Dziwne parametry. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dziwne parametry.

Liczba wyświetleń: 791·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

10 mar 2010, 14:25 Dziwne parametry.  (#1)  

Mam problem:
mam filtr ro ale bez Di.
Postanowiłem zmierzyć parametry ro i porównać z wodą w akwarium.

testy kropelkowe JBL.
BADANIE RO
I może zacznę od pytania jak się je robi?
ph według instrukcji: wlać do dwóch probówek po 5ml wody do badania.
ok wlałem.
Dodać do jednej z nich 3 krople odczynnika ph, ok zrobiłem po każdej kropli lekko przechylałem fiolkę.
Kolor: Jasny złoty - Jasny blond.
Skala zaczyna się od 6,0, kolor kółeczka ma żółtawy - w porównaniu do tego koloru co mam w fiolce jest bardzo intensywnie żółty.
Zatem ma ph poniżej 6? czy powyżej? (następne kółko ma zielonkawy odcień, jasny zielony)

Zmierzyłem kh:
wlać 5ml wody, dodawać stopniowo odczynnik od kh, licząc krople, po każdej z nich delikatnie zamieszać przechylając próbówką aż kolor zmieni się z niebieskiego na żółty, lub z żółtego na pomarańczowy.
Dodaję, mieszam i liczę. Kolor z niebieskiego zaczyna delikatnie, delikatnie przy przypominać żuły po 5kropli.
Intensywny żółty przypomina dopiero po 6 - 7 kropli.
Zatem kiedy skończyć dodawanie kropli?
Jak już tylko zobaczę żółty czy jak będzie to pełna żółć.

Powtórzyłem identycznie w wodzie z w akwrium (w akwarium nie ma nic poza wodą i dosłownie 1 dużą łyżką amazoni która się wsypała niechcący).
Wyniki:
ph - taki sam kolor
kh - zaczyna się lekki żółty od 4 kropli a mocny żółty po 6
Który zatem przyjmować? 4 czy 6 kropli?

I woda tak sobie stała od piątku - pracował tylko kubełek bo chcę w ten sposób dodając wcześniej bakterie zaszczepić wodę, by jak dodam amazonię i rośliny to żeby już była dojrzała woda.

od wczoraj rano chodzi też reaktor ala Kadazan (sory jak przekręcę ale to dziwny nick).
reaktor działa bez zarzutu rozpuszcza co2 prawie w 100% (jeżeli podaję nie więcej niż 3 bąbelki na sekundę).

Wyniki dość dziwne:
Z zależności ph i kh wynika że mam wodę z Ro która ma: 150-210ppm co2. (przyjmując że ph 6 a kh najpierw 5 a potem 7)
a w akwarium do którego podpięty jest reaktor mam: 120-180ppm co2 (przyjmując że ph ma 6 a kh najpierw 4 a potem 6)
korzystałem z tego:
http://www.holenderskie/?m=12/a/kalkulator_co2

Głupie nie prawda?

Wiem że amazonia zmniejsza ph, ale czy taka łyżka w 85L (plus objętość kubełka i reaktora) ma znaczenie?

EDIT
Dodam tylko, że w akwarium w narożach i na szybach powstają bąbelki - myślałem że to powietrze, nie bo usunąłem je ręką. Po 30minutach znowu się pojawiły - czy to wytracające się co2 tak jak butelce z wodą gazowaną?

K.Nemo

spider72 Wick, Szkocja

10 mar 2010, 23:31   (#2)  

Jeżeli chodzi o testy na twardość, to powinieneś przestać liczyć krople, jak tylko woda zmieni kolor, nie jak nabierze "pełnię barw".
Co do testu pH, to raczej Ci nie pomogę, czy powyżej czy poniżej 6, ale woda po RO często ma niskie pH.
Prawie raczej na pewno :D . nie masz tyle CO2 w wodzie co wyliczyłeś, ale taki niestety jest urok używania testów :) .

Ja bym wrzucił tą Amazonię do akwarium w czasie dojrzewania. Bakterii w dojrzałej wodzie nie ma specjalnie dużo, tym bardziej, że w czystej wodzie nie mają pożywki, aby się namnażać, najwięcej jest ich zawsze w filtrze i podłożu. Pożywką dla bakterii nitryfikacyjnych jest NH4 (pierwsze ogniwo cyklu azotowego), w który to związek Amazonia jest na początku bogata.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

10 mar 2010, 23:35   (#3)  

No ale pojąć nie mogę czemu ph nie spada?

EDIT:
Zastanawiam się właśnie nad przełażeniem do akwarium amazoni - ale czy takie manewry
nie spowodują zniszczenia ziarenek i nie zacznie pylić?
W końcu już raz wyjmowałem ją z akwa do wiader, teraz z powrotem?
A rośliny dojdą teoretycznie na następny wtorek, jak będę układał skały to góra znowu będzie się rozsuwać, znowu poprawiać? Znowu mącił wodę? - chcę mieć 3cm wody jak będę sadził roślinki a więc spuszczanie wody - znowu może spowodować osuwanie się góry

Dylemat: zaryzykować czy nie?

K.Nemo

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247692
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG20250317193735.jpg

Dziwne liście hygrophili

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2627
Witam hygrophila ma takie liście czy to normalne nie rośnie zbyt szybko raczej wolno i tak brązowieją jej liście . Dwutlenek węgla podawany światła 80 w led na 160l wody Podłoże rotala intense Ph6.8...
IMG_7399.jpeg

Parametry wody z testów a wodociągi

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4548
Cześć wszystkim, Jako że od dłuższego czasu przymierzam się do założenia akwarium, ale do teraz nie było czasu przyszły mi testy wody, i tak kupiłem jbl kropelki i wyszły następująco: Gh 15 Kh 20 Ph 7...
akwa1.png

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

pearman w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6684
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7720
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg

Podłoże aktywne, dark start, Parametry

psujenator w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3761
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam, Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium. Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...

Parametry wody kranowej

Denu w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1849
Witam serdecznie, Przygotowuje się do startu akwarium 63L z oświeteniem Aquastel LED Glass Plant - 42,8lm/l, co2, oraz podłożem ichiban dark soil, filtracja ultramax 1000. Czy woda kranowa o tych para...

Restart akwarium - parametry

r0zum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3527
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...

dziwne zjawisko

Celam w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1760
W akwarium używam substrat Oase ScaperLine Soil 3 l brązowy Aktywne podłoże akwarystyczne po jakimś czasie przy posadzonych roślinkach w substracie zobaczyłem coś jak pleśń ... ktoś pomorze i wyjaśni?...

Dziwne działanie phmetru Milwaukee ph54

vasteq w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3095
Kupilem nowy phmetr Milwaukee ph54. Został skalibrowany przed użyciem w plynach testowych ph4 i ph7. Jednak zauważyłem dziwną pracę polegająca na tym ze w jednym akwarium pokazywał różne wartości w ró...

Statystyki

Ten temat przegląda 642 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 642 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.