Sposób na węża :D - ściąganie szklanych rurek
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
Jak zdejmujecie węże ze szklanych rurek ? Próbowałem metodą "japońską" czyli wykałaczki ale za cholerę nie szło tego zdjąć..cięcie odpada.
-
MischaPL
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wykałaczki u mnie zadziałały, ale nieźle się napociłem przy tym żeby rurek nie zbić. Pierwsze ściąganie to robiłem tak, że 2-3 wykałaczki wciskałem i próbowałem przekręcać wąż jednocześnie go ciągnąc. Wyjmowałem wykałaczki, wkładałem w inne miejsca i tak aż wąż zszedł. Następne ściągnięcie już była łatwiejsze.
-
Gość
●
ja jak już muszę a bardzo tego nie lubię, biorę i wstrzykuje odrobinę wody przez cienką igłę:) jak dotąd się sprawdza. tylko trzeba w trzy cztery miejsca na obwodzie wstrzyknąć. Wydaje sie że wody niema , ale jednak coś tam zostaje i wąż puszcza.
-
bman
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łaziska G.
Ja smaruję trochę wazeliny przed założeniem węża
Jestem minimalistą: lubię minimalny wysiłek połączony z maksymalnym efektem.
-

cin
●
- Ranga: Początkujący
Ja dokładnie zastosowałem 3 wykałaczki i zeszło bez najmniejszych problemów tylko wcześniej zanurzyłem połączenie w cieplej wodzie a miałem aż 10 cm nasunięty waż na rurkę. Wąż eheim 16/22mm.
-

szubek
●
- Miasto: Łódź
-
Wykalaczki sprawdzaja sie idealnie - japonczycy maja wiele spraw przemyslanych i zaskakujacych 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
a ja polecam odrobine wazeliny, nie ma problemu ze sciaganiem
-
berdysz
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
A czemu cięcie odpada? Ostry mały nożyk do tapet, skalpel czy żyletka w dłoń, delikatne cięcie wzdłuż węża i zejdzie na pewno. Raz na jakiś czas i tak można go trochę skrócić 
Nano - wciąż w budowie... 
-

zanskar
●
- Ranga: Początkujący
Heh każdy ma inny problem a ja mam rurki mniejsze o średnicy 15mm na wąż 16/22 wchodzą za luźno dlatego musiałem je podwinąć teflonem  bo ciekło na wylocie za to przy wyciąganiu trochę mniej kłopotu
-

HWojciech
●
- Miasto: Ząbkowice Śląskie
hehe, oby nie poluzowaly sie za bardzo...
-
berdysz
●
U mnie taka operacja (wykałaczki) zakończyła się pęknięciem rurki wlotowej. Najgorsze jest to, że rurką cieszyłem się zaledwie 2 godziny po założeniu od rozpakowania przesyłki kurierskiej.
Wazelina może okazać się dobrym pomysłem.
-

mkoziarski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Skrzyszów
-
na gorąco. wąż jest bardziej elastyczny i mięki.........
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
1. Na poczatku wazne jest dopasowanie samej rurki i srednicy weza, pozniejsze instrukcje moga nie dzialac jak masz za waski waz, jak masz za luzny to nie ma o czym czytac dalej
2.Nasuwaj weze okolo 1 - 1.5 cm na rurke nie dalej, jezeli masz dopasowane oba produkty dalej nie ma potrzeby.
Pamietaj o tym by chwytac rurke w miejscu tuz przed wezem i tylko tu /nie na zagieciach, nacieciach/
3. Gdy chesz zdjac weza z rurki, zamocz dosc intensywnie powierzchnie rurki tak zeby woda zatrzymywala sie na krawedzi/polczeniu rurka/poczatek weza - wtedy lekko wsun wyklaczke odchylajac w kilku miejscach waz, tak by woda dostala sie pomiedzy rurke a waz.
Nastepnie jezeli wykonales powyzsze czynnosci dokladnie, wsun waz wyzej o nastepny centymetr, spowoduje to wplyniecie wody pomiedzy waz i rurke. Nastepny ruch w dol powinien okazac sie bez oporu. Waz zdiety.
Moje doswiadczenia oparte sa na rurkach ADA i Do!aqua oraz wezach Clear Hose, które są do siebie dopasowane idealnie.
Z produktami nie dopasowanymi wystepuja bardzo czesto problemy niestety
Zycze sukcesów  .
Odradzam nacinanie wezy, jezeli juz to bardzo ostrym nozem typu OLFA prowadzac go rownolegle do krawedzi rurki.
Rysa ktrora spowodujesz na powierchni szkla predzej czy pozniej spowoduje jej pekniecie.
OPCJA DLA NIECIERPLIWYCH:
stlucz rurke...usun pozostalosci szkla 
-
poligraphica
●
poligraphica napisał(a):OPCJA DLA NIECIERPLIWYCH: stlucz rurke...usun pozostalosci szkla 
Kup nową rurkę 
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
PampersBoy napisał(a):Kup nową rurkę 
Albo zamiast szklanych zastosuj akrylowe.
-

