Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam mam zamiar założyć akwarium 54l> . Akwarium mam taką aranżację:
żwirek czarny granulacja drobna,aby dobrze sadzić rośliny trawnikowe,
na przód glosia/mały henio.
na środek korzeń.
z tyłu Rotala/Blaxa Japonica/heniek duży.
Miałoby wyglądać to tak:
Proszę o rady i sugestie.
-
Radek-niejadek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Płońsk
Ciekawy projekt
Blyxa Japonica potrzebuje nawożenia CO2 z butli oraz dobrego swiatła, to niekoniecznie LT
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Blyxa Japonica potrzebuje nawożenia CO2 z butli oraz dobrego swiatła, to niekoniecznie LT
widywałem juz ładne okazy blyxy w akwariach bez CO2 prowadzonych jako LOW TECH i całkiem nieźle sobie tam radziły. Martwiłbym się tylko o to czy heniek urosnie, nawet jesli nie zginie to tempo przyrostu bedzie mizerne w typowym LOWTECH-u
Radek-niejadek pod ten zwirek warto dac jakis substrat nawozowy, pomyśl też o glebie bo to równie tanie co idealne rozwiązanie do LOWTECH-a
-
Pethro
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przecież jak Low Tech no to ziemia jest kluczem do tego. Cały czas się zastanawiam czy wybrać małego henia czy glosie. Szukam zamiennika na blaxe, myślałem nad dużym heniem, co o tym myślicie?
-
Radek-niejadek
●
nie blaxe tylko blyxe
ile planujesz światła w tym akwarium?
ps. nie każde akwarium z ziemią to low tech i nie każdy lowtech jest na ziemi... 
-
Pethro
●
no tak 0,5-0,6W/1l czyli to bedzie pewnie 26W, coś takiego
-
Radek-niejadek
●
duży heniek da sobie rade ale są nikłe szanse że glosia będzie się płożyć przy 0,4W/l bez CO2
jako trawnik napewno poradzi sobie marsilea ale ma ona wolniejsze przyrosty niz glosia
-
Pethro
●
jakie 0,4W/l ? Przecież 54l i ( podłoże ok.9kg) = 45l 26W:45=0,57W/1l + korzeń więc będzie z 0,6
-
Radek-niejadek
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Gotowy zestaw z filtrem wewnętrznym, podłoże żwirowe i brak CO2.
Jak uda się projekt - czy Balzas podoła czy akwarium wizualnie okaże się porażką?
Zapraszam do obejrzenia :)
Zakładamy zbiornik low techowy 21 wieku, czyli nowoczesny ale po staremu, jeśli można tak powiedzieć. Nowoczesne z uwagi na zastosowane tutaj rośliny, wszystkie są z hodowli invitro prosto z laborator...
W dzisiejszym filmie kolejne akwarium biotopowe. Pięknie przedstawiony wycinek Krężniczanki w wykonaniu Bartłomieja Paśnika. Zbiornik wziął udział w tegorocznej edycji konkursu biotopowego zajmując 3 ...
W dzisiejszym filmie mam dla was coś wyjątkowego akwarium jednego z was moich widzów. Zbiornik przedstawia niewielki potok przepływający przez miejscowość Żeliszów na dolnym śląsku będący dopływem rze...
Akwarium Low-Tech ale nie do końca.
W każdym razie fajnie pooglądać z uwagi na fajne ujęcia.
Zapraszam:
Witam,
jestem laikiem w dziedzinie akwarystyki jednak uległem namowom syna by kupić mu pierwsze małe akwarium. Posiadamy zestaw aquael skompletowany osobno:
- akwarium 60x30x30
- grzałka z termostatem...
Witam wszystkich na forum! Od paru tygodni organizowałem sprzęt, żeby założyć wymarzony mały baniaczek roślinny. Zakupiłem szkło opti 60x30x30 , filtr eheim aquacompact, butle co2, belkę led 24W vivag...
Koleżanki i koledzy córka (8 lat) namówiła mnie na kupno pierwszego akwarium, chociaż szczerze to długo namawiać nie musiała. Wybrałem raczej niewielki zbiornik 54l (Diversa Startup 60 LED).
Wymiary...
Witam wszystkich!
Jestem nowy na tym forum i pasowałoby się przedstawić a raczej zaprezentować swój baniaczek! Jest to LT na bazie ziemi ogrodowej jest jej sporo co widać na zdjęciach, od około 2 do 1...
|