Oświetlenie , 20 L - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oświetlenie , 20 L

Liczba wyświetleń: 2412·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
michalpietrynik Łódź

08 kwi 2010, 21:33 Oświetlenie , 20 L  (#1)  

Witam !

Zakładam akwarium 20 L , o wymiarach 36x22x28.

Chciałbym je oświetlać żarówką energooszczędną 20 W.
Ale nie wiem czy świtało które emituje będzie korzystne dla wzrostu roślin, a na Tym mi najbardziej zależy.
Chodzi też o koszta. Nie chce wydawać pieniędzy na belki z świetlówkami t5 lub t8 itd.
Lampkę mam gotową, wystarczy kupić żarówkę.

Nie zależy mi na efekcie wizualnym akwarium , tylko na wzroście roślin ( glossostigma, christmass moss oraz lilaeopsis ).

Proszę o fachową poradę, czy możliwe jest oświetlanie akwarium żarówka energooszczędną, jaką mocą na to akwarium i w jakiej odległości od tafli wody.

Dziękuję. ;)
Pozdrwiam,
Michał

michalpietrynik
Ranga: Początkujący

Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
stozek Włodawa

08 kwi 2010, 22:13   (#2)  

Możesz użyć żarówki enegrooszczędnej, jednak znajdź sobie żarówkę o odpowiedniej temp. barwowj dla roślin, osobiście polecam 8000K. Zaopatrz koniecznie (jeśli tego nie zrobiłeś :wink: ) lampkę w odbłyśnik lub poprostu wyklej środek lampki folią odbłyskową. Moc 20W/20L jest ok jednak to aż 1w/l więc radzę poczytać na forum z czym się to wiąże (oczywiście są +) :) . Odległość od tafli wody to 10 cm byłoby ok.

stozek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Włodawa

mprusek Kraków

08 kwi 2010, 22:15 Re: Oświetlenie , 20 L  (#3)  

Świetlówki t5, t8 do tak krótkich akwariów są strasznie słabe i niewydajne i mało kto je aktualnie używa.
Jeśli chodzi o świetlówki to polecam philips tornado albo genie.
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... 3cc4abad19
@up. Nie zgadzam się, 20w nad takie akwarium to nie jest bardzo dużo i nie można tego porównywać do 1w/l w większych zbiornikach (np. 200l i większe) Oczywiście nawet przy takim akwarium bez co2 się nie obejdzie ale widząc jakie planujesz roślinki to będzie HT.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

michalpietrynik Łódź

08 kwi 2010, 22:27   (#4)  

Dziękuje Panowie za odpowiedź.

Moja lampa to coś w tym stylu :
http://www.leroymerlin.pl/produkty/opra ... 62895.html

Więc odbłyśniki , folie itd. odpadają ponieważ światło z tej lampy jest bezpośrednia kierowane na akwarium. :)

Czy zastosowanie takiej żarówki (tornado) jaką podał kolega będzie tak samo efektywne jak stosowanie świetlówek g23 np.
Nadal chodzi mi o wzrost roślin :D

Co z barwą światło u takiej świetlówki, czy jest odpowiednia dla roślin ?
Pozdrwiam,
Michał

michalpietrynik

stozek Włodawa

08 kwi 2010, 22:31   (#5)  

Oczywiście, przepraszam za błąd, nie wziąłem pod uwagę rozmiarów banaczka :lol: . Widziałem zastosowane świetlówki t5 3x 8W nad 25L o niewiele różniących się wymiarach i wszystko było pięknie :) . Nie jestem w 100% pewien czy w tym linku, który podał mprusek barwa odnosi się do tej właśnie żarówki (bardziej skłaniam się do tak :wink: ), podana jest barwa 6500K, która równierz będzie odpowiadała roślinom. We wcześniejszym poście napisałem, że polecam 8000K, sam takiej barwy używam. Kwestia upodobania co Tobie będzie bardziej pasować. Obie barwy będą napewno dobre.

stozek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Włodawa

mprusek Kraków

08 kwi 2010, 22:56   (#6)  

michalpietrynik napisał(a):Czy zastosowanie takiej żarówki (tornado) jaką podał kolega będzie tak samo efektywne jak stosowanie świetlówek g23 np.
Nadal chodzi mi o wzrost roślin :D