kier
●
- Miasto: Toruń
Stary temat, ale dopiszę jak ja robię. Otóż miejsce gdzie jest nałożony wąż na rurkę polewam delikatnie gorącą/wrzącą wodą by wąż zmiękł, lekko podważam paznokciem wąż i wtedy delikatnie lecz bez problemu wąż schodzi z rurki. Jak na razie kilkukrotne stosowanie tej "metody" nie spowodowało pęknięcia/uszkodzenia rurek szklanych jakie używam. Myślę, że tak jest bezpieczniej niż wkładać pomiędzy rurkę a wąż wykałaczki czy igły.
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
-

mikit
●
- Miasto: Biała Podlaska
Dociskam rurkę jakbym chciał ja jeszcze bardziej wcisnąć do węża czuje ze popuszcza i wyciągam .Działa kiedy w wężu jest woda.100% skuteczności.
-

Robert Babicz
●
Robert Babicz napisał(a):Dociskam rurkę jakbym chciał ja jeszcze bardziej wcisnąć do węża czuje ze popuszcza i wyciągam .Działa kiedy w wężu jest woda.100% skuteczności.
Wszyscy kombinują jak nie wiem co, a tu wystarczy najprostsze rozwiązanie.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Robert Babicz napisał(a):Dociskam rurkę jakbym chciał ja jeszcze bardziej wcisnąć do węża czuje ze popuszcza i wyciągam .Działa kiedy w wężu jest woda.100% skuteczności.
Wszystko zależy czy masz możliwość dociśnięcia rurki. U mnie 2cm od końca rurek są już wypustki dla przyssawek i nie da się węża więcej wcisnąć.
Od czasu stworzenia Internetu, ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
-

mikit
●
- Miasto: Biała Podlaska
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia, podoba się Wam taka dekoracja?
I oczywiście czekam na pierwsze projekty DIY.
Link: https://dooa.jp/en/products/2020/02/terra-plate/
Siemka,
Mam korzeń i trochę zarośnięty mchem który ma mały pień ale gałęzie się rozchodzą w stronę akwarium i go tak przeważa. Przypiąłem go do kamienia i tylko trochę lepiej bo nie przewraca się sam ...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/nowo2.jpg
Do naszej oferty dołączyło ponad 70 szklanych akcesoriów marki CAL Aqua Labs i AquaGlass. Zapraszamy do zapoznania się ...
Znacie jakieś patenty na czyszczenie, długich(30cm-40cm) szklanych rurek wlotowych ?
Witam,
przez około 1.5 tygodnia zmuszony byłem korzystać
ze słabego filtra kaskadowego - który wywoływał bardzo mały
obieg wody. Co za tym idzie, na trawniku z Heńka zauważyłem wczoraj
sporo osa...
Ogród Węża: start 07.09.2008
http://gotan.republika.pl/images/ggsnag.jpg
http://republika.pl/gotan/images/snake.jpg
Pierwsze fotki tego baniaczka, brakuje jeszcze k...
|
|