JBL Aquadur Plus - zapytanie o przenawożenie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

JBL Aquadur Plus - zapytanie o przenawożenie

Liczba wyświetleń: 1627·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
cin
Szanowni Państwo,
Na początku chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na chyba najbardziej kulturalnym forum jakim udało mi się wygooglować.
Bardzo proszę o pomoc.
Zakupiłem sole do akwarium JBL Aquadur Plus, które się dodaje do wody RO.
Nie wiem czy dobrze wyliczyłem, ale by zwiększyć twardość takiej wody do poziomu 11 st. GH należy kilkukrotnie przekroczyć maksymalną dawkę potasu (20 ppm).
Zawartość pierwiastków w tym produkcie to:

Cations:
Calcium 45%
Sodium 31%
Potassium 13.4%
Magnesium 10.6%

Anions:
Hydrogen carbonate 45.4%
Sulphate 32.6%
Chloride 22%

Proszę też o informację, czy gdybym chemicznie wytępił glony (których mam bardzo mało) czy zalęgłyby się one jakimś cudem (z przetrwalników w powietrzu?) w akwarium gdzie byłaby tylko podmieniana woda z RO z dodatkiem soli JBL Aquadur Plus.
Pozdrawiam serdecznie
Jestem minimalistą: lubię minimalny wysiłek połączony z maksymalnym efektem.

cin
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mprusek Kraków
Szczerze mówiąc zaskoczyłeś mnie bo używam aquadur plus ale nigdy mnie nie kusiło sprawdzenie zawartości pierwiastków ;p Według EI nawet 50ppm jest bezpieczne, potas ciężko przedawkować (zresztą wydaje mi się że się pomyliłeś w obliczeniach). Ja po prostu sypię 3ml na 10l i mam gh6
Co do glonów to ich zarodki są zawsze w akwarium praktycznie od początku. Walka chemiczna z glonami może tylko spowalniać tępo rozrostu plagi a walczenie doraźne polega na zapewnieniu dobrych warunków roślinom wyższym. Ja bym się puki co nie śpieszył z laniem chemii - kup trochę krewetek amano i powinny sobie poradzić z nitkami.
Pozdrawiam

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

cin

18 kwi 2010, 15:11   (#3)  

Cóż, miałem 7 najgorszych odmian glonów w swoim akwarium zwiezionych w roślinach z Allegro.
Mam nadzieję, że po wytępieniu ich będzie przynajmniej jeden gatunek w akwarium.
Co do AquaDur - nie wiem czy ten środek jest taki dobry, odkąd zacząłem go stosować zamiast pół na pół z kranówką zdechły mi wszystkie Pseudomugil furtatus :(
Jestem minimalistą: lubię minimalny wysiłek połączony z maksymalnym efektem.

cin
Ranga: Początkujący

mprusek Kraków

18 kwi 2010, 15:51   (#4)  

Możesz użyć jakiegoś antyglona, raczej nie zaszkodzi - raczej nie pomoże.
AquaDur to sprawdzony mineralizator. Twoje rybki mogły pozdychać przez nagły skok twardości - nie tylko syp tak jak sobie wyliczyłeś ale potem sprawdź jeszcze testem GH czy na pewno się nie pomyliłeś. Mogły też pozdychać z kompletnie innego powodu, trudno powiedzieć.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

dyf1.jpg

Dyfuzor przepływowy JBL

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 48364
dyf1.jpg JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych... Czyt...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1495
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2919
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-jbl-manado.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL Manado

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1418
podloze-jbl-manado.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże króc...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2758
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

JBL e901

Rafallo26 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2400
Cześć! Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3834
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Fluval vs JBL? Priming

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1701
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...

Zepsuty zasilacz od sterownika jbl

jaztorunia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2477
Witam. Przepalił mi się właśnie zasilacz od sterownika jbl do co2. Zasilacz ma output 12v 300mA. Niestety nigdzie nie mogę zjeść takiego zasilacza najczęściej są 12v 2-3A, czy mogę użyć takiego zasila...

Jak podłączyć dyfuzor JBL taifun proflora do fx6

Garfield w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2419
Witam, jestem nowy na forum, ale może ktoś mi pomoże. Otóż zakupiłem JBL proflora taifun inline 19/25 ( nie pomyślałem wcześniej, żeby sobie zmierzyć wąż z filtra fx6) i chciałbym to sensownie połączy...

Statystyki

Ten temat przegląda 349 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: agro_szymek i 348 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.