prosze o pomoc zaloge sklepu......metna biala woda - Forum P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

prosze o pomoc zaloge sklepu......metna biala woda

Liczba wyświetleń: 4929·Odpowiedzi: 29
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich i bardzo prosze o pomoc szczegolnie zaloge sklepu bo mam nadzieje ze w swojej wieloletniej praktyce moze Wy mieliscie stycznosc z takim problemem i bedziecie mogli udzielic fachowej porady. Nie mam pojecia co mnie podkusilo ale pare tygodni temu zakupilem na Ebay od chinskiej firmy aquaticmagic kostki nawozowe, zasada ich miala byc podobna do tabletek nawozowych. Po malej przebudowie prawej strony zbiornika zdecydowalem sie na ich uzycie efekt pioronujacy..... metna, biala woda. od trzech dni podmieniam po 50% wody w akwarium i po kazdej takiej podmianie jest przez kilka godzin ok a pozniej wszystko wraca do normy czyli do mleka w akwarium, stosowalem juz oczyszczacze firmy tetra, wegiel i nic.......akwarium zblizalo sie do upragninego finalu, mialem wlasnie je wystawiac do Waszej oceny a tu taki problem ze nie mam jak nawet zrobic zdjecia bo malo co widac :roll: calkowity restart zbiornika bylby koszmarem wiec mam nadzieje ze przy Waszej pomocy jakos sie uda.....co robic?
Z gory serdecznie dziekuje za pomoc
Ostatnio edytowano 11 kwi 2010, 16:33 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

mayaca Polska -wyłącznie

11 kwi 2010, 12:55   (#2)  

Zacznij od usunięcia kostek .

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

11 kwi 2010, 15:18   (#3)  

jest to niewykonalne, probowalem je szukac juz pierwszego dnia ale prawdopodobnie sa juz rozpuszczone, nie ma to jak chinskie wynalazk

aquamateo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
xinoxie Filipowice, małopolska

11 kwi 2010, 15:48   (#4)  

Możliwe że jakieś bardzo słabe chelaty tch nawozów i zamiast się rozpuszczać wytrącają się :( U mnie woda się robiła mleczna po wlaniu Ferro z lini Easy-Life. Musisz poczekać aż się wszytko wyczyści, może dobra wata pomoże??
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

xinoxie
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Filipowice, małopolska

zulix Rzeszów
aquamateo napisał(a):....od trzech dni podmieniam po 50% wody w akwarium i po kazdej takiej podmianie jest przez kilka godzin ok a pozniej wszystko wraca do normy czyli do mleka w akwarium...

Myślę, że w swojej praktyce zetknąłeś się z wysypem pierwotniaków i próbowałeś już zaciemniać akwarium z obfitym napowietrzaniem na 1-2 dni (bez karmienia stworzeń). Jeżeli nie to spróbuj. Kulki mogły zawierać różne substancje organiczne stosowane jako lepiszcze i teraz odżywiasz tylko pierwotniaki.
Jeżeli to nie to to może jest to zanieczyszczenie typu chemicznego, co sugerują koledzy. Jeżeli masz stosunkowo wysokie pH to radziłbym je obniżyć kwaskiem cytrynowym, wyciągiem z torfu, "zakwaszaczami"... Kwas cytrynowy stabilizuje też żelazo więc jeżeli to jego wina to powinno pomóc, podobnie jak z trwałością chelatów. Oczywiście to co już jest musi być wyłapane przez filtr (tu zalecam watę perlonową w filtrze).
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix

Miasto: Rzeszów

Piotr Baszucki Nowa Ruda

12 kwi 2010, 18:58   (#6)  

Przewietrzaj akwarium intensywnie przez 3dni - zakwit pierwotniakow powinien zaczac ustepowac (podlacz mocny napowietrzac).

W razie czego daj znac - bedziemy podejmowac bardziej radykalne srodki.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

12 kwi 2010, 20:24   (#7)  

dziekai za szybka odezwe, wiedzialem ze moge na Was liczyc, zrobie tak jak sugerujecie zobaczymy czy przyniesie to jakis efekt, mam nadzieje ze tak, mlody juz nie jestem a plakac sie chce jak dziecku, do uslyszenia za pare dni jezeli nic nie pomoze mam nadzieje ze podpowiecie inne rozwiazanie.......i jest to przestroga dla wszystkich forumowiczow
NIE LAPCIE SIE NA CUD PRODUKTY OD CHINCZYKOW!!!!!!!!!!!! nie oplaca sie !!!!!

aquamateo

zulix Rzeszów

13 kwi 2010, 09:10   (#8)  

aquamateo napisał(a): NIE LAPCIE SIE NA CUD PRODUKTY OD CHINCZYKOW!!!!!!!!!!!! nie oplaca sie !!!!!

