Produkcja NatureSoil - fotorelacja - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Produkcja NatureSoil - fotorelacja

Liczba wyświetleń: 3278·Odpowiedzi: 16
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Kadazan Toruń / Bydgoszcz
Nie wiem czy ktoś już o tym pisał, ale na stronie Olivera Knotta pokazano bardzo ciekawe fotostory "jak to jest zrobione" o produkcji jego podłoża do akwariów roślinnych. Co prawda relacja pokazuje produkcję NatureSoil, ale skład i wygląd podłoża oraz lokalizacja zakładu produkcyjnego sugerują, że ADA wytwarza w tym samym miejscu swoje produkty. Zdjęcia są opisane po angielsku i niemiecku:

http://www.pbase.com/plantella/naturesoil_production

Trochę niejasne dla mnie jest w jaki sposób uzyskuje się okrągły kształt granulek. Wszystko wskazuje na to, że na zdjęciu siódmym oprócz zraszania ziemi zachodzi także mieszanie, które zbija glinę w bryłki.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

sqwara Miechów
Kadazan napisał(a):Trochę niejasne dla mnie jest w jaki sposób uzyskuje się okrągły kształt granulek. Wszystko wskazuje na to, że na zdjęciu siódmym oprócz zraszania ziemi zachodzi także mieszanie, które zbija glinę w bryłki.

Sam sobie odpowiadasz, ten bęben się kręci a ziemia w nim przesypuje w skutek wilgoci i grawitacji powstają bryłki, wielkość pewnie jest regulowana czasem przesypu ziemi przez ten bęben. A potem temperatura wszystko utwardza :) I tym sposobem widzicie jak z błota można zrobić złoto (taki joke)

sqwara
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Miechów

04 mar 2010, 13:29   (#3)  

Sam sobie odpowiadasz, ten bęben się kręci a ziemia w nim przesypuje w skutek wilgoci i grawitacji powstają bryłki

No niby to jest logiczne, ale pod zdjęciem z drugim piecem jest opisane tworzenie granulek... nie pasuje mi tylko to, że wówczas granulki są już po pierwszym wypaleniu i musi być je ciężko formować.

Tak czy siak możemy się domyślać, że różne warianty podłoża ADA powstają przez zmiany proporcji dwóch składników - gleby i gliny.

Jest też wyjaśnienie dlaczego mniejsza frakcja (tzw. "powder") jest droższa :)
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
sqwara Miechów

04 mar 2010, 13:40   (#4)  

Kadazan napisał(a):
Jest też wyjaśnienie dlaczego mniejsza frakcja (tzw. "powder") jest droższa :)

To sitko to pewnie specjalne wykonanie i tylko pod tą frakcje. :D

sqwara

MikołajW Bydgoszcz

04 mar 2010, 13:52   (#5)  

Bardzo interesujące. Ciekawy jestem konstrukcji pieca, w jaki sposób odbywa się "kontakt" substratu z temperaturą... czy może to przebiegać tak jak w piekarniku? Podłoże po prostu się piecze przez jakiś czas w danej temperaturze?
W zasadzie to jest to do zrobienia dla szwagra, tylko może być nieco problem z uzyskaniem takich samych substratów glebowych.
Co do kuleczek to chyba jest to naturalny proces zbijania się w takie granulki podczas mieszania przy odpowiedniej wilgoci (czy też przy jednoczesnym ubywaniu wilgoci). Podobna informacja znalazła się niedawno w temacie założonym chyba przez Spidera o mineralizacji podłoża glebowego, tam też tworzą się swoiste granulki/bryłki.

MikołajW
Ranga: Znający temat

Miasto: Bydgoszcz

Norbert Sabat Deep In Underground

04 mar 2010, 14:07   (#6)  

W taki sam sposób wyrabia się keramzyt. Byłem kiedyś w wytwórni keramzytu i tam również był piec bębnowy a substrat pobierano obok z wyrobiska :wink:
Obracanie zapobiega zbyt wielkiemu zbrylowaniu, ułatwia równe "opiekanie" (coś jakby termoobieg ale odwrócony) i sprawia, że proces jest ciągły (nie trzeba opróżniać mechanicznie pieca i ponownie go ładować). Jak sobie wyobrażacie uzyskanie granulek w zwykłym piekarniku? Sami będziecie lepić granulki? :D
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat

Miasto: Deep In Underground

04 mar 2010, 15:24   (#7)  

Obracanie zapobiega zbyt wielkiemu zbrylowaniu, ułatwia równe "opiekanie" (coś jakby termoobieg ale odwrócony) i sprawia, że proces jest ciągły (nie trzeba opróżniać mechanicznie pieca i ponownie go ładować). Jak sobie wyobrażacie uzyskanie granulek w zwykłym piekarniku? Sami będziecie lepić granulki

Prawdziwy szwagier ustawi betoniarkę na wolny bieg, a pod nią butlę na propan z palnikiem turystycznym :D :D

To oczywiście żart, dla szwagra lepszym wyjściem jest mineralizacja ziemi. Dobrze, że Spider przypomina ten temat co jakiś czas :) Interesująca prawidłowość rządzi wiedzą na forach akwarystycznych. Ciekawe wnioski, techniki, "patenty" są cyklicznie zapominane, a potem wypływają jako coś nowego. Tak było z ziemią, kocim żwirkiem, mineralizacją podłoża, etc. Czy można temu zapobiec? Może jakaś akwarystyczna wikipedia? :)

Kadazan

MikołajW Bydgoszcz

04 mar 2010, 15:48   (#8)  

Więc czemu służy proces wypalania? Czy tylko utrwaleniu struktury granulek?

MikołajW

sqwara Miechów

04 mar 2010, 15:56   (#9)  

sqwara

Piotr Baszucki Nowa Ruda

04 mar 2010, 16:03   (#10)  

Kadazan napisał(a):Prawdziwy szwagier ustawi betoniarkę na wolny bieg, a pod nią butlę na propan z palnikiem turystycznym :D :D

To oczywiście żart (...)

Czy ja wiem... :)
Znany czeski producent tak wlasnie wytwarza substraty dla roslin, rodzimi producenci nie inaczej. :)

Odnosnie ziemi ogrodowej ja nadal podtrzymuje swoje zdanie. Obrobka termiczna jest niezbedna aby wyeliminowac bakterie, ktorych nie chcemy w akwarium. Zwykla ziemia z ogrodniczego lub kretowiska w formie jaka przedstawia sie w uproszczeniu w watkach an forum, przynosi ogrom problemow.

Wracajac do tematu podlozy ADA - nt. produkcji nikt nic nie wie, ale na pewno jakies przecieki byly skoro pojawily sie podroby takie jak Aqua-Art czy Aqua-el. Firma Hobby byla chyba pierwsza na rynku choc jeszcze wtedy Amazonia byla u nas malo znana i mialo ja w akwariach tylko kilku zapalencow, ktorzy sprowadzali ja za ciezkie pieniadze z Japonii.

Co do fabryki - Kadazan gdzie znalazles informacje nt. fabryki, nie doszukalem sie jej na stronie Olivera Knotta. Ta kupka ziemi w hali na zdjeciu raczej nie pokryla by potrzeb calej azji, USA i czesci Europy ;)

Znaczki na koparce sa chyba chinskie i to Oliver przegapil ;p

Osoby z branzy wiedza iz kilka lat temu na targach w Norymberdze pojawila sie chinska firma z granulatem zblizonym wygladem do Amazonii. Nasze rodzime i zachodnie firmy, podogadywaly sie i teraz mamy sklepy z roznymi wymyslnymi granulatami typu, substrate, substrat, aquasoil, nature i inne ;p Wystarczy jeden telefon a otrzymasz pod dom tira pelnym "pseudo-soil", nawet zapakuja w chinach w Twoje oryginalne polskie opakowania ;p

Szkoda, ze Amano nie opatentowal formy podloza, podobnie jak nie opatentowal formy handlowej krewetki Amano - dajac jak wszystkim akwarystom niejako w prezencie. Nie musialby teraz sprzedawac ani jednej butelki nawozu ani robic pokazow akwariow po swiecie (choc i tak pewnie nie musi). Dodam, ze Tropica czy inne fermy placa gruba kase za formy handlowe roznych gatunkow roslin zabezpieczajac sie, aby zadna inna plantacja nie mogla jej namnazac do handlu.

Ja osobiscie wole uzywac oryginalnych produktow albo nie uzywac ich wcale - wszak tak jak piszecie - samodzielnie mozna sporzadzic niejedno podloze.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

04 mar 2010, 20:43   (#11)  

Zwykla ziemia z ogrodniczego lub kretowiska w formie jaka przedstawia sie w uproszczeniu w watkach an forum, przynosi ogrom problemow.

Taaa, jasne... pogadamy jak sam spróbujesz 8)

Co do fabryki - Kadazan gdzie znalazles informacje nt. fabryki, nie doszukalem sie jej na stronie Olivera Knotta. Ta kupka ziemi w hali na zdjeciu raczej nie pokryla by potrzeb calej azji, USA i czesci Europy

Z podpisów do zdjęć dowiadujemy się, że fabryka jest w Japonii i działa od 30 lat, a surowiec pochodzi z wyspy Kiusiu. Z uwagi na względy praktyczne można chyba założyć, że nie przerzucają gleby do Chin przez morze.
http://www.pbase.com/plantella/image/120876834

Co do wielkości... hmm... kupki, to:
1. To jest kilkadziesiąt (może nawet kilkaset) ton ziemi każdego rodzaju (porównaj wielkość śladów opon ładowarki, aby mieć punkt odniesienia), a w akwarystyce używa się jej stosunkowo niewiele. Z każdej tony powstaje pewnie podłoże na jakieś 50 przeciętnych akwariów... ale...
2. Nie wiemy jaka jest wydajność procesu produkcyjnego
3. Nie wiemy na jak długo starcza ten zapas.
4. Nie wiemy jaką część zapasów fabryki pokazano na zdjęciach.

A zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób określić czy to, co nazywasz "kupką" pokryłoby czyjeś potrzeby, czy nie :)

Znaczki na koparce sa chyba chinskie i to Oliver przegapil ;p

Tu też w punktach:
1. Nie ma żadnych powodów, aby nie wierzyć tak znanemu profesjonaliście jak Oliver.
2. Dziwne, że po znakach podejmujesz się rozpoznać język - przecież część jest wspólna, a reszta podoba. http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_ch ... _and_Kanji
3. Czego miałyby dowodzić chińskie znaki na koparce? Mam podobne na wieży Technicsa - czy to znaczy, że jestem w Chinach?

Osoby z branzy wiedza iz kilka lat temu na targach w Norymberdze pojawila sie chinska firma z granulatem zblizonym wygladem do Amazonii. Nasze rodzime i zachodnie firmy, podogadywaly sie i teraz mamy sklepy z roznymi wymyslnymi granulatami typu, substrate, substrat, aquasoil, nature i inne ;p Wystarczy jeden telefon a otrzymasz pod dom tira pelnym "pseudo-soil", nawet zapakuja w chinach w Twoje oryginalne polskie opakowania ;p

Dziwi mnie Twoje podejście... :? Brzmisz jak dystrybutor albo rzecznik ADA. Pluralizm jest motorem konkurencji. Nie wiem dlaczego urągasz innym producentom, wiadomo przecież nie od dziś, że wszyscy korzystają z usług podwykonawców. Naiwnością jest myśleć, że ADA tego nie robi. Czy potrafisz udowodnić, że AquaSoil ADA i NatureSoil Olivera Knotta nie pochodzą z tej samej fabryki? Ja nie, ale wszystko wskazuje na to, że składniki są takie same i proces technologiczny taki sam, to dlaczego mamy przesądzać, że jeden produkt jest lepszy, a drugi gorszy?
Czy używałeś podłoża Olivera Knotta? Czy postępujesz jak w przypadku ziemi pod żwirem? :)

Szkoda, ze Amano nie opatentowal formy podloza, podobnie jak nie opatentowal formy handlowej krewetki Amano

Nie opatentował podłoża, bo go nie wymyślił. Zaadaptował jedynie podłoże do drzewek bonsai do użytku w akwariach. Nie wiem czy doczytałeś na stronie Olivera, ale fabryka tego granulatu działa od 30 lat, to znacznie dłużej niż komercyjna działalność T.A.
Krewetka Caridina Multidentata zwana potocznie "Amano" to zwierzę powszechnie występujące w naturze we wschodniej Azji. Takashi Amano przeniósl je ze strumienia za domem do akwarium. Czy był pierwszy? Tego nie wiemy, ale przyjmuje się, że tak. Poza tym, no bez jaj - ani odmian zwierząt, ani odmian roślin nie można obejmować ochroną patentową. :D :lol:
Hehe... ciekawe ile Heiko Bleher miałby opatentowanych organizmów ;)

Gdyby jednak doszło do opatentowania podłoża to bylibyśmy w znacznie gorszej sytuacji niż teraz - po prostu ceny byłyby astronomiczne.

