Witam. Mam problem z krewetkami Amano. Kupiłem 2 krewetki filtrujace i 4 krewetki Amano. Na drugi dzien widziałem tylko krewetki filtrujace i jedna Amano. Dokupiłem wczoraj jeszcze dwie i juz nie widac ani jednej tzn filtrujace sa ale Amano nie ma (przynajmniej nie widze). Czym to moze byc spowodowane??
Jeśli kupiłeś amano malutkie tzn poniżej 1 cm mogłby być pokarmem dla ryb, szczególnie bocji, jednak jeśli były większe po prostu boją się wyjść. Tak mialem z White Pearl, wpuściłem 30 szt. do 120L i przez tydzień do dwóch widziałem tylko 3. Krewecie muszą się przyzwyczaić, wtedy się pokażą.
tzn te co kupiłem to miały wielkosc tak od 1,5-2 cm czyli raczej bocje nie powinny nic im zrobic zreszta jak je wpuszczałem to nie widziałem zadnej checi z ich strony. Ostatnio robiłem reset akwaria wiec i moze gdzies jakos ze zwirkiem lub w wodzie gdzie roslinki trzymałem je spusciłem ale dokupiłem wczoraj dwie i własnie znalazłem jedna pod lisciem mocno schowana to i moze druga gdzies jest.
Dzieki wielkie za informacje
pozdrawiam
nic chyba dziwnego - na tyłach akwarium w gąszczu roślin jest tyle detrytusu, że tam zapewene żerują, ja mam ponad 30szt. w 200L i widuję max 5-6szt w ciągu dnia,
poza tym muszą się przyzwyczaić do nowych warunków a to może potrwać nawet
z tydzień więc obserwuj.
ja już mam u siebie ponad 50 szt. red nose, crystal red i blue pearl. Baniak 250l, też nie chodzą gromadą po akwa. więc zastosuję sie do Waszych rad i poczekam tydzień dwa, może zaczną biegać po akwa
Hagar w Zwierzęta· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13368
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
ToPiLoPiX w Zwierzęta· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4803
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
AquaMolitor w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1376
Drodzy koledzy.
Poradźcie. Nie mam pojęcia dlaczego moje simulansy spędzają całe dnie w ukryciu.
Wcześniej w tym akwarium funkcjonowały towarzysko ze srogą liczbą narybku kakadu. Imprezowały wręcz...
batonexx w Zwierzęta· Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 76849
Witam. Chciałbym przestawić wam moją przygodę z rozmnażaniem krewetek caridina japonica- Amano.
Na wstępie zacznę od pierwszego podejścia:
Na stanie:
-akwarium ok. 12l
-menzurka 1000ml
-moździerz do ...
ptom w Zwierzęta· Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 69705
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
sqban w Zwierzęta· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6120
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Gabriel 123456 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1842
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
piotr0234 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3603
Cześć
Czy 5 sztuk krewetek amano pomieści się z gromadką red cherry w akwarium 49l z gęstą roślinnością? Czy nie będzie im za ciasno i czy amano nie będzie agresywne wobec mniejszych red cherry?...
Statystyki
Ten temat przegląda 157 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 157 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej