Glony, bakterie? co to za choroba? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Glony, bakterie? co to za choroba?

Liczba wyświetleń: 913·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam!
od jakiegoś czasu tj. ok miesiąca moją żabienicę męczy jakieś paskudztwo!
Liście są ponadrywane a struktura liści robi się siatkowata i przeźroczysta. Nowo powstałe liście mają brązowe kropki. Zauważyłem też że rośliny robią się smukłe i rosną w górę wystając ponad zbiornik. Panuje też u mnie zielenica z którą walczę on 3 miesięcy. Powoli tracę cierpliwość....

Oświetlenie 2x18W - świecenie ok 9h dziennie
zbiornik 80L
podmiana wody 25-30% tygodniowo, co 2 tyg odmulanie dna.
Nawożenie:
- CO2 - bimbrownia
- Makro k2so2, MgO, Fosforan potasu, KNO3
- Mirko preparat firmy Planta Gainer - classic
Stosowane w/g kalkulatora z tego forum

Filtry:
- zewnętrzny aquel 400L/h
- wewnętrzny aqua szut 300l/h
czyszczone wraz z podmianą wody

obsada:
- 8 neonów inessa
- 5 kardynałów
- 2 glonojady
- 3 kosiarki
- 4 kiryski

Nie mam ja sprawdzić parametrów wody prócz PH które wynosi 6,5.

Proszę o podpowiedzi

foty:
Obrazek Obrazek Obrazek

przedstawiam poniżej zdjęcie widoku zbiornika, po prawej stronie jest żabienica która aktualnie kwitnie, zredukowana do 3 liści, pozostały kikuty.

Obrazek

Jeżeli nie uda mi się reanimowaćć roślinek będę zmuszony je usunąć.

Proszę o pomoc

bortysz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MarcinLenda Gdańsk

21 kwi 2010, 09:54   (#2)  

Cześć,
mógłbyś zwiększyć światło do 0,5-0,6 W/l, co spowodowałoby mniejsze wyciąganie się roślin ku górze, co może też być spowodowane zaciemnieniem akwarium przez liście żabienicy. Jednocześnie możesz skrócić okres świecenia pełnym światłem do 8h, co może pomóc na zielenice.

Rozumiem, ze Masz pewność, że żadne ryby Ci nie obgryzają liści?

Żabienica to strasznie "nawozożerna" roślina i może Ci pochłaniać dość szybko nawozy.Dziurawienie i "siatkowanie" liści to na pewno braki składników odżywczych. Możesz obciąć przy podłożu zaatakowane liście, a później kontrolować w ten sposób ilość liści, co zmniejszy pochałnianie nawozów. Czyli Utrzymuj sobie np 6 liści, a najstarsze nadliczbowe Tnij.

Oprócz tego filtr zewnętrzny Płucz w wodzie akwariowej co miesiąc- co tydzień to za często. Chyba, że Masz tam same gąbki i są faktycznie czarne i śmierdzące przy płukaniu. Ale wtedy by to oznaczało, że Masz złą filtrację i brudno w akwarium, na co może wskazywać niestety przerybienie. Dobrze by było, Żebyś w filtrze zewnętrznym miał jak najwięcej wkładów biologicznych (np. tani i dobry keramzyt-mały granulat)
Pozdrawiam, MarcinLenda

MarcinLenda
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

21 kwi 2010, 12:18   (#3)  

zwiększę dawkę nawozów, zmniejszę świecenie i zredukuje ilość liści po rzeczywiście jedna i druga żabienica mają od 13- do 15 liści. Z filtrami też poprawię, wew mam gąbkę, a w zewn watę + ceramikę lecz jest jej za mało..

bortysz

MarcinLenda Gdańsk

21 kwi 2010, 14:23   (#4)  

Co do zwiększenia nawozów, to moim zdaniem-raczej ostrożnie.. Może nie azot, tylko potas i fosfor, ponieważ po przycięciu roślin powinno spaść zapotrzebowanie na nawozy, a ryby nadal będą produkować swoje i ogólna ilość NO3 i NO2 może skoczyć.
Ze względu właśnie na to, nie wiem czy nie było by dobrze zwiększyć też procent podmiany wody do 30-50%.
Pozdrawiam, MarcinLenda

MarcinLenda
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gdańsk

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5388
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...
IMG20250917044720.jpg

Glony w połowie szyb

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4636
Hej Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5517
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
IMG_9469.jpeg

Glony nitkowate

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8094
Cześć W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach. Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36407
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
IMG_20250302_162035.jpg

Glony i pływające zarodniki 300 L

paka747 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5084
Cześć, Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę. Zbiornik: 300 litrów Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Zdjęcie WhatsApp 2025-02-20 o 18.08.50_86c6b56a.jpg

Glony na roślinach - co to za rodzaj i jak się ich pozbyć

sgruszkiewicz w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3048
Witam Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć? W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
received_1135995454836512.jpeg

Glony i pierwotniaki

Bzykachu w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4212
Witam! Trzy dni temu założyłem akwarium i po dzisiejszej nocy w zbiorniku pojawiły się niechciani goście. Najprawdopodobniej to pierwotniaki i glon który zaatakował roślinę myriophyllum tuberculatum ...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1734
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1684
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 172 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 172 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.