|
|
Warszawska kranówka-K/Ca/Mg
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Wyniki badania warszawskiej kranówki-wodociąg praski.
Próbka pobrana na osiedlu Gocław.
Zawartość składników przyswajalnych w mg/l wody
K-20,0
Ca-48,0
Mg-10,7
Badanie przeprowadzono w dn.20.04.10 w laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie,ul.St.Żółkiewskiego 17,tel.227735321.
Może jakiś sąsiad skorzysta
Wydaje mi się,że całkiem przyzwoite wyniki jak dla naszego hobby.Proszę szanownych znawców o potwierdzenie bądź zaprzeczenie moim przypuszczeniom.Ja jeszcze nie jestem na tym etapie żeby samemu ocenić.
-

sum
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: WARSZAWA
Dzięki za te dane. A masz może jeszcze podane azotany?. Tak z ciekawości się pytam czy zgadzały by się z wartościami podanymi przez wodociągi warszawskie (podają w granicach 10 mg/l- w zależności od ujęcia wody).
Z artykułu o EI Spidera https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=27682 odnosząc się do tych danych wynikałoby ze Mg jest akurat tyle ile potrzebują rośliny na tydzień. Czyli stosując sole rozpuszczone w takiej kranówce Mg w ogóle w tym przypadku nie dodajemy.? Czy dobrze rozumuję?. Jeśli fachowcy mogą się wypowiedzieć to będę wdzięczny.
-
gripen
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ząbki
Mieszkam na tym osiedlu i u mnie w akwarium lanie wody bezpośrednio z kranu dawało bardzo wysokie wyniki w testach twardości, GH=19, KH=12. Zbijam to mieszając z RO w proporcji 2:1.
-

peroz
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W/w parametry ok... ale w przypadku kranówki zapomniałeś chyba o najważniejszym - o twardości wody.
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
gripen napisał(a):Dzięki za te dane. A masz może jeszcze podane azotany?. Tak z ciekawości się pytam czy zgadzały by się z wartościami podanymi przez wodociągi warszawskie (podają w granicach 10 mg/l- w zależności od ujęcia wody). Z artykułu o EI Spidera https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=27682 odnosząc się do tych danych wynikałoby ze Mg jest akurat tyle ile potrzebują rośliny na tydzień. Czyli stosując sole rozpuszczone w takiej kranówce Mg w ogóle w tym przypadku nie dodajemy.? Czy dobrze rozumuję?. Jeśli fachowcy mogą się wypowiedzieć to będę wdzięczny.
Azotanów nie badałem choć jest taka możliwość,niestety jest to dodatkowy koszt.Poziom azotanów kranówy określiłem na podstawie wyniku skalibrowanego testu sery-ok.5mg/l.
Też zastanawiam się nad magnezem,wydaje mi się,że trzeba troszeczkę dodać aby otrzymać stosunek 4:1.Zobaczymy czy coś odpiszą bardziej doświadczeni koledzy.
Peroz,w/g moich testów kranówa ma GH18 i KH11(chyba jednak testy nie są takie złe  )Też stosuję RO w proporcji 2:1(kran:RO).W baniaczku mam GH12 i KH 6
MikołajW,o twardościach nie zapomniałem,badanie miało na celu określenie stosunku Cu:Mg i wartości K.Twoim zdaniem jest OK,może jeszcze ktoś potwierdzi.
-

sum
●
Najnowsze badanie

-

sum
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam serdecznie mam jedno krótkie pytanko :D
Chcę zmieszać kranówkę z wodą demin..., 50%/50%.
Czy muszę dodawać coś jeszcze oprócz uzdatniacza :?: Chodzi mi o te sole do RO.
Z góry dzięki za odpo...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...
Witam. Napewno wśród nas akwarystów są chemicy choćby z zamiłowania i pomogą mi bo nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji a strasznie mnie to nurtuje. Otóż do podmian używam 50/50 wody RO i kranów...
Witam, niedługo startuje z LT 40l, filtracja mechaniczna, oświetlenie Aquael Leddy Tube 6W, na bazie zwykłej ziemi uniwersalnej z hipermarketu. Pytanko brzmi czy jeśli chodzi o moją kranówke powiniene...
Cześć, mam mały problem.
Wziąłem sie za testy wody z kranu ale przegotowanej i mam problem z NO3.
GH-9, KH-5 czyli bardzo dobre, jednak NO3 -20ppm.
Czy przepuszczając taką wode przez węgiel aktywny...
Witam
Mam taki problem, po zalaniu akwarium zacząłem robić testy. NO3 wychodzi na skali między 40 a 80, zmierzyłem kranówkę to samo, cóż mam począć z tym fantem? Muszę robić podmiany dwa razy w tygod...
Witam
Chciałbym przedstawić parametry mojej wody w kranie i zadać pytanie, czy moja kranówka nadaje się do zalania?? Czy Amazonia NEW poradzi sobie ze zbiciem parametrów czy mieszać ją z RO???
http...
Witam
Woda w moim akwarium jest twarda a nawet bardzo twarda:
410 mg CaCO3/l
I moje pytanie czy mieszać ją z kranówką i w jakich proporcjach?
Czy lepiej użyć uzdatniacza takiego jak w linku p...
|
|