Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Hej wszystkim!
Mam problem z nawożeniem. Już myślałem, że wszystko będzie ok, ale wciąż nękają mnie problemy.
Zakupiłem podróbę TPN+ i dodałem [wg kalkulatora SPIDERA] 25g KNO3, 2g KH2PO4, 15g MgSO4x7H20 - rozpuszczając to w 500ml destylki.
Dawkuję po 6ml dziennie na baniak 112l brutto. Dodaję jeszcze 4ml Ferro+ AquaArtu dziennie.
Niestety widzę dalej jakieś braki. Rotala Rotundifolia nie wybarwia się na czerwono [raczej lekki róż], na Heterantherze widac jakies czarne paski [chloroza?].
Podmieniam wodę około 30-40l / tydzień, świecę HQI 2x70W [pierwsze 70w 8:00 - 12:00, drugie 70w 17:00-21:00]. CO2 raczej w porządku, podawane od 7:00 - 21:00. W czasie podmian czyszczę szyby z zielonego nalotu, jednak po 3 dniach z powrotem wraca.
Akwarium zalane od roku. Jako podłoże - AquaSubstrate II+.
Co robię źle?
P.S. W razie czego zapodam fotki.
-
spiritnova
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Skawina
spiritnova napisał(a): Dodaję jeszcze 4ml Ferro+ AquaArtu dziennie. Co robię źle?
Tu chyba przesadziłeś z Fe, producent zaleca 1ml/40L co odpowiada ok 0,1ppm Fe. Jeśli zmieszałeś TPN z macro i dozujesz 6ml dziennie to masz ok 1 ppm żelaza w obiegu.
Z dawek macro wynika , że możesz mieć za mało P , policz to raz jeszcze.
-
Siara
●
- Ranga: Poznaje temat
Jesli chodzi o Fe, przez pierwszy tydzien dozowania nie podawalem Ferro+, lecz w dalszym ciagu zastanawialy mnie glony na szybach, praktycznie pojawialy sie w nastepny dzien po wyczyszczeniu szyb. Teraz widze, ze gdy zaczalem podawac Ferro+ glony jakby wyhamowaly. Nie mozna powiedziec, ze wcale nie rosna ale juz jest jakis postep.
Najbardziej jednak zastanawia mnie brak tej czerwieni na rotali. Rosnie praktycznie pod zarnikiem, a mimo to cos jest jeszcze nie tak.
Byc moze ja cos pokielbasilem - w kalulatorze spidera wpisalem wartosci TPN+ podane po prawej stronie w tabeli nr 2, oraz wartosci dodanych przeze mnie soli.
Siara - sugerujesz zeby sypnac jeszcze troche KH2PO4?
-
spiritnova
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
spiritnova
●
spiritnova napisał(a):Siara - sugerujesz zeby sypnac jeszcze troche KH2PO4?
Sorki źle chyba coś policzyłem a na dodatek zjadłem + z TPN .
Reasumując zmieszałeś TPN+ z dodatkowymi macro z pierwszego posta i taki mix dozujesz 7/tydzień po 6ml. W takim wypadku macro jest ok , natomiast Fe pochodzi głównie z Ferro+ , który to nawóz powinien być uzupełnieniem Fe a nie jego głównym źródłem. Ferro+ jest nawozem zawierającym w swoim składzie dużo Fe i Mn oraz śladowe ilości innych mikro w porównaniu do nawozów mikroelementowych o pełnym składzie jak np TPN czy PGC. Wydaje się więc , że masz zachwiane dosyć mocno proporcje samego mikro i według mnie powinieneś to zmienić.
Zacznij od tego a potem ewentualnie będziemy szukać dalej , zbyt wiele zmian na raz do niczego nie prowadzi.
