Zakłócenia na statecznikach??? Pomocy
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam mam wielki problem. Posiadam oświetlenie 4x 54W t5, wszystko było dobrze, aż do dzisiaj włączam lampe i tu wielkie migotanie świetlówek i gaśniecie. Zacząłem szukać przyczyny i co sie okazało. Wyprowadziłem dwa przewody, aby osobno zasilić stateczniki. Podłączyłem 1 i zaświeciły sie dwie normalnie, a jak już podłączyłem 2 przewód do zasilania to właśnie pojawił się ten problem migotania opisany wyżej. Niezależnie który stateczni kpierwszy podłącze. Jaka jest tego przyczyny i jak temu zaradzić???
-
andrzej412
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bolesławiec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wygląda to tak dziwacznie, że na początek zrób ruchy standardowe: 1.sprawdź solidność wszystkich połączeń, 2.zamień miejscami pary świetlówek.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Hmm... Ciekawe. Jeżeli nie jest to wina świetlówek i jakiś luźnych połączeń to proponował by sprawdzić gniazdko do którego jest podłączony układ. W zasilaniu upatrywał bym problemu skoro osobno działają dobrze a razem już nie to tylko to może być przyczyną migotania. Musisz mieć jakieś spadki napięcia. Jak masz możliwość to sprawdź napięcie w gniazdku.
Ps. Nie kupiłeś ostatnio jakiegoś nowego sporego odbiornika energii elektrycznej do domu. W starych lub kiepsko zrobionych instalacjach często występują spadki napięcia przy trochę większym obciążeniu.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Dziękuje za odpowiedzi. Okazało się, że było przebicie w jednym miejscu i teraz wszystko działa jak należy. Temat do usunięcia.
-
andrzej412
●
andrzej412 napisał(a):... Temat do usunięcia.
Nie!!! Temat do zapamiętania! 
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)
-

romanbyd
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Tryszczyn
Ja proponuję nawet więcej, niech kolega opisze w jakim miejscu było przebicie i co zrobił żeby pozbyć się problemu.
-
nicolaus
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
heh prosze bardzo  . Steteczniki są zamocowane za pomocą nitów, na ktore nakleiłem folie aluminiową, chyba wiadomo w jakim celu  . No i jak się okazało przez tą folie były zwarte dwa stateczniki, a tak nie powinno być. No i przez to było powodowane zakłócenia. Więc może określenie przebicie nie jest tutaj odpowiednie. A żeby się pozbyć problemu zrobiłem przerwę pomiedzy nitami i problem zniknął.
-
andrzej412
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
Podpowie ktoś czy to.samiec czy samica bo mam problem
Dzień dobry.
Mam akwarium 120 l, dojrzewające od 3 lat, z butlą co2 i obsadą głownie przydennych: zbrojniki, czerwone i niebieskie, kiryski julii, gurami, grubowargi syjamskie.
Kosiarki od ponad tygo...
Dzień dobry potrzebuje pomocy wyszło mi takie o to gówno zbiornik ponad miesiąc 5-6 tyg 250 l, CO2 , światło start akwarium 6h teraz koło 10h, podmiany wody raz w tygodniu różnie od 65l do 120 ostatni...
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm
Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin
Witajcie, przeszukuje forum jednak nigdzie nie mogę znaleść precyzyjnej odpowiedzi, mam akwarium 200 litrów (100cm x 40cm x 50cm) w którym mam dosłownie kilka Alternanthera reineckii mini które na ośw...
|
|