Molinezje- kontrola narodzin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Molinezje- kontrola narodzin

Liczba wyświetleń: 3835·Odpowiedzi: 10
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 mar 2010, 09:34 Molinezje- kontrola narodzin  (#1)  

Jako nowe stworzenie na forum witam wszystkich serdecznie :D
Potrzebuję Waszej rady w sprawie molinezji- nieoczekiwanie dostałam niedawno samczyka z dwiema samicami- chowają się zdrowo, mam tylko problem z grożącym przerybieniem- samiec nic tylko by się rozmnażał, obie samice już się zaokrąglają... I stąd moje pytanie: czy istnieje sposób (inny niż rozdzielenie ryb) na to, by poskromić ich pęd do prokreacji? Czy np. zmiana temperatury na niższą (obecnie ok. 25 st.) pomoże?

tungu
Ranga: Początkujący

19 mar 2010, 09:53   (#2)  

w przypadku molinezji chyba nic nie pomoże. mnożą się jak króliki. jeśli nie chcesz młodych to trzymaj np same samice, albo same samce.

ryb się chyba nie kastruje:)

Jaworrr
Ranga: Zainteresowany tematem

Karo Pionki

19 mar 2010, 12:44   (#3)  

Jaworrr napisał(a):ryb się chyba nie kastruje:)

Nie wiem czy to nie urban legend, ale kiedyś słyszałem, że hodowcy żyworódek oddający nadmiary do handlu obcinali samcom gonopodia :(
Tungu mam nadzieje że tego nie uczynisz.

Karo

Miasto: Pionki

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 mar 2010, 13:59   (#4)  

Obcinanie czegokolwiek :lol:' nie wchodzi w grę. Czyli nie ma metody łagodnej innej niż rozdzielenie ferajny?

tungu

19 mar 2010, 14:09   (#5)  

a co gorsza! mi udało się odróżnić samca od samicy dopiero po 4 miesiącach!
..ale może dlatego, że mam małe doświadczenie.

Jaworrr

mocho Tarnów

19 mar 2010, 14:42   (#6)  

przypomniałem sobie pewną ciekawostkę z dzieciństwa

oczywiście zastrzegam, że nie chciałbym głosić na forum jakiś herezji, a pamięć jest zawodna, ale pamiętam, że w jakieś prymitywnej publikacji (pewnie z 15 lat temu) wyczytałem, że niektóre żyworodne posiadają umiejętność przechowywania nasienia (nie wiem, czy to właściwe określenie jeśli chodzi o ryby). W ten sposób samica po pojedynczej kopulacji potrafi ?zajść w ciążę? czterokrotnie lub nawet klika miesięcy po fakcie.

w pewien sposób sam tego doświadczyłem. po awarii ogrzewania (a może nie wszyscy wiedzą, że na początku lat dziewięćdziesiątych grzałka z termostatem była prawdziwym rarytasem budzącym respekt niejednego akwarysty, w tym mój bo na takową nigdy nie było mnie stać) w zbiorniku 60l została mi jedna molinezja księżycowa. Po prawie roku pojawiły się młode molinezje, co ciekawe miały jasne plamki, choć wcześniej nie posiadałem rybek ze skazą w postaci plamek, a wyłącznie idealne czarne. Zakładam, że do głosu doszedł wtedy jakiś gen recesywny albo nasienie straciło na wartości.

Niech ktoś mądrzejszy się wypowie bo aż mi głupio, że nie pamiętam dokładnie a podejmuję się dyskusji ;)
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho

Miasto: Tarnów

mocho Tarnów

19 mar 2010, 14:44   (#7)  

sory za post pod postem

znalazłem potwierdzenie moich słów: http://www.aquaristickforum.fora.pl/gatunki-ryb,39/ryby-zyworodne,306.html

z tym rozpoznawaniem płci to też jest względnie u żyworodnych. mieczyki potrafią zmienić płeć (dorosłe samice w samce) i nie jestem pewien czy molinezjom nie może zdarzyć się to samo, u mnie tak chyba było.

REASUMUJĄC: to nie takie proste uniknąć plagi rybek żyworodnych :!:
made in china - Twoje decyzje zakupowe tworzą miejsca pracy

mocho

Miasto: Tarnów

Adamynas Płock

19 mar 2010, 15:43   (#8)  

mocho napisał(a):REASUMUJĄC: to nie takie proste uniknąć plagi rybek żyworodnych :!:

Jeżeli rozmiary akwarium na to pozwalają proponuje kupić kilka skalarów czy też innych dużych ryb i karmić umiarkowanie, wtedy żadna plaga nam nie grozi :D

Adamynas
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Płock

Karo Pionki

19 mar 2010, 20:58   (#9)  

tungu napisał(a):Obcinanie czegokolwiek :lol:' nie wchodzi w grę. Czyli nie ma metody łagodnej innej niż rozdzielenie ferajny?