Tropica czy inne fermy placa gruba kase za formy handlowe roznych gatunkow roslin zabezpieczajac sie, aby zadna inna plantacja nie mogla jej namnazac do handlu.

Podaj przykład.

Ja osobiscie wole uzywac oryginalnych produktow albo nie uzywac ich wcale

To pijesz Coca-Colę, czy Pepsi? :D Żywca czy Tyskie? ;)

Kadazan

Piotr Baszucki Nowa Ruda

04 mar 2010, 22:34   (#12)  

No to znowu mamy cyrk.

Dobra jedziemy od poczatku.

1. Nie wiedzialem ze na stronie sa jakies podpisy pod zdjeciami - dlatego pytalem gdzie znalazles informacje, ze fabryka jest w Japonii.

2. Pisalem o chinach poniewaz to fakt. Powszechne jest iz kazdy przedstawiciel producenta granulatu powie Ci, ze podloze pochodzi z tej samej fabryki co Amano ;p To smieszne.

3. Nie rozumiem po co dywagowac na temat fabryki. Mnie jako akwaryste interesuje jakosc finalnego produktu i moze byc nawet zbierany na Ksiezycu. Probowalem Was zmusic do myslenia, ale nikt nie zakumal.

Teraz po kolei:

Kadazan napisał(a):Z podpisów do zdjęć dowiadujemy się, że fabryka jest w Japonii i działa od 30 lat, a surowiec pochodzi z wyspy Kiusiu. Z uwagi na względy praktyczne można chyba założyć, że nie przerzucają gleby do Chin przez morze.
http://www.pbase.com/plantella/image/120876834

Dlatego wlasnie pytalem - nie czytalem opisow wiec bylem Ciekaw gdzie znalazles te informacje. Dziekuje za wyjasnienie, moja wersja dotyczaca Chin jest bledna.

Kadazan napisał(a):Co do wielkości... hmm... kupki, to:
1. To jest kilkadziesiąt (może nawet kilkaset) ton ziemi każdego rodzaju (porównaj wielkość śladów opon ładowarki, aby mieć punkt odniesienia), a w akwarystyce używa się jej stosunkowo niewiele. Z każdej tony powstaje pewnie podłoże na jakieś 50 przeciętnych akwariów... ale...
2. Nie wiemy jaka jest wydajność procesu produkcyjnego
3. Nie wiemy na jak długo starcza ten zapas.
4. Nie wiemy jaką część zapasów fabryki pokazano na zdjęciach.

A zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób określić czy to, co nazywasz "kupką" pokryłoby czyjeś potrzeby, czy nie :)

Jestem w stanie podac orientacyjnie bo wiem jaka "kupke" ma na podworku Karel Rataj i wiem ile podlozy jest w magazynach najwiekszych hurtowni w Polsce :)

Kadazan napisał(a):1. Nie ma żadnych powodów, aby nie wierzyć tak znanemu profesjonaliście jak Oliver.

Wyluzuj. Patrz puntk1. Reszta wywodu staje sie zbedna :)

Kadazan napisał(a):Dziwi mnie Twoje podejście... :? Brzmisz jak dystrybutor albo rzecznik ADA.

Przestan bo pomysle, ze masz jakas manie przesladowcza.

Kadazan napisał(a):Pluralizm jest motorem konkurencji. Nie wiem dlaczego urągasz innym producentom, wiadomo przecież nie od dziś, że wszyscy korzystają z usług podwykonawców. Naiwnością jest myśleć, że ADA tego nie robi.

Jezeli dla kogos krzywdzace jest to, ze produkuje w Chinach to co ja moge na to poradzic. Mnie by to nie uragalo, najwiekszym markom elektronicznym raczej tez nie sprawia problemu..wiec nie bardzo wiem o co Ci chodzi :)

Ja nie napisalem, ze firma ADA czy inna nie korzysta z uslug podwykonawcow - chyba sie zapedziles ;)

Kadazan napisał(a): Czy potrafisz udowodnić, że AquaSoil ADA i NatureSoil Olivera Knotta nie pochodzą z tej samej fabryki?

