Wkońcu mogę zaprezentować swoje pierwsze, jak zawsze powtarzam "testowe" akwarium. I jak to z początkującymi bywa pierwsze problemy.
Wymiary: 80x30x40cm
Podłoże:
- na dnie 2,5L Tropica Aquacare Plant Substrat
- 3 x 5,6kg Aquasubstrate II+
Oświetlenie:
- z tyłu 24W t5 Aquarelle
- z przodu 2x24W t5 Philips Master 865
Filtracja:- Eheim Professionel 2222
CO2:
- jak narazie tylko Easy Carbo, ale nie jestem z tego zadowolony
Nawożenie:- po malutku Złota Symfonia
Flora:
- Anubias barteri nana
- chladoflora aegrophila
- cryptcoryne wendtii green
- glossostigma elatinoides
- hemianthus callitrichoides
- lobelia cardinalis mini
- mech jawajski
- cryptocoryne green crisped leaf
- cryptocoryne nevellii
- echinodorus compacta
- jeszcze niezydenfikowana czerwona roślinka
- proserpinaca palustris
-
alternanthera cardinalis
-
ammania gracilis red
- eustralis stellata narrow leaf
- vallis neria spiralis
Fauna:
- nic co bym sam wpuścił - tylko małe ślimaczki
Opis po starcie:
Zbiornik zalałem 24.03.2010 i pierwszym problemem na który się natknąłem to wypływający korzeń - dlatego przycisnąłem go kamieniem który widać na zdjęciu (obecnie go już nie ma). Po 2 dniach podłączyłem filtr, bo poprzedni przeciekał. Na zmętnienie wody lub inne takie nie mogłem narzekać. Do dnia dzisiejszego woda jest jak dla mnie kryształ. W ciągu 3 pierwszych dni roślinki pięknie bąblowały, co jest zapewne skutkiem niezłych zapasów jakie w sobie miały. Po około tygodniu zaczeły pojawiać się glony, co mnie nie dziwi, bo oświetlenie mam dość spore i konkretne, a butli CO2 nie mam. Liczyłem na to że Easy Carbo sobie poradzi, ale leje je bez żadnych efektów. Dzisiaj się wkurzyłem i wstrzyknąłem do wody 20ml. A indykator CO2 jak dawał kolor niebieski tak daje.
Poniżej przedstawię historię parametrów wody:
25.03.2010:
PH - 7,5
KH - 10
GH - 19
CO2 - 9,5
28.03.2010:
PH - 7
KH - 4
GH - 15
CO2 - 12
03.04.2010:
PH - 7
KH - 2,5 !!!!
GH - 16
CO2 - 7,5
PO4 - 0
NO3 <12,5 mg/L
Przeraża mnie poziom KH i CO2, nie wiem co sprawia że KH jest tak niskie. CO2 to pewnie słabo działające Easy Carbo. Jak tak dalej pójdzie to w 2 tygodnie będę miał wszystko w glonach. Już mi chodzi po głowie
zestaw CO2 z butlą, bo przy tym świetle raczej tego wszystkiego nie opanuje.
Pod kątem aranżacji bądzcie dla mnie wyrozumiali, bo testuje różne rośliny i różne opcje - kamienie,
korzenie. Jakby udało mi się zapanować nad tym akwarium to za około 1,5 roku wystartuje 300L optiwhite, ale to zaś.
Moje pytania:
1) czy macie jakieś sugestie co do KH i CO2?
2) jeżeli nie mam jeszcze ryb w akwarium to grozi czymś przedawkowanie Easy Carbo?