Jednak polecę metodę mechaniczną. Siatka i rozdawać. Mina dzieciaków w przedszkolu na widok ponad setki gupików bezcenna :) Moja mina na widok dwóch wyrośniętych skalarów też :shock: W akwarium miały być tylko glonojad, parę kirysków i danio. :shock:

Karo

Miasto: Pionki

jurek40b Otmuchów

19 mar 2010, 22:11   (#10)  

Polecam szczupieńczyki,kup małe,haremik 1sam +2 sam.
Masz jak w banku,że zeżrą wszystkie małe molinezje.
Tylko nie kupuj dorosłych,bo zjedzą wszystkie mniejsze ryby,od siebie.
Miałem w 160L,taki haremik,żyły sobie nawet z gupikami endlera,ale jak dokupiłem 6 nowych gupików.Zostały zabite i zjedzone.Trzy martwe,zjadły szczupieńczyki,na drugi dzień.Kolega wziął je do większego akwarium,zjadły mu neonki :(
Jednym słowem jak kupisz młode,to będą zjadały tylko nowe rybki,może jest to brutalne,ale skuteczne.
jurek.37

jurek40b

Miasto: Otmuchów

23 mar 2010, 11:39   (#11)  

No to pozostaje oddać w dobre ręce... Nie chcę pożerania młodych przez inne ryby.

tungu

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Kontrola populacji Endlera ale nie krewetek

szkot w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2774
Dzień dobry, Czy pielęgniczka Kakadu sprawdzi się do kontroli populacji gupika Endlera bez naruszenia znaczącego populacji krewetek? Mam jak na razie mało mchu, gdzie krewetki mogą się chować, więc p...

Molinezje w akwarium towarzyskim

brunonatura w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2770
Mam w moim akwarium molinezje, gupiki, danio pręgowane, glonojady, otoski. 3 molinezje jak były małe były grzeczne i nie rozrabiały. Teraz jak urosły (mają od 5 do 7 cm) wyjadają innym rybkom jedzenie...

Kontrola populacji krewetek

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8519
Strasznie mi się mnożą krewetki Neocardina w akwarium, z 10 początkowych mam teraz pełno takich małych 1cm, chciałbym jakoś ograniczyć ich przyrost. Pomyślałem o dodaniu jakichś rybek, które by zjadał...

Molinezje w roślinnym

Danny840402 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7238
Co myślicie o tym żeby wpuścić do akwarium roślinnego 45l 2 molinezje. Głównie chodzi mi o to, żeby pozbyć się krasnorostów na korzeniu, bo ciężko dostać u mnie kosiarki. Czekam na opinie......

Kontrola populacji gupików

xewiux w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4953
Witam serdecznie, Od pewnego czasu mam problem z gupikami, ponieważ jak to gupiki w akwarium roślinnym mnożą się na potęgę, a pośród roślinności mają kryjówkę. Jest ich pełno (akwarium 112l) nawet te...

Molinezje w ciąży?

radh w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3202
Witam! Czy ta molinezja jest w ciąży czy jest najzwyczajniej w świecie przezarta? Nie bardzo wiemy czy trzymać rybkę w kotniku. Dziękuję za pomocą

Bojownik a molinezje

kichu66 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3923
Mam akwarium roślinne 180 l na wodzie RO i CO2. Co sądzicie o obsadzie: 1 bojownik, 2-3 molinezje czarne, 10-12 neonów czerwonych Będą żyły w zgodzie? Mogę dodać do tego jakieś krewetki?

112l - Molinezje, Kiryski i co jeszcze?

ostek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1661
Mam w baniaku 112l nastepujace ryby - 2 samice Molinezji Złotej - 4 Kiryski Spiżowe Jakie rybki moge jeszcze dolozyc do tego towarzystwa tak aby wszystkim zylo sie wygodnie i spokojnie?

Błona białkowa a molinezje parę pytań

spec8320 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4547
Witam otóż mam problem z błona białkowa w moim 60l akwarium z następująca obsada: - 7 neonkow - 7 bystrzykow amandy - 7 tenczanek wernera - 3 kiryskow (tygrysich) - na oko miliona krewetek red ...

Molinezje karmienie oraz dziwne zachowanie

etrusc w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 938
Witam Do kilku dniowego akwarium jako pierwsze wskoczyły dwie molinezje ok. 3cm Jedna z nich dziwnie się zachowuje. - często może nie ciągle ale wiekszość czasu spędza przy dnie jakby się wręcz...

Statystyki

Ten temat przegląda 243 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 243 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.