Witam chciałbym przedstawic moje drugie akwarium jakie mam w domu tym razem zdecydowałemsię na kostkę 27 L w stylu iwagumi. To moje pierwsze tego typu więc zapewne błędów sporo, ale od czegoś trzeba zacząć. Czekam na uwagi oraz oczywiście na krytykę.
Dane o zbiorniku, który wystartował 17 marca 2010 roku.
Akwarium Opti White 27 L 30x30x30 cm
Oświetlenie 2 x 11 W 6400 K - Aquel = 22 W
Podłoże ADA Aqua Soill Amazonia 4,5 L
Co2 Easy Carbol w płynie + do podmian Special Blend
Filtracja Aqua Szut 300
Ogrzewanie nie będzie lub w razie potrzeby grzałka 50 W
Nawożenie przez pierwszy miesiąc tylko K2So4 potem chce przejść na linię nawozów Easy Life lub PG.
Flora;
Hemianthus callitrichoides
Rotala green
Eleocharis vipara
Moss christmas
Dekoracje kamenie Seiryu około 3 kg.
Parametry
NO3 20
NO2 0
GH 7
KH 4
Ph 6,8
Przez ponad tydzień miałem lekko zielonkawą wodę przez pierwszy tydzień co dzień podmany 50 % odstana kranówka. Teraz podmieniam co 3 dni też 50 %
Za nie długo wprowadzę krewetki oraz 5-6 rybek typowych do kostek.
Mój pierwszy jak na razie Jak myślicie wszystko jest w miarę o.k czy można coś zmienić, dodać ? Vipara nie jest tak fajnie ukształtowana ponieważ przyznam dość ciężko się ja sadziło tym bardziej że dostałem ją luzem splątana jak żyłka. Dlatego chcę aby podrosła a potem ją ładnie przytnę oraz rotalkę i zrobię większa głębię tak aby z tyłu pomiędzy kamieniami był 'luz''.
Borykam się też z białawą zawiesiną na powierzchni wody
Teraz też mi się tak wydaje zastanawiam się nad małą ich zmianą w obawie aby nie ''zjadł'' je heniek, który w ciągu 4 dni dał ognia w zapasie mam jeszcze jeden większy kamyczek ale niestety do rozbicia
Sadziłem nie pojedynczo lecz po około 10-15 sztuk przyjmuje się to o wiele lepiej niz pojedyncze sadzenie po miesiącu heniek super wygląda choć mam klopoty z NO2 ale powoli i to ustępuje.
Szczerze ?
No to szczerze, akwarium ładne, ale nie wiem czym się zachwycacie... 4 kamienie rośliny standard jak na iwagumi. Można założyć w 20 minut... Dla mnie sztuką w iwagumi jest aranżacja w dużych zbiornikach, gdzie musimy użyć większej ilości kamieni i z głową to ułożyć w harmonijną całość. Sorka ale małe iwagumi do mnie nie przemawiają, najczęściej to 2-3 kamienie na jedno kopyto... Każdy zbiornik prawie podobny do innego...
nazer napisał(a):Szczerze ? No to szczerze, akwarium ładne, ale nie wiem czym się zachwycacie... 4 kamienie rośliny standard jak na iwagumi. Można założyć w 20 minut... Dla mnie sztuką w iwagumi jest aranżacja w dużych zbiornikach, gdzie musimy użyć większej ilości kamieni i z głową to ułożyć w harmonijną całość. Sorka ale małe iwagumi do mnie nie przemawiają, najczęściej to 2-3 kamienie na jedno kopyto... Każdy zbiornik prawie podobny do innego...
Ale nikt nie każe Ci się zachwycać nie po to jest akwarium więc daruj sobie ten sarkazm. Skoro wg Ciebie takie akwarium można założyć w 20 minut to szczere gratulacje sam Amano przy Tobie wysiada.
Zapraszam do obejrzenia kolejnego filmu prezentującego aranżację w galerii ADA.
Użyte gatunki roślin:
Glossostigma elatinoides
Hygrophila araguaia
Scrophulariaceae limnophila sp.
Riccia fluitans
Tax...
Witam
Akwarium:
30x30x30cm OW 5mm
Oświetlenie:
FLEXI mini
(w budowie lampka ledowa dwa paski RGB + lampka na power ledach)
Filtracja:
JBL Cristal Profi Green Line e401
Podłoże:
Lawa wulkaniczna
CA...
Statystyki
Ten temat przegląda 291 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej