System podmiany wody - prośba o pomoc
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, wielkimi krokami zbliża się ten oczekiwany dzień kiedy przyjedzie do mnie zamówiony jakiś czas temu piękny optibaniaczek. Na założenie będzie musiał jeszcze chwilę poczekać aż zbiorę wszystkie niezbędne elementy techniczne - filtracja, CO2 itd. W związku z tymi planami mam do was pytanie o system podmiany wody. Otóż chciałbym to jakoś usprawnić, w końcu 30-40% z 300l to będzie 90-120l tygodniowo! Masa wody i masa pracy. Miejsce w którym stanie akwarium jest przy ścianie za którą znajduje się łazienka. Już na etapie wprowadzania się do mieszkania wywierciłem dwa otwory: 20 i 30cm nad podłogą, o średnicy 30mm. W łazience najbliżej im do sedesu, czyli również do dopływu wody do spłuczki. I teraz pytanie: czy macie jakiś patent na doprowadzenie/odprowadzenie wody do/z akwarium? Najprostszym rozwiązaniem byłoby pociągnięcie dwu rurek: akwarium-sedes i rozgałęźnik wody od spłuczki-akwarium. Takie rozwiązanie ma jednak wiele wad. Po pierwsze jak spuszczać wodę z akwarium? Trzeba by zasysać ją w łazience i jednocześnie trzymać rurkę w akwarium, a więc potrzebne dwie osoby. Po drugie dolewanie wody - odkręcenie kranika w łazience i jednocześnie trzymanie rury w baniaku. A co z RO? W jaki sposób mieszać wodę z osmozy z kranówką? Poradźcie coś. Mam do dyspozycji filtr odwróconej osmozy, pompę Aqua Medic PH 2000 z wirnikiem igiełkowym i dwa 30 litrowe akwaria.
-

jkozik
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
-
Wg mnie najlepsze rozwiazanie to ciagla podmiana wody. W necie jest troche projektow - np. taki : http://www.woczko.dami-rz.pl/opis_filtr.htm
A prosciej mozna np. wstawic kranik na wezu zaraz za filtrem kubelkowym.
Aby sposcic wode :
- nakrecasz na kranik waz ktory prowadzi do kanalizacji
- odkrecasz kranik
- woda napedzana grawitacja i pompa filtra plynie do kanalizacji
Aby naposcic wode :
- nakrecasz na kranik waz, ktory z drugiej strony wpinasz w ujecie czystej wody#
- wylaczas filt i BLOKUJESZ przeplyw na filtrze (np. poprzez rozlaczenie zaworow) - poniewaz swierza chlorowana woda nie moze przez niego poplynac
- odkrecasz czysta wode
- woda plynie do akwarium pod cisnieniem w instalacji wodnej. woda wplywa do akwarium przez deszczownice (czy co tam masz).
Jesli na stale podlaczysz węże w łazience i zrobisz odpowiednie zawory przy akwarium (np z kranika trojnik i po zaworze na kazdym odgalezieniu a za zaworami weze), to wcale nie musisz chodzic do lazienki. Tylko odpowiednio zamykasz/otwierasz zawory.
Duza kozysc to taka ze nie burzysz kopmozycji, tak jak to moze miec miejsce gdy wlewasz wode z wiadra. I rybki tez prawie sie nie kapna że była podmiana
Dolorzenie do tego RO (plus ewentualnie automatycznego nawozenia) jest chyba mozliwe tylko przy ciaglej podmianie wody. Glownie z tego powodu ze filtry RO maja ograniczona wydajnosc i 50L w ciagu kilku minut nie wyprodukuja. Ale nie mam filtra RO ani dosciwadczen z nim więc mogę się mylić.
-
saper
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław / Kiełczów
Rozrysuj sobie takie coś
Na wężu wylotowym od kubełka zakładamy po koleji:
a. zawór numer 1
b.pierwszy trójnik
c. po stronie odjeścia trójnika zakładasz zawór 2 - do zasilania wody
d. na wprost pierwszego trójnika zakładasz drugi trójnik
e. na odejściu 2 trójnika zawór numer 3 - do kibelka
f. na wprost drugiego trójnika zawór numer 4
Praca normalna filtrowanie-Kubełek włączony
zawory: 1-o, 2-z, 3-z, 4-o
Upuszczanie wody - kubełek włączony pąpuje do kibelka wodę
zawory 1-o, 2-z, 3-o, 4-z
Napełnianie - Kubełek wyłączony
zawory 1-z, 2-o, 3-z, 4-o
Jak się uda to walne zdjęcie projektu ale wieczorkiem może
-->-----Z1-------T-----------T-----------Z4--------->--- do akwarium
....................|............|
....................Z2..........Z3
....................^...........v kierunek przepływu wody
.............od spłuczki...do kibelka
Z zawór, T trójnik
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--
-

