Mój post może nie jest związany z tematyką forum, ale w dniu dzisiejszym o 9:00 rano w Polsce zatrzymał się czas... i trudno tego nie skomentować.
Lubiani, czy nie lubiani, znani, czy mniej znani, z racjami, czy bez racji, nie ma to dzisiaj znaczenia, straciliśmy Głowy Państwa i Elity Polityczne. To tragedia na skalę światową, porównywalna do wydarzeń z 11 września 2001 roku.
Jeśli wśród Was są rodziny lub znajomi zmarłych, w imieniu swoim i kolegów, składam kondolencje oraz łączę się w bólu, smutku i przygnębieniu.
Nie mogę się pozbierać od kiedy o 9:26 usłyszałem w Trójce te wieści Chociaż moje poglądy i sympatie leżą gdzie indziej, jestem wstrząśnięty ze względów patriotycznych i moralnych. To największa tragedia dla narodu polskiego od wybuchu drugiej Wojny Światowej.
Łączmy się w bólu z rodzinami ofiar i wszystkimi rodakami, którzy w jednej chwili stracili liderów i symbole polskiej państwowości - ta katastrofa dotyka nas wszystkich.
Cześć ich pamięci.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
Ta sytuacja pokazuje, że jesteśmy narodem który nie potrafi się uczyć na własnych błędach.
Jak można "upchać" do jednego samolotu 3/4 ludzi piastujących najważniejsze stanowiska w Państwie ? np. prezydent, szef NBP, dowódcy sił zbrojnych.
Po katastrofie CASY, kiedy zginęło 23 pilotów dużo się mówiło, że sytuacja taka nie powinna mieć miejsca i co ?
Jedno jest pewne, szkoda wszystkich ludzi, którzy zgineli w tej katastrofie i Ich rodzin. Przede wszystkim szkoda rodziny pilota/pilotów ( jeśli ją miał/mieli ) bo to teraz na ich barkach będzie, że to on/oni odpowiada(-ją) za ich śmierć tych wszystkich, których mieli za plecami.
Cały świat idzie z postępem a my stoimi z technologią w miejscu ( podawali kiedyś w ilu państwach pozostały maszyny jakimi latają głowy naszego państwa ) - żeby nie kłamać, chyba w 5. Teraz będzie to jedną z kart przetargowych i może w końcu wymienią te maszyny.
Niechciałbym, żeby zostało to źle odebrane bo jest to tragedia ale wnisków z poprzednich wypadków nie wyciągnął nikt.
I mi jest żal wszystkich którzy zginęłi. Zawsze Polsce ciężko było, a teraz to. Jakieś nierealne. Mówią, że drugi Katyń. Ale tragedii w Naszej historii nigdy nie brakowało.
Czy kiedyś odwróci się los?
Umarł Król, niech żyje król mówię. W nadziei na lepsze jutro
Duch tych pomordowanych sprzed 70 lat, przez lata zapomnianych i spowitych w kłamstwa raz na zawsze o sobie przypomniał. Teraz już nikt nie odważy się o nich kłamać, i zmieniać prawdę. Ale cena za to była straszna, ponieważ w sposób niemalże symboliczny tragedia powtórzyła się. Bo prawdziwą tragedią jest nie to, że ktoś zabił, ale że ktoś zginął przed swoim czasem. Ta tragedia łączy nas również z Rosjanami, ponieważ sprawia, że pomimo iż z różnych stron, myślimy o tym samym. Być może będzie to ofiara za lepsze jutro.
Rosjanie najpierw próbowali ukryć prawdę, później imali się innych sposobów na zafałszowanie rzeczywistości, a teraz cały Świat widzi jak było naprawdę
"...W deszczową wiosnę - odeszli,
stalowy ptak łamiąc skrzydło
runął w czerń - na zawsze,
łzy jeszcze długo nie wyschną.
Serce Europy pogrążone w żalu,
jakby Smoleńsk
chciał skraść pamięć
koszmarom z Katynia,
krakowski krzyk Zygmunta
kwiaty,
znicze,
smutek?
pamiętając
nie zapomnijmy o jutrze..
WIECZNY ODPOCZYNEK
RACZ IM DAĆ PANIE!!!..."
Bóg nie zaspał, On patrzył i płakał.
W każdym razie symboli tu nie brakuje: szczególni ludzie - elita narodu, w szczególnym miejscu - miejscu zagłady ogromnej części narodu, w szczególnym czasie - tygodniu Zmartwychwstania, w przeddzień święta Miłosierdzia Bożego... Co to wszystko ma znaczyć? Bo wierzę że coś to musi oznaczać, że jest w tym jakiś przekaz.
A mnie to wszystko irytuje....
Wszystkim brak słów...a wszyscy na siłę tych słów szukają...
Zadziwiające jak bardzo potrzebujemy żyć życiem innych chociaż na chwilę zapominając o swoim...przy mocarnym wsparciu mediów...
Uciekamy na drugą stronę drogi widząc kloszarda, który na pewno poprosi nas o papierosa czy złotówkę...maltretujemy klaksony bo nie wszyscy jeżdżą tak dobrze jak my, nasi sąsiedzi są pomyleni bo nie podoba się im nasze zachowanie, komentujemy politykę i polityków w ostrych słowach często nie mając wogóle pojęcia o czym tak naprawdę mówimy, praca to często wyścig szczurów a każdy z pewnością dybie na nasze stanowisko nie dlatego, że się nie sprawdzamy, tylko dlatego że jest złośliwy i zawistny, w 4 sekundy zapominamy o poście, w którym ktoś prosi o darmowe roślinki. Ale przecież jesteśmy wrażliwi....bo postawiliśmy krzyżyk na NK, forum i gdzie się tylko dało.
Wydarzyła się tragedia...miliony ludzi stało na ulicach zapalając znicze...nikt nigdy nie sprawdzi ilu ludzi byłoby w tym miejscu faktycznie, gdyby wszystkie markety były otwarte..
Gdyby rząd zakupił nowe maszyny i wyszkolił pilotów pewnie większość z nas wieszałaby na nim psy, wytykając rzekomo niepotrzebne wydatki z pieniędzy podatników. Tego też już nie sprawdzimy...wydarzyła się tragedia.
Ale to prawdziwa tragedia wymagająca naszej skupionej uwagi...bo była w tiwi...z pewnością większej uwagi, niż ojciec katujący własne dziecko, wielodzietna rodzina nie mająca za co żyć, młoda dziewczyna umierająca na raka a jednak pełna życia czy zamykany właśnie dom pomocy osobom starszym. Po nich przecież nie musimy płakać, takich przypadków nie ma, bo nie pokazywał ich nasz telewizor przez dwa dni od rana do wieczora na każdym kanale...
Wybaczcie mi tego posta...ale jeśli nasz żal ma być wyrażony w najłatwiejszy sposób z możliwych, to lepiej niech to forum pozostanie forum wyłącznie akwarystycznym.
Witam i zacznę szybko od początku bo czas nagli.
W środę wieczorem nastawilem sobie 50L wina z czerwonych winogron i wyladowało w piwnicy w pomieszczeniu z akwariami. Z racji mojej pracy wyjechałem w ...
Statystyki
Ten temat przegląda 303 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571610
• Liczba wątków: 49481
• Użytkownicy: 36915
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 303 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej