096 L - Prosperowiak - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

096 L - Prosperowiak

Liczba wyświetleń: 1092·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

03 kwi 2010, 23:01 096 L - Prosperowiak  (#1)  

Wkońcu mogę zaprezentować swoje pierwsze, jak zawsze powtarzam "testowe" akwarium. I jak to z początkującymi bywa pierwsze problemy.

Wymiary: 80x30x40cm

Podłoże:
- na dnie 2,5L Tropica Aquacare Plant Substrat
- 3 x 5,6kg Aquasubstrate II+

Oświetlenie:
- z tyłu 24W t5 Aquarelle
- z przodu 2x24W t5 Philips Master 865

Filtracja:- Eheim Professionel 2222

CO2:
- jak narazie tylko Easy Carbo, ale nie jestem z tego zadowolony

Nawożenie:- po malutku Złota Symfonia

Flora:
- Anubias barteri nana
- chladoflora aegrophila
- cryptcoryne wendtii green
- glossostigma elatinoides
- hemianthus callitrichoides
- lobelia cardinalis mini
- mech jawajski
- cryptocoryne green crisped leaf
- cryptocoryne nevellii
- echinodorus compacta
- jeszcze niezydenfikowana czerwona roślinka
- proserpinaca palustris
- alternanthera cardinalis
- ammania gracilis red
- eustralis stellata narrow leaf
- vallis neria spiralis

Fauna:
- nic co bym sam wpuścił - tylko małe ślimaczki

Opis po starcie:
Zbiornik zalałem 24.03.2010 i pierwszym problemem na który się natknąłem to wypływający korzeń - dlatego przycisnąłem go kamieniem który widać na zdjęciu (obecnie go już nie ma). Po 2 dniach podłączyłem filtr, bo poprzedni przeciekał. Na zmętnienie wody lub inne takie nie mogłem narzekać. Do dnia dzisiejszego woda jest jak dla mnie kryształ. W ciągu 3 pierwszych dni roślinki pięknie bąblowały, co jest zapewne skutkiem niezłych zapasów jakie w sobie miały. Po około tygodniu zaczeły pojawiać się glony, co mnie nie dziwi, bo oświetlenie mam dość spore i konkretne, a butli CO2 nie mam. Liczyłem na to że Easy Carbo sobie poradzi, ale leje je bez żadnych efektów. Dzisiaj się wkurzyłem i wstrzyknąłem do wody 20ml. A indykator CO2 jak dawał kolor niebieski tak daje.

Poniżej przedstawię historię parametrów wody:

25.03.2010:
PH - 7,5
KH - 10
GH - 19
CO2 - 9,5

28.03.2010:
PH - 7
KH - 4
GH - 15
CO2 - 12

03.04.2010:
PH - 7
KH - 2,5 !!!!
GH - 16
CO2 - 7,5
PO4 - 0
NO3 <12,5 mg/L

Przeraża mnie poziom KH i CO2, nie wiem co sprawia że KH jest tak niskie. CO2 to pewnie słabo działające Easy Carbo. Jak tak dalej pójdzie to w 2 tygodnie będę miał wszystko w glonach. Już mi chodzi po głowie zestaw CO2 z butlą, bo przy tym świetle raczej tego wszystkiego nie opanuje.
Pod kątem aranżacji bądzcie dla mnie wyrozumiali, bo testuje różne rośliny i różne opcje - kamienie, korzenie. Jakby udało mi się zapanować nad tym akwarium to za około 1,5 roku wystartuje 300L optiwhite, ale to zaś.

Moje pytania:
1) czy macie jakieś sugestie co do KH i CO2?
2) jeżeli nie mam jeszcze ryb w akwarium to grozi czymś przedawkowanie Easy Carbo?

Prosperowiak
Ranga: Poznaje temat

mprusek Kraków

04 kwi 2010, 23:12 Re: 096 L - Prosperowiak  (#2)  

Zacznijmy od tego że EasyCarbo to nie jest co2 tylko węgiel organiczny który przy twoim mocnym oświetleniu w żadnym wypadku nie wystarczy więc kup butlę jak najszybciej a puki co wg. mnie świeć 1x24w. Masz za twardą wodę. Zastanowił bym się nad kupnem filtra ro bo warto, zwłaszcza że teraz są stosunkowo tanie. No i zastanów się czy jednak nie zmienić nawożenia na EI bo jest to skuteczna i tania metoda nawożenia. Przedawkowanie EC przy braku fauny raczej nie zaszkodzi ale możesz mi wierzyć że lanie potrójnej zalecanej dawki to maksimum i nie ma żadnego sensu lanie większych ilości.
Pozdrawiam

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

IAPLC 096 - 120x45x45cm (243l)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 499
096.png

Statystyki

Ten temat przegląda 294 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 294 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.