xinoxie
●
- Miasto: Filipowice, małopolska
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wielkie dzięki za te pomysły. Zrobiłem poglądowy rysunek:
Myślę że to się da zrobić. Ważne żeby potem nie pomylić się z zaworami - trzeba będzie wykonać jakąś deskę rozdzielczą.
Jak w takim razie podłączyć do tego systemu RO?
-

jkozik
●
-
Noooo pięknie to rozrysowałeś
Co do RO to chyba tylko pojemnik i przelewanie, niestety RO nie daje tak dużego ciśniena na wyjściu żeby podnieść słup wody na 1,5 chyba że się myle. Bo jeżeli wyniesie ponad 1,5m to spokojnie na trojniku gdzieś pomiędzy kranem a zaworem 2, w innym wypadku tylko przelewanie ręczne
Chyba że zrobisz tak jakiś baniak powiedzmy 30L napełniasz go RO wsadzasz tam pompę wodną i instalujesz gdzieś na trójniku pomiędzy kranem a zaworem 2 oczywiście też z zaworem tylko że kran musi być zakręcony.
Teraz wpadłem na to że można to zrobić 3 zaworami.
Rezygnujemy z zaworu nr 4, zawór numer 1 prznosimy na "środek pomiędzy dwoma trójnikami i zamieniamy położenie kranu i kibilka tz idąc od strony filtra to do pierwszego trójnika podłączamy kibelek a do drugiego kran wtedy machamy tylko trzema zaworami
Normalna praca Z1-otwarty Z2 i Z3 zamknięty
upuszczanie wody Z1-zamknięty Z2 Otwarty Z3 zamknięty
napełnianie wody Z1 i Z2 zamknięty a Z3 otwarty.
Mozna też zrobić kombo a mianowicie upuszczać i nalewać w tym samym czasie
kombo Z1- zamknięty, Z2 i Z3 otwarte 
--
-

xinoxie
●
-
Jeszcze tego nie widzę, wieczorem rozrysuję Twój pomysł. A co do RO, myślałem o wstawieniu do szafki pod akwarium 30l baniaka, np takiego:
i umieszczeniu wewnątrz niego pompy. Filtr RO napełniałby baniak - tutaj pomysł ekektrozaworu i jakiegoś czujnika poziomu wody w baniaku, ponieważ osmoza działa na tyle wolno że ciężko będzie dopilnować żeby się nie przelało. A więc po napełnieniu baniaka wodą z osmozy włączałbym pompę i przerzucał zawartość do akwarium. I teraz kilka pytań:
1. Jaki czujnik poziomu wody?
2. W którym miejscu elektrozawór?
3. Gdzie w całym systemie podpięty filtr RO?
4. Jak wykorzystać "brudną wodę", czyli odpad z filtracji osmotycznej? Gdzie ją podpiąć?
5. Jakie powinny być proporcje przy cotygodniowej podmianie w 300l akwarium? Ile procent wody podmieniać? Jak procentowo powinna wyglądać woda którą będę dolewał: ile kranówy, ile RO, ile "brudnej wody"? Wiem że wszystko zależy od parametrów wody w wodociągu, ale chciałbym mieć jakiś ogólny ogląd tej sprawy, jak to jest w Waszych konkretnych przypadkach.
Wiem że pytań wiele, ale bardzo liczę na rady fachowców  Dzięki za pomoc.
-

jkozik
●
-
jkozik napisał(a): ...
Widze że jednak zaczynasz mocno rzeźbić i chcesz zrobić RO.
Powiedz mi, dlaczego nie chcesz więc zrobić sumpa z ciągłą podmianą wody ?
Wg mnie najlepsze rozwiązanie. Do tego relatywnie tanie i załatwia Ci kilka innych problemów, np.:
- umieszczenie w sumpie (czyli poza akwarium) grzałki, termometru, elektrody PH, dozownika nawozów, reaktora CO czy innego badziewia.
- sterowanie dopływem/odpływem wody machaniczne/grawitacyjne a nie elektroniczne : czyli duuuużo bezpieczniejsze. Bo jak elektronika (np. ten czujnik poziomu wody) się zepsuje, to będziesz miał w domu niezłe kuku.
- duże media filtracyjne i łatwa ich wymiana
- utrzymywanie stałego poziomu wody w akwa
- na wejściu woda z RO byłaby mieszana z kranówką i mógłbyś jednym zaworem regulować KH/GH, które utrzymywałoby ci się samo w akwarium
- filtr RO działałby na minimalnym przepływie (np. 300L / tydzień, czyli 2L/h), czyli optymalnie i stale
- całkowita stabilność systemu - a nie zmiany od podmiany do podmiany
Można tak pięknie zautomatyzować akwarium że pozostanie :
- karmienie rybek (też są automatyczne karmniki  )
- bawienie się aranżacją / przycinanie roślin
- ustalanie dawek nawozowych i uzupełnianie płynów w dozownikach (np. raz na miesiąc)
Widzę że masz miesce w szafce, finanse, zacięcie więc dlaczego masz się ograniczać do półśrodków ?
-
saper
●
saper napisał(a):Widze że jednak zaczynasz mocno rzeźbić i chcesz zrobić RO. Powiedz mi, dlaczego nie chcesz więc zrobić sumpa z ciągłą podmianą wody ?
saper napisał(a):Widzę że masz miesce w szafce, finanse, zacięcie więc dlaczego masz się ograniczać do półśrodków ?
Owszem, zacięcia mi nie brakuje. Z finansami gorzej, traktuję to wszystko jako działanie długoterminowe i każdego miesiąca dodaję jakiś element do całego systemu. Ogólnie się z Tobą zgadzam, myślałem o takim rozwiązaniu. Zrezygnowałem z niego z powodu dziurawienia dna zbiornika. Wiem że można to rozwiązać za pomocą jakiegoś systemu przelewowego, ale to też byłby półśrodek - jednak komina nic nie zastąpi, tak myślę. Poza tym szafka, którą zamówiłem ( https://sklep.roslinyakwariowe.pl/szafki ... -5725.html ) nie pozwoli na umieszczenie w niej sensownego sumpa. Mam do zagospodarowania dwie dość wąskie przestrzenie, w sam raz na kubełek z butlą CO2 w jednej i baniak na RO w drugiej. saper napisał(a):- sterowanie dopływem/odpływem wody machaniczne/grawitacyjne a nie elektroniczne : czyli duuuużo bezpieczniejsze. Bo jak elektronika (np. ten czujnik poziomu wody) się zepsuje, to będziesz miał w domu niezłe kuku.
Tak naprawdę system który planuję też będzie sterowany ręcznie. Kiedy będę chciał podmienić wodę, ustawię w odpowiedni sposób zawory i pod moim nadzorem spuszczę i naleję odpowiednią ilość wody. Czujnik poziomu wody ma działać jedynie na linii filtr RO - baniak na wodę z osmozy. Znając przybliżony czas napełnienia się 30l baniaka myślę że nie będzie dużym problemem zapanowanie nad tym. Czujnik z elektrozaworem byłby więc jedynie dodatkowym zabezpieczeniem. A jeśli by nie zadziałał, też się nic strasznego nie stanie, bo ilość wody sączącej się rureczką z RO jest niewielka (chyba że zapomniałbym o wyłączeniu przez wiele godzin). Inną sprawą jest "brudna woda" której jest więcej - jeśliby była doprowadzana bezpośrodnio do akwarium, mógłby być problem. Jeśli jednak będzie odpływała do kanalizacji, będzie ok (szczerze mówiąc szkoda mi ją marnować, choć nie wiem na ile jest wartościowa do naszych celów).
Tak więc pewnie nie skuszę się jednak na sumpa, choć widzę wszelkie zalety takiego rozwiązania.
-

