Kolejnośc wkładów w AC20 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kolejnośc wkładów w AC20

Liczba wyświetleń: 475·Brak odpowiedzi
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Jointela Dąbrowa Górnicza

13 mar 2010, 00:22 Kolejnośc wkładów w AC20  (#1)  

Mam pytanie co do kolejności wkładów mam ustawione tak zaczynając od dołu :
Gąbka, węgiel , żwir amonowy ,wata tak było w instrukcji
ale zastanawiam się czy nie lepiej będzie dać gąbka ,żwirek ,węgiel ,wata
wpadłem na ten pomysł ponieważ jak węgiel będzie nad żwirkiem to nie będzie niszczył tak bardzo bakterii a po upływie 2 tygodni (już na tyg działa w pierwszym ustawieniu) węgiel zamieni się we wkład biologiczny.
Pytanie dobrze kombinuje czy kolejność nie ma znaczenia ?

Jointela
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Dąbrowa Górnicza

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Modyfikacja wkładów w filtrze Fluval

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1984
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała.

Płukanie wkładów filtra w wodzie kranowej

piotr.toborek w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1950
Na stronie JBL (https://www.jbl.de/pl/tematy-akwarium-wasciwy-material-filtracyjny/section/41/waciwy-materia-filtracyjny?country=pl) natknąłem się na artykuł na temat wkładów filtracyjnych. Piszą o na...

Filtr Aqua Nova ncf-600 ułożenie wkładów

arkosw w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3620
Witam. Zakładam pierwszą Kostkę :) Jako że budżet nie jest nieograniczony :D To kupiłem w miare budżetowy, ale myślę, że wystarczający filtr Aqua nova ncf-600 ( akwarium 60L ) Tylko mam dylemat bo f...

Połączenie wkładów z gabki

AndyWawa w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1190
Czy ten pomysł zrobienia kaskady z filtrów gabczastych się sprawdzi. Musiałem wymienić gąbkę bo filtracja spadła do minimum. Płukanie gąbki mało dawało. Na 2 dni. Na pierwotnym filtr Aquael turbo 500 ...

Wymiana wkładów na Seachem (Matrix + Purigen)

sarar w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3908
Jakieś 3 tygodnie temu zainstalowałem do akwa 25l filtr zewnętrzny Hydor Prime 10 na standardowych wkładacz czyli gąbka, ceramika i włóknina filtracyjna, pojemność kubełka na wkłady to 1,5l. Generalni...

MidiKani 800 + HW602A, Kolejność podłączenia

Pum4 w Filtracja · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 10005
Zamówiłem HW 602A jako prefiltr do mojego dużego akwarium. Planuje go podłączyć przy okazji rychłego restartu. Ponieważ Aquael ma zewnętrzną pompę więc zastanawiam się jakie jest optymalne miejsce dla...

Wymiana wkłądów w filtrze zewnętrznym na Seachem (Matrix + P

sarar w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 690
Jakieś 3 tygodnie temu zainstalowałem do akwa 25l filtr zewnętrzny Hydor Prime 10 na standardowych wkładacz czyli gąbka, ceramika i włóknina filtracyjna, pojemność kubełka na wkłady to 1,5l. Generalni...

Zestaw wkładów w filtrze kubełkowym - czy można coś poprawić

pt123 w Filtracja · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 4103
Witam! Mam zbiornik o pojemności 240l. Wykorzystuje filtr zewnętrzny Eheim Experience 350 (aka 2426). Kupiłem go wraz z trzema wkładami (kolejność instalacji od dołu): - 3 gąbki (niebieskie) - Ehfisu...

Prawidłowa kolejnosc wkładów filtracyjnych

Matss42 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6802
Witam Czytając sporo na forum zgłupiałem i sam nie wiem jaka powinna być prawidłowa kolejność wkładów filtracyjnych od dołu. Zawsze byłem przekonany ze najpierw należy oczyścić wodę mechaniczne sto...

Kolejność wkładów do filtra

runeez w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7834
Witam Nie znalazłem jakoś podobnego tematu a nurtuje mnie jedna przesiadłem się niedawno z kaskady na kubełek mam 3 1L pojemniki na wkład Zgodnie z kierunkiem przepływu wody mam 1) gąbkę 2x watę + ja...

Statystyki

Ten temat przegląda 166 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570942
 •  Liczba wątków: 48797
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 166 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.