|
|
Tropical Kobaltosan - stosujecie??
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam...
Kiedyś dawno temu czytałem, że niektórzy akwaryści wybarwiają swoje rośliny czerwone kobaltem. szukając go w sprzedaży nie trafiłem na inną formę jak właśnie kobaltosan tropicala... trochę mnie zdziwiło w rozmowie z Panem Arkiem z Aquabotanique, który twierdził, że kobaltosan został przez tropicala wycofany ze sprzedaży, przez dyrektywę UE, jako pierwiastek rakotwórczy... Natomiast w mojej wiosce w zoologicznym jest bez problemowo dostępny... Sam go stosuję w cotygodniowych podmianach... Gdyż micro intermagu wydaje się zawiera za mało fe przy moich dawkach, gdyż moje aromatici i indici i diandry wiecznie zielone były. Posiadam też chelatowane Fe 8% od akwanawozy... ale jakoś boję się go lać ( spider może doradzisz czy dolewać fe do mojej dawki ei?? ) Co do kobaltosanu to powiem tak stosuje na swoje akwa 126 litrów co tydzień 10 ml ( PRODUCENT ZALECA 10 ML CO 2 TYG.) jakoś nie widzę skutków ubocznych a rośliny wybarwiają się na czerwono, lecz nieśmiało, zastanawiam się czy nie zwiększyć...
Stosujecie ten specyfik?
-
nazer
●
Gdyż micro intermagu wydaje się zawiera za mało fe przy moich dawkach
To zwiększ dawki  .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
spider stosuję według twoich zaleceń czyli daje 10 ml na moje akwa, poza tym walczę z nitkami i obawę mam, że jak zwiększę micro to i nitek przybędzie...
-
nazer
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kobaltosan produkuje również Zoolek Pierwiastek ten nie ma większego znaczenia w wybarwianiu roślin .Choć jego rola jest do końca niejasna,pełni funkcje przy wiązaniu azotu . Niegdyś stosowany szeroko przy hodowli żyworodek jako stymulator ich wzrostu .Z własnego doświadczenia wiem ze chlorek kobaltu działa negatywnie na glony nitkowate ,lecz nie pamiętam juz dawkowania .W dużych ilościach jest toksyczny i może być zabójczy dla ryb i innych zwierząt .nigdy nie stwierdziłem jego negatywnego skutku w odniesieniu do roślin .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
mayaca szkoda, że nie pamiętasz dawkowania na glony nitkowate, gdyż obecnie się z nimi zmagam .... Co zaś tyczy się wybarwiania po stosowaniu owego preparatu moja aromatica jakby bardziej czerwona....
-
nazer
●
O ile pamiętam z biochemii to kobalt jest koenzymem , ale nie pamiętam dokładnie w jakich szlakach metabolicznych.
Natomiast właśnie zastanawiałem się po kupieniu Femanga Algen Stop skąd znam to zabarwienie. 
-
rocky
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: starogard gd
nazer napisał(a):mayaca szkoda, że nie pamiętasz dawkowania na glony nitkowate, gdyż obecnie się z nimi zmagam .... Co zaś tyczy się wybarwiania po stosowaniu owego preparatu moja aromatica jakby bardziej czerwona....
Niestety nie pamiętam .Zresztą dotyczyło ono chlorku kobaltu ,nie gotowego preparatu.
Poszperam jeszcze w starszych pokładach mózgu ,może coś zostało .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Powiązane tematy
Witam
Czy dodatek soli Aloe Vera w ilości 4 płaskie łyżeczki na 100l wody rybom zaszkodzi
Obsada w akwarium:
Glonojad pospolity
Otocinclus
Krewetka amano
Kirysek sterby
Brzanka sumatrzańska
Racze...
Witam czy ktos posiada testy paskowe tropical i mógł by wstawic zdjęcia instrukcji chodzi mi o odczytanie wyników
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tropical-aqua-care-a989aa14780d029abbdab955e12e6301.jpg
Tropical Aqua Care to linia specjalistycznych produktów, dzięki któ...
Może to dziwne pytanie, ale mnie nurtuje właśnie ta kwestia.
Konkretnie chodzi mi o nawozy Aqua plant i Aquaflorin.[mikro również] Producent zaleca dodawać określoną dawkę co tydzień przy podmianie. M...
Mam pytanie w sprawie nawożenia mikroelementami. Stosuję Aqua Art Planta Gainer Classic w dawce 2ml codziennie zbiornik 120 l.Producent niby zaleca co tydzień przy podmianie, ale jak tak stosowałem, t...
Prawie każdy z nas stosuje w swoim zbiorniku nawozy płynne. Wpadłem na pomysł żeby stworzyć temat (ankiete) w celu podzielenia się z innym waszymi zdaniami na temat które nawozy warto kupić a które ni...
Witam. Co sądzicie o nawozach i preparatach przeciw glonom wirmy Tropical? Dostałem serie nawozów Algin, Aqua Plant, Ferro Aktiv, Kobaltoson, Multimineral. Czy dobrze się one sprawują warto startować ...
TROPICAL - AQUAFLORIN POTASSIUM co sądzicie o nim, ja nie stosowałem go to niewiem, czy jest dobry, może ktoś wie?
Witam.
W mojej miejscowości z nawozów dostępne sa tylko Aquaflora Zooleku i nawóz Tropicala Aquaplant (tak sie chyba nazywa). W porywach mozna dostac nawóz firmy Sum. Tu pojawia sie moje pytanie. Któ...
Cześć:
Kto stosuje ten nawóz ????
W zasadzie jest najtańszy,
ale próbowałem już wiele
nawozów,a najczęściej Sera
Florena i Tetra PlantaMin.
I po nich nie doczekałem się
specjanych efektów.Na...
|
|