Ciekawe, czy chrzczą nawozy melaminą, aby wykazywało więcej azotu :P
A na poważnie to sam byłbym ciekawy co tam ładują i czy jest to typowe zachowanie, czy raczej w wyniku pewnego splotu niekorzystnych wydarzeń.
W Azji są raczej wody o małej twardości i nieco kwaśne stąd być może w takich warunkach spełniają swoje zadanie. W Polsce niestety woda jest inna. Do nawozów nie daje się jakichś bardzo drogich rzeczy i nie opłaca się za dużo kombinować więc jest to ciekawe. Być może ogólne partactwo i brak powtarzalności może lokalnie niektórym zaszkodzić bo, że u niektórych nawozy działają to jest raczej pewne - inaczej firma by nie miała prawa bytu. Szkoda, że nie mam na miejscu tego wynalazku bo z ciekawości bym to przetestował.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012

zulix

13 kwi 2010, 15:10   (#9)  

Nie mam pojecia co te male ludziki uzyly do zlepienia tych kosteczek, ale przesylam zdjecie tego cud srodka od aquaticmagic........ faktycznie magia,tylko nie mowcie ze wygladaja jak jedzenie dla papug bo juz nawet zona ma ze mnie ubaw ze tak sie dalem zrobic :oops:
Od wczoraj silnie napowietrzam, uzylem kostki napowietrzajace w 2 miejcach a do tego silny power head......zobaczymy

aquamateo

xinoxie Filipowice, małopolska

13 kwi 2010, 20:13   (#10)  

A Może to jest jednak jedzenie dla papug?? Skladaj reklamacje i niech ci kasę zwracają :)
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

xinoxie

Miasto: Filipowice, małopolska

Litor Rzeszów

13 kwi 2010, 21:00   (#11)  

Węglowodany wodzie to i mętna woda, wlej zacier z bimbrownika CO2 do akwarium taki sam efekt jest, nie pytaj skąd wiem.

Litor

14 kwi 2010, 01:49   (#12)  

pewnie ze sie dalem wyrolowac....co sie stalo to sie stalo, walcze dalej. Dzisiaj mija pierwsza doba od staru z mocnym napowietrzaniem, przy okazji podmienilem 50% wody.
Jest troche lepiej choc do fajerwerkow jeszcze daleko zastanawiam sie czy to lepiej to efekt napowietrzania czy tej podmiany.....zobacze za pare godz.
pozdrawiam Wszystkich

aquamateo

15 kwi 2010, 00:00   (#13)  

mija 2 doba, caly czas pelne napowietrzanie + 20% podmiana wody....widac juz mala poprawe

aquamateo

Litor Rzeszów

15 kwi 2010, 08:25   (#14)  

Jak Ci zależy na szybkiej klarownej wodzie to daj węgiel aktywny, po 24h masz wodę kryształ. Tylko go umieścić trzeba w miejscu dużego przepływu prądu wody.

Litor

zulix Rzeszów

15 kwi 2010, 09:34   (#15)  

Trudno jest wyrokować na 100%, ale kostki wyglądają całkiem normalnie, podobnie jak te "czopki" Osmocote sprzedawane u nas w ogrodniakach. Są np. takie do oczek wodnych i niektórzy stosują je w akwariach. Rzeczywiście kwestia lepiszcza może być decydująca w związku ze zmętnieniem, ale może to być również przyczyna złej instalacji kostek w akwarium. Zwykle powinny one znajdować się dosyć głęboko pod grubą warstwą żwiru właśnie po to, aby przebicie do toni wodnej było bardzo utrudnione. Przy luźnym podłożu (niektóre substraty) jest to praktycznie niewykonalne i wtedy tego typu nawożenie może spowodować problemy mimo dobrej jakości wyrobu.
Poszukując kostek w podłożu prawdopodobnie solidnie wzruszyłeś też podłoże i masz solidnie przenawożoną wodę na co pomagają oczywiście podmiany.Na szczęście lepiszcze kulek powinno się szybko usunąć z akwarium więc restart może nie być potrzebny chociaż jeszcze jakiś czas pewnie będziesz się z tym problemem mierzyć aż wymyjesz wszystko co poszło do wody i co jest blisko powierzchni podłoża.
Może jeszcze dodać kilka kryształków nadmanganianu potasu? Ale kilka, aby woda była tylko lekko różowa.

zulix

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 kwi 2010, 17:33   (#16)  

Litor napisał(a):Jak Ci zależy na szybkiej klarownej wodzie to daj węgiel aktywny, po 24h masz wodę kryształ. Tylko go umieścić trzeba w miejscu dużego przepływu prądu wody.

wegiel jest w komorach filtra od poczatku zaistnialej sytuacji, wlasnie mam zamiar go usunac, obawiam sie zbyt duzego" wyjalowienia' wody

aquamateo

15 kwi 2010, 17:51   (#17)  

zulix napisał(a): Rzeczywiście kwestia lepiszcza może być decydująca w związku ze zmętnieniem, ale może to być również przyczyna złej instalacji kostek w akwarium. Zwykle powinny one znajdować się dosyć głęboko pod grubą warstwą żwiru właśnie po to, aby przebicie do toni wodnej było bardzo utrudnione. Przy luźnym podłożu (niektóre substraty) jest to praktycznie niewykonalne i wtedy tego typu nawożenie może spowodować problemy mimo dobrej jakości wyrobu.

