dozowanie co 2 i nawozenie w 150 litrach
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.chciałbym prosic o pomoc w kwesti dozowania co2 w postaci easy carbo.moje akwarium 150 litrowe (103.5dl x 42 wys x 36 szer) odpalilem 3 miesiace temu na podlozu jbl manado z filtrem fluval 205.oswietlenie to 2x 39 w (sylvania grolux z tylu oraz 865 philips z przodu). butli co2 nie mam i mial nie bede bo chce abo ten zbiornik podchodzil pod LT. dozuje co2 w ilosci 6ml ok 30 min przed zapaleniem swiatla ktore swiece ok 8 godz. od 10-18. roslin jest dosc sporo co bedzie widac na zdjeciu ktore wkleje pozniej a roslinki te nie bardzo chca rosnac, najbardziej to rosnie rogatek sztywny (moja pierwsza linia obrony przed glonami).na anubiasach pojawily sie dziwne zgrubienia o jasnozielonym kolorze, liscie zabienic brazowieja na koncach.czy powinienem miec jakies natlenianie w akwa oprocz tego co filtr robi (brak deszczowni).czy powinienem dawac jeszcze jakies nawozy.odrazu mowie ze nie mierze nic poza ph ktore wacha sie od 7.5 - 7.7.prosze o pomoc w miare mozliwosci.z gory dzieki
-
Michał S.
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zdjecia akwa
Ostatnio edytowano 15 kwi 2010, 21:37 przez Michał S., łącznie edytowano 1 raz
-
Michał S.
●
Za dużo się nie znam na LT ale za mało ryb masz i pewnie mało je karmisz, poczytaj sobie o low tech tam trzeba przekarmiać rybki i dużo musi być masy organicznej, którą bakterie przetworzą na substancje odżywcze, przyswajalne przez roślinki, między innymi na CO2 którego masz na 100% niskie pewnie rzędu 4ppm/l, i fosfor pewnie 0 i NO3 pewnie =1-5ppm więc, to że masz takie objawy u anubiasa to brak magnezu i potasu pewnie, sorki ale 150l akwarium w LowTech to kup sobie 100neonek a nie 10 i karm je na fulla. A co więcej to poczytaj o tym low tech bo masz 0,57W/l wody, więc easy Carbo, jest zalecane po niżej 0,5W/l, roślinki muszą mieć dostęp do łatwiej przyswajalnego CO2. Nie chcesz butli, myślałem że wiesz że w low tech nie stosuje się butli.
-

Litor
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
dzieki.jesli chodzi o ten moj low tech to napewno nie bedzie to takie typowe lt bo takiego nie chce.chce stworzyc akwarium w ktorym bede najmniej jak to mozliwe ingerowal w to co sie dzieje.jesli chodzi o co2 to bez tego pewnie by sie nie obylo na tym podlozu i z takim swiatlem.moim zamyslem przy zakladaniu zbiornika bylo stworzenie czegos miedzy HT i LT.to moj pierwszy zbiornik wiec bez bledow sie nie obejdzie.co 2 podaje w plynie dokupuje dzis AQUA ART PLANTA GAINER PRO MACRO i posiadam juz aqua artu planta gainera ferro +.mysle ze to wystarczy.
-
Michał S.
●
kiedy nalezy podac macro i mikro?razem z co2 przed zapaleniem swiatla czy jakos inaczej.prosze o pomoc.dzieki
-
Michał S.
●
musisz kupić jeszcze pg classic, i stosować linie pg według zaleceń producenta.
Można zrezygnować z Ferro+ ale powinno się stosować classic i macro
Węgla powinieneś mieć wystarczającą ilość.
Problem widzę też w roslinach - masz sporo ophiopogona japonicusa który jest rośliną lądową 
-
Pethro
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kiedy najlepiej podawac te nawozy zeby najlepiej dzialaly??
-
Michał S.
●
Większość ludzi podaje z podmiankami
Ewentualnie rano, kiedy np. masz hemianthusy i eustralisy dodajesz żelazo. Są po prostu rośliny, które muszą dostawać konkretny pierwiastek.
-

maciekczarny
●
-
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Wstęp
Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
|
|