peroz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MikołajW Bydgoszcz

22 kwi 2010, 16:48   (#4)  

W/w parametry ok... ale w przypadku kranówki zapomniałeś chyba o najważniejszym - o twardości wody.

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

sum WARSZAWA

22 kwi 2010, 23:57   (#5)  

gripen napisał(a):Dzięki za te dane. A masz może jeszcze podane azotany?. Tak z ciekawości się pytam czy zgadzały by się z wartościami podanymi przez wodociągi warszawskie (podają w granicach 10 mg/l- w zależności od ujęcia wody).
Z artykułu o EI Spidera https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=27682 odnosząc się do tych danych wynikałoby ze Mg jest akurat tyle ile potrzebują rośliny na tydzień. Czyli stosując sole rozpuszczone w takiej kranówce Mg w ogóle w tym przypadku nie dodajemy.? Czy dobrze rozumuję?. Jeśli fachowcy mogą się wypowiedzieć to będę wdzięczny.

Azotanów nie badałem choć jest taka możliwość,niestety jest to dodatkowy koszt.Poziom azotanów kranówy określiłem na podstawie wyniku skalibrowanego testu sery-ok.5mg/l.
Też zastanawiam się nad magnezem,wydaje mi się,że trzeba troszeczkę dodać aby otrzymać stosunek 4:1.Zobaczymy czy coś odpiszą bardziej doświadczeni koledzy.

Peroz,w/g moich testów kranówa ma GH18 i KH11(chyba jednak testy nie są takie złe :D )Też stosuję RO w proporcji 2:1(kran:RO).W baniaczku mam GH12 i KH 6

MikołajW,o twardościach nie zapomniałem,badanie miało na celu określenie stosunku Cu:Mg i wartości K.Twoim zdaniem jest OK,może jeszcze ktoś potwierdzi.

sum

sum WARSZAWA

07 paź 2012, 22:40   (#6)  

Najnowsze badanie

Obrazek

sum

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8300
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
006.JPG

Woda demineralizowana - czy mieszać z kranówką?

JACOR11221122 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5305
Witam serdecznie mam jedno krótkie pytanko :D Chcę zmieszać kranówkę z wodą demin..., 50%/50%. Czy muszę dodawać coś jeszcze oprócz uzdatniacza :?: Chodzi mi o te sole do RO. Z góry dzięki za odpo...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2813
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Kranówka, a rośliny

pewien_akwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2831
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...

Kranówka ciepła a zimna i jej makroelementy ?

DarekSlim w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3711
Witam. Napewno wśród nas akwarystów są chemicy choćby z zamiłowania i pomogą mi bo nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji a strasznie mnie to nurtuje. Otóż do podmian używam 50/50 wody RO i kranów...

Kranówka a nawożenie w LT

zmijka85 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2715
Witam, niedługo startuje z LT 40l, filtracja mechaniczna, oświetlenie Aquael Leddy Tube 6W, na bazie zwykłej ziemi uniwersalnej z hipermarketu. Pytanko brzmi czy jeśli chodzi o moją kranówke powiniene...

Problem z kranówką

lukilak1994 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 795
Cześć, mam mały problem. Wziąłem sie za testy wody z kranu ale przegotowanej i mam problem z NO3. GH-9, KH-5 czyli bardzo dobre, jednak NO3 -20ppm. Czy przepuszczając taką wode przez węgiel aktywny...

kranówka NO3 - 40/50

big daddy w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 966
Witam Mam taki problem, po zalaniu akwarium zacząłem robić testy. NO3 wychodzi na skali między 40 a 80, zmierzyłem kranówkę to samo, cóż mam począć z tym fantem? Muszę robić podmiany dwa razy w tygod...

Kranówka i jej parametry.....

malinzg w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1146
Witam Chciałbym przedstawić parametry mojej wody w kranie i zadać pytanie, czy moja kranówka nadaje się do zalania?? Czy Amazonia NEW poradzi sobie ze zbiciem parametrów czy mieszać ją z RO??? http...

RO uzdatniacz czy kranówka?

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 592
Witam Woda w moim akwarium jest twarda a nawet bardzo twarda: 410 mg CaCO3/l I moje pytanie czy mieszać ją z kranówką i w jakich proporcjach? Czy lepiej użyć uzdatniacza takiego jak w linku p...

Statystyki

Ten temat przegląda 751 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571004
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 751 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.