Mam problem:
mam filtr ro ale bez Di.
Postanowiłem zmierzyć parametry ro i porównać z wodą w akwarium.
testy kropelkowe JBL.
BADANIE RO
I może zacznę od pytania jak się je robi?
ph według instrukcji: wlać do dwóch probówek po 5ml wody do badania.
ok wlałem.
Dodać do jednej z nich 3 krople odczynnika ph, ok zrobiłem po każdej kropli lekko przechylałem fiolkę.
Kolor: Jasny złoty - Jasny blond.
Skala zaczyna się od 6,0, kolor kółeczka ma żółtawy - w porównaniu do tego koloru co mam w fiolce jest bardzo intensywnie żółty.
Zatem ma ph poniżej 6? czy powyżej? (następne kółko ma zielonkawy odcień, jasny zielony)
Zmierzyłem kh:
wlać 5ml wody, dodawać stopniowo odczynnik od kh, licząc krople, po każdej z nich delikatnie zamieszać przechylając próbówką aż kolor zmieni się z niebieskiego na żółty, lub z żółtego na pomarańczowy.
Dodaję, mieszam i liczę. Kolor z niebieskiego zaczyna delikatnie, delikatnie przy przypominać żuły po 5kropli.
Intensywny żółty przypomina dopiero po 6 - 7 kropli.
Zatem kiedy skończyć dodawanie kropli?
Jak już tylko zobaczę żółty czy jak będzie to pełna żółć.
Powtórzyłem identycznie w wodzie z w akwrium (w akwarium nie ma nic poza wodą i dosłownie 1 dużą łyżką amazoni która się wsypała niechcący).
Wyniki:
ph - taki sam kolor
kh - zaczyna się lekki żółty od 4 kropli a mocny żółty po 6
Który zatem przyjmować? 4 czy 6 kropli?
I woda tak sobie stała od piątku - pracował tylko kubełek bo chcę w ten sposób dodając wcześniej bakterie zaszczepić wodę, by jak dodam amazonię i rośliny to żeby już była dojrzała woda.
od wczoraj rano chodzi też reaktor ala Kadazan (sory jak przekręcę ale to dziwny nick).
reaktor działa bez zarzutu rozpuszcza co2 prawie w 100% (jeżeli podaję nie więcej niż 3 bąbelki na sekundę).
Wyniki dość dziwne:
Z zależności ph i kh wynika że mam wodę z Ro która ma: 150-210ppm co2. (przyjmując że ph 6 a kh najpierw 5 a potem 7)
a w akwarium do którego podpięty jest reaktor mam: 120-180ppm co2 (przyjmując że ph ma 6 a kh najpierw 4 a potem 6)
korzystałem z tego:
http://www.holenderskie/?m=12/a/kalkulator_co2
Głupie nie prawda?
Wiem że amazonia zmniejsza ph, ale czy taka łyżka w 85L (plus objętość kubełka i reaktora) ma znaczenie?
EDIT
Dodam tylko, że w akwarium w narożach i na szybach powstają bąbelki - myślałem że to powietrze, nie bo usunąłem je ręką. Po 30minutach znowu się pojawiły - czy to wytracające się co2 tak jak butelce z wodą gazowaną?