Witam,otoz od dluzszego czasu borykam sie z takim problemem,mianowicie wystepujacy pyl,a raczej zielenice w postaci pylu osiadajacego na szybach i lisciach roslin.
Doslownie po przetarciu gabka potrafia juz na nowo byc nastepnego dnia.
Po krotce moj zbiornik:
360l
podloze amazonia 1
oswietlenie:
4x39 + 2x54 z tym,ze ostatnio dzialalo 2x39 + 2x54 od dwoch dni dziala wszystko
2x965
2x865
2xgrolux
oswietlenie dziala w godz.9-18 i droga czesc od 10-19.
CO2-butla 6kg zalaczona 2 godz przed zapaleniem swiatla podlaczony pod zewnetrzny reactor.
indykator umiejscowiony na przeciwleglej sciance akwarium kolor indykatora zolto-limonkowy
CO2 dostarczam w zupelnosci(pisze do osob odrazu ktore napisza o malej ilosci CO2)
na dowod rosliny babluja praktycznie na calej dlugosci akwa,moze 10-15 cm od tej scianki gdzie jest umiejscowiony indykator jest mniejsze bablowanie.
Ryby popludniu zaczynaja plywac przy powierzchni szczegolnie jeden gatunek.Wiecej CO2 nie dam
Filtracja i cyrkulacja:
akwa napedzaja dwa filtry Eheim 2076 i 2227(w niedlugim czasie stanie potwor 2080 i do niego bedzie podlaczony reactor)
Nawozenie:
Sole-
mam rozrobione:
55g-KNO3
12g-KH2PO4
35- MgSO4X7H20
Do tego podaje BRIGHTY K
Dawkowanie 20ml makro
dawki to:
4,21 NO3
1,05 P
0,43 Mg
na dawke oczywiscie,3x/tydzien
mikro gotowe z sklepu akwanawozy 50ml +280l RO dawki 20ml dawki 2x/tydzien
podmiany 45-50% RO+mineraly
Testy:
NO3-5-10
PO4-3
Gh-6
Kh-4
Ca-30
Fe-0,25
Ph-6,2
Wiec tak to istnialo jakis czas,no ale pyl,czy tez raczej zielenice w postaci pylu nie znikaly,
rosliny nie wybawialy sie do koloru czewonego wiec korygowalem dawki.
Wiedzialem,ze mam nisko Azot w stosunku do fosoru ktory czasami windowal do czterech
tak przynajmniej pokazywal test API,JBL zas pokazywal 2-3 .
Dodalem samego KNO3 tak by osiagnac okolo 20ppm.
Ale zadnych zmian niezauwazylem,czy to w pyle czy kolorystyce roslin
Od paru dni staram sie utrzymywac
NO3-10
PO4-1,5
Gh-4
Kh-3
Ca-20
Tak przynajmniej dzisiaj po wczorajszej podminie na testach wyszlo.
Co do mikro podaje teraz 1ml na akwa nierozrobionego nawozu,nie wiem czy wystarczajaco,ale zobaczymy.
Teraz prosze madrzejsze glowy o jakies wskazowki.
Tylko prosze jechalem juz na EI i niebardzo mi sie to sprawdzilo,niechodzi o wzrosty roslin bo byly ekspresowe,ale niestety o stozki wrazliwych roslin.
Jesli bedzie trzeba cykne zdjecia.