Trudno powiedzieć. Świetlówki kompaktowe niezintegrowane mają tą zalete że nie mają zintegrowanego statecznika czyli możesz wstawić potencjalnie lepszy statecznik od tego który jest zamontowany w świetlówce zintegrowanej. Osobiście używam świetlówek niezintegrowanych z elektronicznymi statecznikami i zapewne jakość światła wizualnie jest trochę lepsza ale prawda o roślinkach jest taka że są nie wybredne i liczy się dla nich ilość wat a mniej kolor i inne niuanse świetlówkowe :p
g23 napewno ma odpowiedniejsze gabaryty, przez co akwarium było by lepiej doświetlone, zwłaszcza że masz stosunkowo długie akwarium (no, w każdym razie nie kostka ;p)
U mnie nad kostką 30cm mam 2x18w świetlówki pl-l (2g11) i nie uważam tego oświetlenia za nielimitujące, rośliny rosną podobnie jak w moich 200l 0.7w/l.
Tak więc możesz pomyśleć nad świetlówkami g23 aczkolwiek sam kiedyś o tym myślałem i ciężko znaleźć takie świetlówki ale na necie kiedyś bardziej poszukałem i znalazłem jeden sklep. Jeśli pozostaniesz przy E27 to osobiście bym dał albo jedna świetlówka 23w i tutaj problem bo jak dasz nisko to światło będzie ok ale boki niedoświetlone i odwrotnie jak dasz za wysoko. Idealnie by było dać 2x18w dość wysoko nad akwarium.
@stozek: różnicę w małych akwariach robi ich wysokość. Tutaj kolega ma dość wysokie akwarium więc z tego co się naoglądałem tych akwariów ze świetlówkami 8w to by miał pogranicze low tech. Nie miałem do czynienia z tymi świetlówkami ale nie słyszałem o nich nic dobrego więc nie będę polecał. Tak, tornado i genie mają 6500k co na mój gust ładnie oddaje kolory ;)

Pozdrawiam

mprusek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
michalpietrynik Łódź

11 kwi 2010, 21:41   (#7)  

Tak, tornado i genie mają 6500k co na mój gust ładnie oddaje kolory

Kupiłem żarówkę tornado 23 w.
Ma ona w rzeczywistości 2700 K ( tak samo jak genie )
Świeci na żółto i brzydko oddaje kolory ;/

Czy wie ktoś gdzie mogę kupić żarówkę i zimniejszej barwie np. 6500 a najlepiej 8000 k ?

Szukałem wszędzie ale nie mogę znaleźć ;/
Pozdrwiam,
Michał

michalpietrynik

12 kwi 2010, 08:28   (#8)  

Michale nie szukałeś dobrze... Wpisz na allegro w wyszukiwarce 6700K i wysypie Tobie wiele ofert żarówek energooszczędnych o tej temp. barwowej. Osobiście oświetlam swoje 25 litrowe akwa taką żarówką i daje dobre białe światło a rośliny rosną dobrze...

nazer

mprusek Kraków

13 kwi 2010, 14:25   (#9)  

michalpietrynik napisał(a):
Kupiłem żarówkę tornado 23 w.
Ma ona w rzeczywistości 2700 K ( tak samo jak genie )
Świeci na żółto i brzydko oddaje kolory ;/

Czy wie ktoś gdzie mogę kupić żarówkę i zimniejszej barwie np. 6500 a najlepiej 8000 k ?

Szukałem wszędzie ale nie mogę znaleźć ;/

Dziwne, szczerze mówiąc osobiście nigdy nie używałem świetlówek tornado ale jestem pewnien że są dziesiątki osób na tym forum które ich używają i na pewno nie jest to 2700k. Chyba że philips tornado mają wiele wersji barwowych. W każdym razie jeśli kupiłeś w tym sklepie co ja podawałem to musieli się pomylić bo to naprawdę dobry sklep i to nie jest tylko moje zdanie więc jak w opisie jest że to 6500k to tak musi być. Jeśli kupiłeś w innym sklepie to widocznie philips tornado ma kilka wersji barwowych i mogło Cię to wprowadzić w błąd (ale trudno mi powiedzieć, dziwna sprawa)

mprusek

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2490
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
3_181c8e9d-9365-430d-898c-379240ac2663-1529977958.jpg

Oświetlenie do akwarium 500l

Fastter w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5369
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l 140 długość 50 szerokość 75 wysokość
Przód 0,1.jpg

648l - Kolory Życia - Oświetlenie LED Mariusz Bytow

Mariusz Bytow w Akwaria · Odpowiedzi: 180 · Wyświetlenia: 108375
Akwarium + Media Obecnie co jest na wyposażeniu: Akwarium 180x60x60 Front OPTIWITHE Szafka:blat 36mm ,pełne plecy ,obrzeża ABS , szklane szlifowane białe fronty ,zawiasy bume ,system otwierania doty...
IMG_2948.JPG

Oświetlenie do 300L zamiast ADA SOLAR 1

lukaszmut w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7052
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
YouTube

Oświetlenie do Juwel Rio 240L

pening270 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2730
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2349
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Oświetlenie do optiset200 aquaela

Tassman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4266
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3318
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3381
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Oświetlenie do akwarium 60x30x30

taraszek5 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1584
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...

Statystyki

Ten temat przegląda 306 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 306 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.