Osadzenie kostek w moim podlozu ( grubosc w tylnej czesci zbiornika ok 12cm) moglo wywolac tarcie sie powloki kostek o podloze a przy tym uwolnienie do wody zawartosci niewiadomego spoiwa tego specyfiku, to moglo spowodowac caly ten balagan, same kostki zostaly osadzone prawie przy samym dnie, mysle ze jakosc wyrobu jest adekwatna do jego ceny i tylko moja naiwnosc pozwolila na uzycie tego srodka "CUD".
Dzis mija trzecia doba od wystapienia problemu, wciaz stosuje napowietrzanie uzywajac juz jedynie sam power head, poprawa jakosci wody jest juz widoczna, jednak do pelnego zadowolenia wydaje sie jeszcze daleko. Wystartowalem z pelnym oswietleniem, poniewaz przed tym zamieszaniem zrobilem ostra przycinke i chce zeby rosliny dobrze wystartowaly tzn zeby podczas szukania zrodel swiatla nie puszczaly nowych odrostow z wydluzonymi miedzyledzwiami. Mam nadzieje ze krystalicznosc wody jaka mialem przed wroci powoli do normy, dzis zrobie jeszcze podmiane ok 30% i bede Was informowal o dalszym przebiegu sytuacji.Najbardziej boli fakt ze jest to moje pierwsze tak bardzo roslinne akwarium, ma 3 miesiac, i chcialem wystawic je do Waszej oceny, no coz musze chyba jeszcze troszke poczekac

aquamateo

17 kwi 2010, 21:48   (#18)  

To juz 5 doba i musze powiedziec ze woda moze nie jest jeszcze w 100% idealna ale jest do tego juz blisko.Dzieki Waszej pomocy uporalem sie chyba z problemem, mam nadzieje ze problem nie powroci gdy zaczne normalne karmienie. Zastanawiam sie tylko co z nawozeniem, bo przerwalem je na czas walki z problemem...wrocic do normalnego czy poczekac jeszcze pare dni lub stosowac polowe dawek. Pojawila sie cyjanobakteria, ale to chyba normalne po takich przejsciach. Dziekuje Wszystkim za udzielona mi pomoc!!!!

aquamateo

zulix Rzeszów

18 kwi 2010, 10:07   (#19)  

Z nawożeniem bym oczywiście wrócił (osobiście bym nie przerywał - ewentualnie tylko wtedy, gdy stosuje się terapię zgaszeniem światła) szczególnie, że mowa o sinicach. Jeżeli to były pierwotniaki to główną pożywką dla nich są substancje organiczne a nie nawozy. Jak rośliny zabiorą się do pracy to i oczyszczenie wody się przyspieszy.

zulix

20 kwi 2010, 04:00   (#20)  

Piotr Baszucki napisał(a):Przewietrzaj akwarium intensywnie przez 3dni - zakwit pierwotniakow powinien zaczac ustepowac (podlacz mocny napowietrzac).

W razie czego daj znac - bedziemy podejmowac bardziej radykalne srodki.

Niestety daje znac, po uplywie chyba 8 doby od poczatku problemu a 3 od momentu kiedy wydawalo sie ze wszystko wraca do normy, metna woda powraca, dzis podmienilem ponad 50% wody jak wrocilem do domu i zobaczylem co sie dzieje, wymieniony zostal tez wegiel i wata w filtrze.......totalnie sie juz zniechecilem i mam dosc, co dalej robic ??? co to za radykalne srodki panie Piotrze? prosze o pomoc, bo naprawde chce utrzymac ten zbiornik, jestem cierpliwy i uparcie zmierzam do celu w swoim hobby, ale teraz totalna zalamka

aquamateo

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20340
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3208
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
17372184425522464533106344702769.jpg

Proszę o pomoc

Asykom15 w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51634
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7993
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8303
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4155
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
IMG_2760.jpg

Pomoc w prowadzeniu i nawożeniu akwarium Lizura.

Lizur97 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4348
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
5119881B-8152-4153-90D2-10F912E6E7D3.png

Woda kranowa do akwarium

mateusz gawroński w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6140
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5125
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Woda RO a zmiękczacz

CcxcC w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5006
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?

Statystyki

Ten temat przegląda 249 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 249 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.