-
Siara
●
Siara napisał(a):Reasumując zmieszałeś TPN+ z dodatkowymi macro z pierwszego posta i taki mix dozujesz 7/tydzień po 6ml. W takim wypadku macro jest ok
Dokładnie tak. Siara napisał(a): natomiast Fe pochodzi głównie z Ferro+ , który to nawóz powinien być uzupełnieniem Fe a nie jego głównym źródłem.
Niby TPN+ zawiera jakies tam mikro...
Czyli muszę się zaopatrzyć w "mikro" Intermagu i będzie OK?
Reasumując - chyba niepotrzebnie zakupiłem ten worek podróby TPN+, przecież wszystko tak czy inaczej będę mieszał od nowa.
-
spiritnova
●
Do TPN+ możesz dosypać tylko trochę fosforu i będzie ok. Jest to nawóz wszystko w jednym (makro + mikro), tylko zawiera dość mało fosforu.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
spider72 napisał(a):Do TPN+ możesz dosypać tylko trochę fosforu i będzie ok. Jest to nawóz wszystko w jednym (makro + mikro), tylko zawiera dość mało fosforu.
Fajnie spider ze tu zagladles.
Otoz na samym poczatku rozpuscilem TPN+ z 2g KH2PO4 (tak jak to komus Spider poleciles w ktoryms z watkow), dawkowalem przez tydzien ten mix.
Potem jednak dorwalem sie do kalkulatora i mi wyszlo ze za malo tam jest NO3 i Mg, zreszta po roslinach widac bylo ze czegos brakuje.
Nie wiem co juz robic - powrocic do roztworu, gdzie jest TPN+ z dodatkiem tylko KH2PO4, czy moze zmieszac sobie makro od nowa z KNO3, MgSO4 i KH2PO4 i zakupic jakies dodatkowe mikro?
Na roslinach moze te braki nie sa jakies duze, ale sa i to mnie denerwuje.
Spider - to jak wg Ciebie, zmieszać to TPN+ z KH2PO4 i ile tego dawkowac?
100g TPN+ z 2g KH2PO4 + 500ml destylki? Dawkowac 7x7ml?
No i czemu ta rotala sie nie chce wybarwiac?
-
spiritnova
●
Otoz na samym poczatku rozpuscilem TPN+ z 2g KH2PO4
To dobrze zrobieś, tylko powinieneś dozować około 10ml na dawkę, jeżeli dozujesz codziennie.
Edit: Magnezu (MgSO4x7H2O) też mozesz dosypać z 5 płaskich łyżeczek, jeżeli myślisz, ze masz niedobory magnezu.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
Spider - a myslisz zeby zwiekszac czas swiecenia?
Glony ustepuja, ale boje sie ze jak dowale wiecej swiatla to znowu sie zaczna pojawiac.
-
spiritnova
●
Ja zawsze świecę od początku w pełnym czasie świecenia. To nie długość światła ma decydujący wpływ na problemy z roslinami, tylko jego jasność (moc).
Ja bym na Twoim miejscu, zaczął świecić w pełnym wymiarze czasu (ja swiecę 10godz.) i do tak funkcjonującego oświetlenia dostosował dozowanie CO2. Jak to zrobisz, to zostanie tylko lanie nawozów.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Po ponad 2 tygodniach roznych kombinacji, niestety nie jestem zadowolony z rezultatow.
Świecę po 5,5h na przemian tymi 70W HQI czyli tak ze razem swieca przez 1h, w sumie 10h. Nawoze tak jak zaleciles - Spider, tylko bez dodatku MgSO4. Dalej jednak gloniska mnie atakuja [te na szybach], pomimo tego ze rosliny intensywnie bombluja.
Glony jednak dla mnie to jeszcze nie taka tragedia, jak syf ktory robi sie na powierzchni. Woda sie pieni, a na tafli robi sie rosol
Zastanawiam sie czy nie jest to wina przechowywania mojego nawozu.
Bo na poczatku byl zolto-zielony, teraz jest czarny.
Co robic??
-
spiritnova
●
Jak dozujesz pełne dawki EI, to masz najprawdopodobniej za małą dostępność lub stabilność CO2, choć za glony odpowiedzialne jest wiele czynników.
Może to Ci pomoże Metody: kontrola glonów czy uprawianie roślin? - jeszcze atrament nie wysechł
W nawozie prawdopodobnie zaszły jakieś reakcje. Wywal go i kup/zrób nowy.
Edit: To też może Ci się przydać w zdiagnozowaniu problemu z glonami Mały przewodnik po glonach
Pozdrowienia

-

spider72
●
Znalazlem w necie parametry mojej kranowki - no i chyba zle zrobilem ze nie dodalem MgSO4
-
spiritnova
●
Źle to może nie , ale łyżeczkę dwie swobodnie po podmianach możesz wsypać.
-
Siara
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
6ml takiego mixu na dzień?? Ja walę po 30 ml macro 3x w tyg. i 2x po 10 ml micro ...
Co2 jak mówi znajomy : "Dozujesz tyle, aż ryby sra... la la la pod siebie" ale chyba trochę przesadziłem bo do tego zacząłem lać dodatkowo fe po 5 ml co 2gi dzień i pojawiły mi się nitki ( kosiarki pracują), chyba rzeczywiście micro intermagu ma wystarczająco fe...
-
nazer
●
nazer napisał(a):6ml takiego mixu na dzień?? Ja walę po 30 ml macro 3x w tyg. i 2x po 10 ml micro ... Co2 jak mówi znajomy : "Dozujesz tyle, aż ryby sra... la la la pod siebie" ale chyba trochę przesadziłem bo do tego zacząłem lać dodatkowo fe po 5 ml co 2gi dzień i pojawiły mi się nitki ( kosiarki pracują), chyba rzeczywiście micro intermagu ma wystarczająco fe...
Czytając wątek właśnie też zastanawiałem się nad zbyt niskimi ilościami macro (EI) ...
Ja dozuje około 40 ml 3xtydzien w 112 brutto, aczkolwiek walczę z sinicami ...
-
danielos
●
Doszedlem juz do ladu z tym syfem na powierzchni.
Glony troche ograniczylem, bo po tygodniu od czyszczenia szyb / podmianie wody nalot jest, ale praktycznie prawie nie widoczny. Jednym slowem - wielka poprawa.
Natomiast bardzo zastanawiam sie nad ta podroba TPN+.
Spider - piszesz zebym go wywalil, a w innym poscie pisza ze jest ok.
Tak czy inaczej postanowilem ze go konczyc nie bede i zmieszam sobie swoje osobne mikro i osobne makro.
Spider - tu pytanie do Ciebie (pewnie kolejne nudne) czy na podstawie danych o mojej kranowie jestes w stanie podac jak mam zmieszac mikro (mam intermagu plynne) i makro z soli KH2PO4, KNO3 i MgSO4x7H2O??
Bede bardzo wdzieczny...
Pozdrawiam
-
spiritnova
●
nazerCo2 jak mówi znajomy : "Dozujesz tyle, aż ryby sra... la la la pod siebie"
ciekawe co na to ekolodzy  A swoją drogą ciekawe jakby czuł się znajomy po takim doradzaniu : "jedz tyle, aż będziesz sra... la la la pod siebie" 
-

Zbyszek17
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
Wracając jeszcze do tematu podróby TPN+ z dodatkiem 2g KH2PO4, dozowalem Spider wg Twoich zaleceń czyli 10ml codziennie.
Jednak zauważyłem dziury na starszych liściach, zaczęło mi się to niepodobać.
Myślę sobie - trzeba jeszcze więcej lać!
I wiem, że to co uczyniłem nie jest zgodne z filozofią EI, ale odszukałem testy i z ciekawości sprawdziłem - wyniki na wieczór były takie :
NO3 - 5
PO4 - 0,4
Fe - 0,2
Więc od dzisiaj zacząłem lać po 15ml codziennie.
-
spiritnova
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 27 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|