Mam pytanie, która na pewno było już poruszane na forum (bo jest banalne), ale żadną mocą nie mogłem znaleźć odpowiedzi, przepraszam.
Mam rotalki indica i green, w akwarium mają dobre warunki, toteż wypuszczają jakby boczne łodyżki. Chodzi mi o to, że jest rotala, a w połowie jej długości nagle wyrasta druga, skutkiem czego powstaje twór kształtu procy. Siłą rzeczy wygina to troche całą roślinke i zamiast być prostą, jest krzywa.
Co robić w takich sytuacjach - czy roślinka "naprostuje się", czy też, żeby zachować prosty kształt, obciąć boczny odrost?
Nie znam tych roślin z autopsji i stąd pytanie.
Generalnie lepiej jest przycinac juz na wczesniejszym etapie - aby po rozkrzewieniu rosliny tworzyly zwarta grupe - pojedyncze galazki nie beda wtedy odwracaly uwagi.
U mnie rotalka zielona nie dość że ma tendencje do płożenia się, to na dodatek z jednego korzenia potrafią rosnąć na raz trzy rosliny. Przedziwaczne twory z tego wychodzą. Nie wiem jaką strategię obrać aby utworzyć kolumne - czy obcinać wszelkie boczne odrosty i dosadzić aby kompozycja była bardziej zwarta i przez to mniej widoczne te zniekształcenia?
Dodatkowo nie wiem jak zaradzić temu płożeniu się.
Oczywiście rotala wypuszcza też korzonki w stronę podłoża i musze je co pare dni odcinać Zwiększyłem więc drastycznie makro PG (aby zwiększyć ilość azotu), nawet do 5ml co dwa dni (72 litry akwa) i nic.
Glonów na szczęście od takich eksperymentów też nie ma.
Moja prosta rada na to wyłącz światło na 2 dni roślinki będą się same prostować i piąć w górę by dotrzeć do światła... później zapal światło i nawoź normalnie ( u mnie pomogło choć nie z tymi gatunkami akurat...)
nazer napisał(a):Moja prosta rada na to wyłącz światło na 2 dni roślinki będą się same prostować i piąć w górę by dotrzeć do światła... później zapal światło i nawoź normalnie ( u mnie pomogło choć nie z tymi gatunkami akurat...)
no nie, nie tędy droga, przecież nikt nie będzie gasił co parę dni światło żeby roślinki się wyprostowały i nie krzewiły. Taka już uroda tych roślin i tyle. Można przycinać i w ten sposób formować ich kształt jak napisał Piotr
Ja mam podobne problemy z green w kostce ale po ponad tygodniowym starcie jakoś rośnie nawet na przyciętych końcach. Znacznie inne probleyu mam w 160 L akwarium próbuję już rotala green sadzić około 4 razy i nigdy się nie przyjmuje z kolei indica rośnie mi i pięknie się krzewi po przycince. Zawsze to wygląda że po wsadzeniu około 10-15 cm łodyg które sa mocno pokrzywione mija 4-5 dni i nowe listki obumierają robią się żółtawe przechodzące w biel nawet jak przytnę wierzchołki po wypuszczeniu robi się to samo.
W kostce mam podłoże ADA wiec problemów nie mam w 160 tce mam bazalt i drobny żwir parametry są ok ale dlaczego rotala green nie chce za nic rosnąć to paradoks bo rosły mi trudniejsze gatunki ale nie rotala ? Czy ktoś z Was ma na to receptę ?
Również mialem identyczny problem i już zastanawiałem się nad wyrzuceniem rotali ze zbiornika, tak się jednak nie stało. Z przyczyn technicznych (brak gazu w butli CO2) zmuszony byłem zrobić jedno dniowe zaciemnienie. Od następnego dnia rotale stały już prosto, liście zarówno rotal jak i glosi zmniejszyly sie do normalnych rozmiarów. Tak wiec warto sprobowac, napewno nic zlego sie nie stanie.
Skoro już druga osoba radzi, to tak uczynię, zdam potem relacje czy mi też pomogło.
A czy Wam puszczała też korzonki/pędy nawet z góry łodygi w stronę dna?
Ps. mocne oświetlenie - zgadzałoby się, ja mam zbiornik 72litry a w nim 48W+odbłyśniki (0,7W/L).
mam dokladnie to samo najprawdopodobniej jest to spowodowane zlymi proporcjami Ca-Mg-K przy duzych rozjechanych proporcjach ta roslinka rosnie lukiem kompletnie pionowo w dol -tak jest u mnie.
A u mnie rotala green najpierw rośnie ok. 10cm w górę a później zaczyna się zaginać i rosnąć w kierunku podłoża i płoży sie. Wystaczy przyciac zanim zaczna sie zginac, lub nawet krotko po tym. Wtedy puszczaja nowe pedy ktore znow rosna ok. 10cm w gore. U mnie to roslinka najprzyjemniejsza w modelowaniu.
Czyli wynika z tego, że powodami są-
1. za dużo światła
2. brak równowagi pomiędzy makroelementami (na innym forum była dyskusja na ten temat). W moim przypadku może być bardzo mało NO3, gdyż mam ogromną jak na moje akwa ilość ceramiki wg. producenta nastawionej na likwidacje NO3, oraz na razie nie mam rybek (dużo zamieszania z roślinami), w związku z tym brak jest produktów przemiany materii, zaś każde dawkowanie marko PG powoduje zwiększenie dysproporcji pomiędzy makro... o ile dobrze kombinuje
tomto1 napisał(a):W moim przypadku Rotala green rosła prosto do góry przy oświetleniu 0,3W/L. Obecnie jest 0,6W/L i zaczyna się płożyć.
Czyli to potwierdzałoby nasze podejrzenia Ja aktualnie jestem po przycince i dosadzaniu nowych roślin w akwarium. Spróbowałem, jak ktoś gdzieś pisał, posadzić rotale bliżej siebie. Wszystkie inne parametry bez zmian. Zdam relacje czy pomogło.
marcinox w Rośliny· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1693
Mam problem z płożącymi się rotalami, dodatkowo pojawiły im się korzenie z łodyg, oraz pąki w międzywięźlach.
Wcześniej rosły w miarę pionowo, przestały po zmianach:
-zmiana oświetlenia na Chihiros ...
RybkaB w Rośliny· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1339
Chciałam kupić 2 może 3 odmiany rotali, ale chodzi mi o to żeby były mniej wiecej takie same tzn długość, grubość i faktura liścia, ale w innych kolorach (np pomaranczowo-czerwona, tylko zielona albo ...
onem w Rośliny· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2422
Witajcie.
Posiadam w swoim akwarium podarowaną gałązkę rotali wallichi. Jest u mnie od około 2 tygodni i zaczyna chorować. Dół rośliny to to co dostałem , a góra to moje przyrosty.
Ktoś wie o co cam...
marlowe w Sprzątanie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1323
Od zawsze ciąłem Rotale tak że górne szczyty sadziłem ponownie, a to co od połowy w dół wycinałem tuż przy podłożu i do WC. Jako że rotale rosną bardzo szybko, chciałbym sobie to uprościć i w ten week...
marlowe w Sprzątanie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2373
Może ktoś znający dobrze warunki w jakich ta roślina ładnie rośnie pomoże, ja już robię 3 podejście do niej i cały czas klapa. Nawet zdjęcia nie chce wstawiać bo wstyd. Rotala może nie gnije ale od 4 ...
qqrq w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1683
Mam rotele wallichi i cacombe karolińska. to zupełnie inna rodzina roslin a wyglądem sa prawie identyczne. Gdyby nie oznaczenie nie wiedziałbym która jest która. Macie jakis sprawdzony sposób na odróż...
Witam.
Chciałbym zapytać, w jaki sposób przycinać rotalę macrandrę. Rośnie mi ona pięknie w górę, ale się nie krzewi. Muszę ją mniej więcej co 2 tygodnie przycinać i w efekcie mam kikuty.
Drug...
GFR w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1009
Czy ktoś jest w stanie klarownie objaśnić różnice pomiędzy
Rotala indica
Rotala Red
Rotala Colorata
Rotala rotundifolia
Czy to różne gatunki ? Czy mam tu zdublowane alternatywne nazwy tych sa...
Statystyki
Ten temat przegląda 392 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 392 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej