|
|
Jaki mixer CO2 podłączyć do mojego filtra?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam
Posiadam akwarium 112l z filtrem Unimax 150 który pracuje jako filtr biologiczny od dłuższego czasu , dodatkowo mam filtr FAN1 który pracuje jako pompa cyrkulacyjna i dyfuzor CO2 , ostatnio dostałem filtr Tetra Tec 600 i chce go podłączyc jako filtr mechaniczy , wypełniony jest , od dołu , biobale , ceramika , gąbki , . Czy takie wypełnienie jest dobre czy coś zmienic . Chce podlączyc pod niego mikser CO2 , jaki najlepiej ??
Czy taka filtracja bedzie dobra , 450l/h i 600l/h czy nie za dużo ??
Pozdrawiam xD
-

Nakamura
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Warszawa
2 filtry kubełłkowe + wewnętrzny? Do 112? Wow... Sam myślałem kiedyś aby w swoim 112 L dołożyc jeszcze 1 kubełek ale zrezygnowałem  TetraEX 700 w 100 % mi wystarcza. Miałem kiedyś wew 500 UV ale wyciągnąłem. Także wg mnie 3 filtry to lekka przesada choć inni uważają, że napowietrzania nigdy nie za wiele
Kwestia kasy, obsady i gustu 
-

Neex
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa-Ochota
Nie , nie chce mieć tylko 2 filtry zewnetrzne a FAN1 wywalic . Jaki mikser bedzie najlepszy do CO2 i jak z tymi wkładami
-

Nakamura
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dorzucił bym watę filtracyjną i byłoby ok.
-

stozek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Włodawa
biobale nie są najlepszym wkładem do filtracji mechanicznej
-
zibix
●
- Ranga: Początkujący
Filtry zewnętrzne będą szeregowo, czy niezależnie?
-
akbar
●
Usunięto użytkownika 14432
Szeregowo to kiepski pomysł. Lepiej niezależnie, równolegle.
-
●
Po jednej stronie będą wloty a po drugiej wyloty (chyba że jakoś inaczej jest lepiej ). Zamówiłem mikser CO2 Tornado i chce go podlączyć pod Tetre , ma ktos ten mikser ,w którym miejscu najlepiej przyczepić . Jak oceniacie, czy jak ten Tetra tec 600 z mikserem będzie mechaniczną filtracją a Unimax 150 biologiczną to będzie dobrze ?? 
-

Nakamura
●
Po jednej stronie będą wloty a po drugiej wyloty (chyba że jakoś inaczej jest lepiej ). Zamówiłem mikser CO2 Tornado i chce go podlączyć pod Tetre , ma ktos ten mikser ,w którym miejscu najlepiej przyczepić . Jak oceniacie, czy jak ten Tetra tec 600 z mikserem będzie mechaniczną filtracją a Unimax 150 biologiczną to będzie dobrze ?? Very Happy ??
-

Nakamura
●
A wiec udało sie , podłączyłem mikser Aquatic Nature CO2 Tornado do filtra tetra tec ex 600 , jakie są wasze komentarze i uwagi na temat tego urządzenia , U mnie Obraca sie tylko górna część (czy ta dolna częsc tez ma sie obracać ), i w czasie gdy dostarczam do niego CO2 to słychac bulgot wody ale gdy juz odlączam przestaje tylko rurki którymi dostarczam CO2 wpełniają sie wodą .
-

Nakamura
●
Nakamura napisał(a):Po jednej stronie będą wloty a po drugiej wyloty (chyba że jakoś inaczej jest lepiej ).
Lepiej będzie wlot filta A i wylot B po jednej stronie i wylot A i wlot B po drugiej - krzyżowo.
-
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
|
|