jkozik
●
-
No tak. Przy takiej szafce to po ptakach.
-
saper
●
jkozik napisał(a): ... Inną sprawą jest "brudna woda" której jest więcej - jeśliby była doprowadzana bezpośrodnio do akwarium, mógłby być problem. Jeśli jednak będzie odpływała do kanalizacji, będzie ok (szczerze mówiąc szkoda mi ją marnować, choć nie wiem na ile jest wartościowa do naszych celów).
Do celow akwarystycznych brudnej wody raczej nie wykorzystasz. Ale jakby udalo sie ja jakos wcisnac do spluczki, to by byla by dobrze wykorzystana. Nie mam pomyslu jak, ale gdyby ktos mial, to chetnie sie o tym przeczytam.
-
saper
●
xinoxie napisał(a):Noooo pięknie to rozrysowałeś  Co do RO to chyba tylko pojemnik i przelewanie, niestety RO nie daje tak dużego ciśniena na wyjściu żeby podnieść słup wody na 1,5 chyba że się myle. Bo jeżeli wyniesie ponad 1,5m to spokojnie na trojniku gdzieś pomiędzy kranem a zaworem 2, w innym wypadku tylko przelewanie ręczne Chyba że zrobisz tak jakiś baniak powiedzmy 30L napełniasz go RO wsadzasz tam pompę wodną i instalujesz gdzieś na trójniku pomiędzy kranem a zaworem 2 oczywiście też z zaworem tylko że kran musi być zakręcony. Teraz wpadłem na to że można to zrobić 3 zaworami. Rezygnujemy z zaworu nr 4, zawór numer 1 prznosimy na "środek pomiędzy dwoma trójnikami i zamieniamy położenie kranu i kibilka tz idąc od strony filtra to do pierwszego trójnika podłączamy kibelek a do drugiego kran wtedy machamy tylko trzema zaworami  Normalna praca Z1-otwarty Z2 i Z3 zamknięty upuszczanie wody Z1-zamknięty Z2 Otwarty Z3 zamknięty napełnianie wody Z1 i Z2 zamknięty a Z3 otwarty. Mozna też zrobić kombo a mianowicie upuszczać i nalewać w tym samym czasie kombo Z1- zamknięty, Z2 i Z3 otwarte 
Zamotałem się totalnie:
Pomocy! Nie wiem jak to uprościć. Pomysł z trzema zaworami był bardzo prosty i logiczny, ale po dodaniu RO wszystko się skomplikowało.
Czarne pudełeczko przy beczce to alarm akustyczny poziomu wody, natomiast wewnątrz niej jest pompa załączana ręcznie w momencie kiedy chcę dolać do akwarium wody z RO.
-

jkozik
●
-
Wszystko jest ok tylko zamiast zawodu z5 i z6 zastosuj zawód zwrotny nie będzie potrzeby machania i właściwie zostanie ci tylko odkrecanie RO
--
-

xinoxie
●
-
xinoxie napisał(a):Wszystko jest ok tylko zamiast zawodu z5 i z6 zastosuj zawód zwrotny nie będzie potrzeby machania i właściwie zostanie ci tylko odkrecanie RO
Ok. Czyli to jedyne uproszczenie, tak? Jeśli chodzi o zawory zwrotne to nie mam pomysłu jakie będą się nadawały (na RO inny, z pompą inny). W sieci jest głównie takie coś:
Jednak zamiast zaworu Z6 trzeba znaleźć coś na cienką rurkę od RO.
Proszę Was o poradę odnośnie wyboru systemu rur. Myślę że wybiorę raczej przewody elastyczne, a nie sztywne PCV. I tu nie wiem jak to ma wyglądać - z kranu odchodzi przewód z gwintem; orurowanie kubełka jest inne; filtr RO ma jeszcze inną średnicę rurek. Jak to wszystko połączyć? Nie wiem czy znajdę takie trójniki.
-

jkozik
●
-
Ten zawor co znalazles to dokladnie taki tylko zey yl 1/2 cala do tego dwie zlaczki typu PEX na rurke 16 i gra muzyka
na RO zalozysz taki jak do co2
W sumie bedziesz mial 4 zawory i tutaj juz nic sie nie uprosci 
--
-

xinoxie
●
-
Są takie zaworki zwrotne do osmozy kosztują ok 10 zł
-
Mariusz59
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Po przemyśleniu sprawy zdecydowałem się na najprostsze rozwiązanie - trzy zawory, dwa trójniki i woda z kranu. W razie potrzeby osmoza będzie miała swoją własną instalację - rurki do RO są na tyle cienkie że zmieszczą się w otworach w ścianie razem z przewodami systemu podmiany wody. Im mniejszy stopień skomplikowania, tym mniejsze szanse na to że coś zawiedzie. Tak więc całość będzie wyglądała w ten sposób:
Dzięki xinoxie!
Teraz muszę znaleźć odpowiedź na kilka drobnych pytań: jakie rurki, trójniki, jak zamontować odpływ w sedesie lub wannie, w jaki sposób umieścić w szafce zawory itp.
-

jkozik
●
-
Z tym Ro to tylko jeden zawor więcej więc nie tak tragicznie i uruchamiany zawsze oddzielnie z resztą zaworów więc raczej nie powinieneś mieć kłopotów. Co do zaworów zwrotnych to na RO zakłądasz taki jak do powietrza lub co2 a na wylot z beczki taki 1/2" jak na zdjęciu z dwoma przejsciami na rurke typu PEX bez problemu i kłopotu.
Co do przewodu to w LeroyMerlin kupiłem kiedyś taki na metry przeźroczysty 12/16 z rurką grubości 2mm czyli taki jak np oryginalny EHEIM'a tylko ze przeźroczysty. nie pamiętam ile za 1mb
Do tego za chyba 4 zeta kupłem kiedyś na dziale ogrodowym (tam gdzie są szybkozłączki do węży tam też kupiłem ten wąż patrz wyżej) 2 trójniki 12mm tylko że typu T a nie gwazda. co do zaworów to zdradzę ci tajemnicę
http://www.isplit.eu/nawadnianie/abo.php?cat=13&SIDK=1272231799efFeabAcchdsfgsfh67543hsessScCa7271&prez_prod=114&ln=&page=1#hip
Coprawda jeszcze ich nie mam ale w najbliższym czasie będę je kupował do mojego eheima classica  i tutaj też by ci się przydały, prosto na wąż zakładane a są też na wąż 16mm więc do wyboru do koloru
Jak ci się chce możesz wszystko robic na sztywno na rurkach typu PEX ale trzeba by więcej kasy i więcej kombinacji z przejsciami
Co do odpływu to najłatwiej by ci pewnie było podłączyć to do odpływu pralki trzeba by tylko założyć trójnik przed syfonem i pamiętać by nie spuszczać wody z akwarium podaczas prania  inaczej KATASTROFA!!! woda z pralki zamiast do odpływu to do akawarium !!! albo po prostu zawór zwrotny i po sprawie.
Do kibelka to już trochę ciężko może prędzej do umywalki tam powinno być miejsce. do wanny to chyba tylko jako zawieszka ale raz że słabo wygląda a dwa łatwe do przestawienia 
--
-

xinoxie
●
-
02 maja 2010, 23:24
(#18)
Wizyta w Castoramie zakończyła się reklamówką pełną zaworków, uszczelek, złączek itp. Teraz trzeba to wszystko złożyć w sensowną instalację.
Nie było to tanie, ale zdecydowałem się na solidniejsze rozwiązanie niż elementy systemu nawadnia ogrodów, które były wprawdzie tańsze (plastikowe), ale bez gwarancji szczelności. Tutaj powinno wytrzymać spore ciśnienie (którego tak naprawdę nie będzie) i będę miał spokojne sny wiedząc że za szafką jest nadal sucho.
Tak wyglądają zawory z wkręconymi złączkami - wewnątrz uszczelki a na gwincie taśma teflonowa.

-

jkozik
●
-
02 maja 2010, 23:40
(#19)
Dobry sprzet kupiles. Nie wyobrazam sobie takiej instalacji na plastikach.
Spokojny sen jest wart tych pieniedzy.
-
saper
●
02 maja 2010, 23:57
(#20)
Jeszcze uproszczony schemat, może komuś się przyda.

-

jkozik
●
-
Powiązane tematy
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Hej
Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
Hej
Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
Witam, proszę o polecenie jakiegoś systemu napowietrzania do akwarium 100l . Najlepiej jakby był już komplet, w sensie widziałam na Allegro ze osobno jakiś kamień napowietrzający bądź kurtyna tylko pl...
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...
|