glony a obumieranie roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

glony a obumieranie roślin

Liczba wyświetleń: 1764·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

17 mar 2010, 12:53 glony a obumieranie roślin  (#1)  

Witam.Potrzebuje pilnej pomocy odnośnie roślin w akwarium.W ciągu miesiąca wszystkie roślinki wyginęły.W tym czasie nie zmieniły się parametry wody,temperatura ani oświetlenie.Nie znam nazw roślin były pospolite spotykane w każdym sklepie akwarystycznym.Akwarium ma 40 l.Rybki w nim to kilka neonków,rasbory klinowe i glonojad potrzebny koniecznie gdyż zawsze miałam problemy ze zbyt dużą ilością glonów.I z tąd moje pytanie może to przez te glony roślinność w końcu padła?A jeśli tak to co mam z tym zrobić?Proszę o pomoc :(

Kasia.K.

17 mar 2010, 13:16   (#2)  

Cześć, 'przerażająco' dokładny opis podałaś:) Żeby móc coś konkretnego doradzić musisz podać więcej szczegółów.

Tak na pierwszy rzut oka mogę Ci powiedzieć, że nie możesz mówić że się nic nie zmieniło.
Rośliny co dzień pobierają składniki pokarmowe, zubożają wodę. Składniki się wyczerpały - roślinki padły. Glony łatwiej się przystosowują do braku składników dlatego dominują.

Pokaż zdjęcie, od razu będzie łatwiej.
Dobrze byłoby jakbyś odpowiedziała na poniższe kwestie (przygotowane przez Piotra Baszuckiego)

1. Wymiary akwarium (dł x szer x wys)
2. Moc i rodzaj oświetlenia (ilość WAT, rodzaj światła: T5/T8, HQI) oraz ile godzin jest włączone oświetlenie?
3. Rodzaj podłoża (opisz dokładnie)
4. Rodzaj systemu CO2 (jeśli nie nawozisz CO2 - wpisz brak). W jakim trybie działa - 12/24h?
5. Rodzaj filtracji (Producent i model filtra)
6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne?
7. Czy filtr chodzi non-stop przez 24h?
8. Temperatura wody
9. Parametry chemiczne wody (podaj te, które znasz):
- twardość ogólna GH
- twardość węglanowa KH
- pH wody
- poziom NO3
- poziom PO4
- poziom CO2 (jesli posiadasz indykator CO2 - podaj nam kolor cieszy we wskaźniku)
- poziom NO2
- poziom Fe
- poziom Mg
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną?
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? (Antychlor, odkażacz itp).
13. Jak często podmieniasz wodę (ile na raz? Czy są to regularne podmiany)
14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie (jakie?)
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium (raz dziennie, raz na kilka dni, raz w tygodniu?)
16. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie preparatów antyglonowych?
17. Czy używasz lub używałes w ostatnim czasie leków dla ryb lub?
18. Czy używasz lampy UV?
19. Jak często karmisz ryby? Czy istnieje ryzyko, że ktoś dokarmia je podczas Twojej nieobecności?
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku? (podaj przybliżoną liczbę)

Jaworrr
Ranga: Zainteresowany tematem

17 mar 2010, 13:59 glony a obumieranie roślin  (#3)  

Rzeczywiście jak teraz patrzę na tą listę to podałam malutko danych.Więc tak:Oświetlenie stanowi żarówka 25 wat.Podłoże do kamyczki średnicy 2 mm mieszane z 0.5 mm.tylko, bez ziemi i innych dodatków.System co2 brak.Oświetlam od 8:00 do 20:00.Gdyż stoi w ciemnym miejscu.Filtr Aquael model Fan mini plus.Filtruje non stop.Temperatura 23/24 "C.pH 7,0. 5'dkH.Sprawdzam raz na jakiś czas testami Sera i Tropical.Stosuje Antychlor/tropical,i profilaktycznie Ichtiosan /tropical po problemach z chorobą u rybek.Zalecone w sklepie akwarystycznym.Wode podmieniam raz na kilka miesięcy 1/3 i regularnie dolewam odstałą.Nic nie przestawiam wewnątrz.Rybki karmię raz dziennie tylko ja.Aktualnie jest ich 10 sztuk.Dodaje zdjęcie jak kiedyś wyglądało teraz różni je to że brak w nim roślin i są inne rybki.

Kasia.K.

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zawi Bydgoszcz

17 mar 2010, 14:57   (#4)  

Masz jałową wodę...
Roślinki wyciągnęły wszystkie składniki, teraz nie mają co jeść.
Jedna podmiana w takiej ilości na kilka miesięcy nie dostarczy potrzebnych składników.
Albo zaczniesz stosować nawozy, albo pod "kamyczki" wrzucisz jakiś grunt albo...mam nadzieję, że chociaż rybki będziesz miała zdrowe :)

Zawi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bydgoszcz

17 mar 2010, 15:16 glony a obumieranie roślin  (#5)  

Bardzo ci dziękuje.Rybki narazie odpukać nie chorują ,Posłucham twojej rady i zobaczymy efekty.Jeśli nie pomoże to znów zawitam na forum. :)

Kasia.K.

Podmieniaj wodę raz w tygodniu ok 20%. Jeśli nie chcesz wnikać głęboko w kwestie nawożenia to kup uniwersalny nawóz do roślin w zoologicznym i stosuj wg opisu.

Pamiętaj następnym razem, że nieaktualne zdjęcie nie zobrazuje nigdy aktualnej sytuacji.

Jaworrr
Ranga: Zainteresowany tematem

17 mar 2010, 20:08 glony a obumieranie roślin  (#7)  

dla wszystkich zainteresowanych moją porażką tak akwarium wygląda teraz,resztki roślinek i kamienie,poprostu płakać mi się chce. :cry: dziękuję za radę
Załączniki
100_1150 (2).JPG
100_1150 (2).JPG (265.22 KiB) Przeglądane 1274 razy

Kasia.K.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 57
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 470
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2002
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1613
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2589
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5529
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2761
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1829
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1791
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3369
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Statystyki

Ten temat przegląda 1058 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1058 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.