Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jestem super początkująca.
Akwarium mam od 2 miesięcy. I mam problem z roślinkami. Generalnie rośliny mi rosną, ale ciemnieją - brązowieją. Domyślam się, że czegoś im brakuje.
Niczym nie nawożę, bo nie bardzo wiem czym.
Weszłam na to forum z nadzieją, że uzyskam pomoc.
Może opiszę moje akwarium. Dopiero niedawno zaczęłam aranżację z roślinami bo wcześniej miałam welona który doszczętnie zjadał mi wszelkie rośliny prócz aniubasa.
Akwarium ma 96l (80x30x40)
Filtr: Atman AT-F201, AC 220-240V/5OHz, 15W, Hmax: 0,90m, Qmax: 650l/h
Grzałka: 150W
Oświetlenie: Flora-Glo T8 20W 2800K, Aqua-Glo T8 20W 18000K
Żwir: grys bazaltowy czarny i gruby
Roślinność:
bacopa,
moczarka,
mech jawajski przymocowany do skałki,
aniubas lanceolata przymocowany do korzenia,
ludwiga repens,
rolata rotundiflora,
salvinia natans,
duży heniek,
i ze 3 roślinki których nazw nie znam.
Obsada:
11 x gupik,
5 x neon czerwony,
5 x neon czarny,
3 x kirys panda,
4 x kirys albinos,
3 x molinezja Black Molly,
3 x zbrojnik niebieski.
Parametry wody:
NO2 - 0,5
NO3 - 50-100
GH > 14
KH - 3-6
PH - 7,2
temp - 27st
Robione testem paskowym 5 w 1
Niepokoi mnie stan NO2 i NO3. Stosuję codziennie podmiany wody po 30% aż się azotany ustabilizują. Pomaga to na chwilkę. Za kilka dni znów mam to samo  I od nowa codzienne podmiany wody. Teraz mam zamiar ograniczyć rybom jedzenie z 2 razy dziennie na raz i raz w tygodniu głodówka (może przyczyna leży w karmieniu ryb).
Czy kondycja roślin uwarunkowana jest złymi parametrami wody?
Czy po prostu brakuje im jakiś składników odżywczych, nawożenia?
Rośliny oprócz tego że ciemnieją (najgorzej wygląda rolata i moczarka) to jeszcze puszczają boczne korzenie. A aniubas ma na liściach nie mogący się domyć ciemny nalot.
Bardzo proszę o jakieś porady.
Wstawiam zdjęcie baniaka.
- Załączniki
-

- 11b6c83bd9a86fc3med.jpg (35.2 KiB) Przeglądane 5287 razy
-
ppaula2
●
Podaj ile godzin świecisz w akwarium.
Co do NO2 to gdy codziennie podmieniasz po 30% przez kilka dni to bezmała wymieniasz cała wodę więc akwarium dojrzewa od nowa, podczas dojrzewania NO2 skacze do góry po czym spada samo, niestety ale bez ryb to jest niegroźnie, z rybami to już problem jest.
Co do roślin, sam żwir więc nie mają ska brać składników odżywczych, oświetlenie x20W /96l to też troszkę mało. Nie piszesz nic o nawożeniu. Jak długo świecisz ??
Ja bym proponował jakieś nawozy (kulki) do podłoża, oprócz tego CO2 w płynie. Ale poczekaj na wypowiedzi bardziej doświadczonych akwarystów, ja dopiero zaczynam przygodę z akwariami roślinnymi i nie jestem ekspertem.
Tutaj masz link do wzbogacenia podłoża przeczytaj: https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... owe#167271
CO2 w płynie : https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -5637.html
-

sqwara
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Miechów
sqwara napisał(a):Podaj ile godzin świecisz w akwarium. Co do NO2 to gdy codziennie podmieniasz po 30% przez kilka dni to bezmała wymieniasz cała wodę więc akwarium dojrzewa od nowa, podczas dojrzewania NO2 skacze do góry po czym spada samo, niestety ale bez ryb to jest niegroźnie, z rybami to już problem jest. Co do roślin, sam żwir więc nie mają ska brać składników odżywczych, oświetlenie x20W /96l to też troszkę mało. Nie piszesz nic o nawożeniu. Jak długo świecisz ?? Ja bym proponował jakieś nawozy (kulki) do podłoża, oprócz tego CO2 w płynie. Ale poczekaj na wypowiedzi bardziej doświadczonych akwarystów, ja dopiero zaczynam przygodę z akwariami roślinnymi i nie jestem ekspertem. Tutaj masz link do wzbogacenia podłoża przeczytaj: https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... owe#167271CO2 w płynie : https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -5637.html
Świecę 12h dziennie.
Pisałam już, że niczym nie nawożę, bo nie wiem czym mogę przy rybach.
Na forum akwarystycznym kazano mi podmieniać codziennie wodę aż do ustabilizowania się NO.
I tak robię od jakiegoś czasu jak zauważę, że z wodą jest coś nie tak.
Poza tym oświetlenie takie mi doradzono gdyż podobno nie mam za specjalnie wymagających roślinek.
Teraz już zgłupiałam 
-
ppaula2
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ok to poradzono dobrze, podmiana wody po 30% jestem za ale np 2 raz w tygodniu do ustabilizowania. Roślinki masz mało wymagające, moczarki pomagają z NO2. Tylko z oświetleniem później będziesz miała problem, bo zapragniesz więcej roślin wymagający i zonk. Nie ma co gdybać. Nawozić możesz przy rybkach, im nic nie szkodzi w odpowiednich dawkach.
Ja osobiście używam nawozów EASY-LIFE i jestem zadowolony, zostały mi polecone i nie narzekam. Gdzieś przeczytałem aby podawać fosfor (PO4) gdyż wtedy NO3 rośliny szybciej spożywają. U mnie przy wysokim NO3 gdy podałem PO4 to poziomu 1mg/l na drugi dzień odnotowałem spadek stężenia NO3 o połowę. U mnie poskutkowało.
Dla roślinek na pewno lej CO2 w płynie jak nie masz butli, potem fosfor PO4, NO3.
Co do brązowej narośli na roślinkach to wydaje mi się że jest to glon, ale proszę jak możesz daj fotki z zbliżeniami roślin.
P.S. na innym forum dobrze Ci radzono abyś nie dokupywała zbrojników 
-

sqwara
●
- Miasto: Miechów
1 zbrojnik ok 5-6 cm jest mój a 2 zbrojniki dostałam od osoby co nie mała z nimi coś zrobić a likwidowała akwarium
Wahałam się czy przyjąć ale na razie są na tyle malutkie (ok 2- 3 cm), że mogą być u mnie.
Później znajdę im lepsze domki
To tak apropos ps
Tutaj mam zdjęcie aniubasa:
http://zapodaj.net/33a1a0d580bb.jpg.html
Ładnie mi rośnie i te nowe listki nie mają brązowego nalotu.
Ps. A jakie oświetlenie byś polecał na przyszłość?
Mam miejsce na 2 świetlówki 61cm.
A co myślisz o foli odblaskowej?
Zwiększy światło?
-
ppaula2
●
Witam:)
Na wstępie cieszę się, że zainteresowałaś się akwarystyką - to bardzo fajne hobby, które przy odrobinie zainteresowania odpłaca nam pięknym widokiem!:)
To może od początku.
Oświetlenie masz 2x20W na 96 l, czyli około 0,4 W. Nie jest to mało, ale tez nie dużo:) Mogłabyś dołożyć dwie świetlówki 24 W w opcji I lub jedną w opcji II.
Opcja I.
88W światła co daje 0,91W\l przy czym tutaj niezbędna będzie butla CO2.
Opcja II
64W co daje 0,66 W/l . Tutaj można dodawać EasyCarbo.
Podłoże złożone z samego grysu bazaltowego to jałowa warstwa, na której nic nie urośnie. Polecam substrat Tropica lub Sera, a na to drobny żwir lub grys.
Nawożenie jest niezbędne w prowadzeniu akwarium roślinnego. Korzystam z serii nawozów EasyLife i jest to jak na razie najlepszy zestaw jaki posiadałem.
Zbrojniki to duże ryby - postaraj się je oddać do sklepu zoologicznego.
Kiedy zakładasz nowe akwarium ważna jest ilość roślin, których masz zdecydowanie za mało.
Obsada rybna to trochę tzw. zupka:D neony to ryby ławicowe, więc powinno się trzymać je w grupach większych niż 5 osobników.
Codzienna podmiana wody to bezsens. Doprowadzić może tylko do zachwiania równowagi akwarium. Tak jak pisał kolega, rób 2 podmiany po 50%.
NO3 na poziomie 100!:D Moim zdaniem to ewidentny błąd testu paskowego, który nawiasem mówiąc jest bardzo słaby i ma duży rozstrzał.
Co do wystroju to sprawa gustu, ale ceramikę najlepiej wyrzucić przez okno:D
Myślę, że te kilka rad trochę rozjaśni sytuację. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz na PW lub na forum:)
Pozdrawiam
Paweł:)
-
Darkmessiahh
●
- Miasto: Okolice Opola
-
Darkmessiahh napisałam wczoraj pw.
-
ppaula2
●
Może i tutaj zadam te pytania:
1. Jak mam powiększyć światło jak mam miejsce tylko na 2 świetlówki? W standarcie akwarium miało tylko jedną. Drugą dorobił poprzedni właściciel.
2. Czy na razie póki nie zechcę mieć bardziej wymagających roślin może tak zostać (brak funduszy)?
3.Czy coś innego oprócz substratu Tropica lub Sera można wymyślić do mojego podłoża?
4. Jak nie to ile tego substratu kupić?
5. I jak to włożyć do akwarium? Potrzebny jest wtedy restart?
6. Może spróbować na razie samego nawożenia EasyLife i np kulkach torfowych?
7. Skoro mam za mało roslin co jeszcze dokupić?
8. Co byście polecili na 1 plan bo u mnie pusto?
9. Co myślicie o wpuszczeniu z 8 świderków do akwarium?
Zamek z ceramiki wywalony już kilka dni temu Pomysł dzieci.... Została mi tylko skałka na której mam zawiązany mech jawajski.
Zbrojniki zostawię sobie pewnie 2. W wikipedi napisane jest, że dorastają do 12 cm. To 2 powinno być ok, bo długość akwa mam 80cm.
A co do neonków. Jak kupowałam to pan w sklepie twierdził, że połączął się w jedną ławicę - niestety mylił się.... Ale tak je lubię...
Niebawem planuję zakup testów kropelkowych
-
ppaula2
●
Swiatło możesz powiększyć zapewne tak jak to zrobił poprzedni właściciel  . Dokupić zestaw do modernizacji pokrywy, choćby ze sklepu RA i dorobić. Na temat podłoży się nie wypowiem, gdyż akurat tych osobiście nigdy nie stosowałem, aczkolwiek restart możliwe, że będzie potrzebny. Co do roślin to twoje akwarium i ty wybieraj  z roślinkami na 1 plan to jest tak , że potrzbują najczęsciej więcej światła do dobrego wrostu. Polecał bym eleocharis acicularis ew. gllosostigmę lub małego hemianthusa ale wtedy już po dołożeniu światła. Posiadam świderki co prawda ich liczebność regulują bocje jednak to fajne zwierzątka i ładnie czyszczą rośliny.
-

stozek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Włodawa
Powiązane tematy
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Cześć.
Na początku czerwca zrestartowałem założony bez żadnej wiedzy zbiornik i uruchomiłem go na nowo na podłożu aktywnym (dokładny opis baniaka poniżej).
Około półtora/dwóch miesięcy temu pojawił s...
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Hej, ostatnio borykam się z problemem słabego wzrostu Hemianthus Cube, listy bieleją i roślina znika. Po wsadzeniu sadzonki invitro, po 4 dniach listki robią się białe.
Parametry wody
po4: 1.9
No3: ...
witam po 7 latach wróciłem do akwarystyki za namową syna :)
Akwarium 60l
Podłoże Aqua Art Aqua Substrate II+
duża obsada roślin prostych
Filtr MULTIKANI 800 2 moduły 1 standard w drugim wata i aqua ...
Drodzy, zwracam się do Was z prośbą o wsparcie, bo chyba utknąłem w martwym punkcie.
Zbiornik Aquael Optiwhite o wysokości 50 cm (realnie od podłoża do powierzchni wody jest jakieś 40 cm). Początkowo...
Mogę prosić o rozpoznanie dwóch roślinek z pierwszego planu, ta z listkami z pierwszej fotki, i ta trawka z drugiej fotki.
20230923_120142_Easy-Resize.com.jpg
20230923_120241_Easy-Resize.com.jpg...
Dzień dobry,
Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...
Witam!
Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...
|