Pewnie ze nie i nie widze powodu dla ktorego mialbym cokolwiek udowadniac (patrz punkt 3).

Jesli chodzi o same podloza - na pewna sa wykonywane na innych liniach produkcyjnych - widac to golym okiem porownujac wyglad granulek jak i sama granulacje obu rodzajow podlozy.

Kadazan napisał(a):Ja nie, ale wszystko wskazuje na to, że składniki są takie same i proces technologiczny taki sam, to dlaczego mamy przesądzać, że jeden produkt jest lepszy, a drugi gorszy?

Niestety nie - juz na oko podloze wyglada inaczej. Ja nie uwazam podloza Olivera Knotta za gorsze, uwazam ze jest swietnym podlozem. Znowu nadinterpretowales moje slowa.

Zeby bylo smiesznie oba podloza mialem od tego samego dystrybutora - Wy juz macie po prostu swira na punkcie tej ADY :)

Kadazan napisał(a):Czy używałeś podłoża Olivera Knotta? Czy postępujesz jak w przypadku ziemi pod żwirem? :)

Tak uzywalem podloza Olivera Knotta. Uzywalem tez ziemi pod zwirem i to w czasach kiedy jedynie kilka osob w polsce wiedzialo czym jest akwarium roslinne.

Wracajac do ziemi - pisalem juz setki razy jaka forma ziemi jest moim zdaniem zlym rozwiazaniem. Nie czytacie dokladnie, przyjmujecie wersje jaka jest Wam wygodna a nastepnie robicie ze mnie wroga tanich rozwiazan w akwarystyce. Pytam kolejny raz - gdzie byliscie w latach 2000-2005???

Teraz ja zapytam - uzywales podloza Amazonia + PowerSand? :)

Kadazan napisał(a):Nie opatentował podłoża, bo go nie wymyślił. Zaadaptował jedynie podłoże do drzewek bonsai do użytku w akwariach. Nie wiem czy doczytałeś na stronie Olivera, ale fabryka tego granulatu działa od 30 lat, to znacznie dłużej niż komercyjna działalność T.A.

Wprowadzil nowy produkt na rynek akwarystyczny - w momencie gdy organizujesz patent - okreslasz zastosowanie (koszt jest zalezny od ilosci tych regul). Mogl zastosowac istniejaca technologie jesli funkcjonowala i nie byla objeta patentem w danym rejonie dzialalnosci.

Kadazan napisał(a):Krewetka Caridina Multidentata zwana potocznie "Amano" to zwierzę powszechnie występujące w naturze we wschodniej Azji. Takashi Amano przeniósl je ze strumienia za domem do akwarium. Czy był pierwszy? Tego nie wiemy, ale przyjmuje się, że tak. Poza tym, no bez jaj - ani odmian zwierząt, ani odmian roślin nie można obejmować ochroną patentową. :D :lol:

Mozna mozna - wykorzystuje sie ich nazewnictwo jako odmiany handlowe. Zastrzezone gatunki ma firma Tropica, ma je tez ferma Schlichtinga w Niemczech.

Pierwszy przyklad z brzegu: Echinodorus vezuvius
Myslisz, ze dlaczego Karel Rataj tak szybko wycofal sie z produkcji tej rosliny :)

W branzy botanicznej jest wiele rzeczy o ktorych szary akwarysta nie ma nawet pojecia.

W ogrodnictwie jest to bardzo popularne z uwagi na duza konkurencje i potrzebe przewidywania rynku (rosliny namnaza sie przez 2-lata zanim oficjalanie pojawia sie na rynku).

Fakt faktem, ze przy nazwie krewetki w sklepowych akwariach widnieje "Krewetka Amano" i zawiera nazwisko.

Kadazan napisał(a):Hehe... ciekawe ile Heiko Bleher miałby opatentowanych organizmów ;)

Co by bylo gdyby ;)
Skoro Pan Haiko Bleher wolal podrozowac po Swiecie, odkrywac nowe gatunki i opisywac je w branzy fachowej zamiast zakladac ferme rybna - to jego wybor. Widocznie ma dusze podroznika.

Kadazan napisał(a):Gdyby jednak doszło do opatentowania podłoża to bylibyśmy w znacznie gorszej sytuacji niż teraz - po prostu ceny byłyby astronomiczne.

Proponuje przeprowadzic sie do Niemiec - Panstwa ktore posiada najwieksza ilosc akwarystow w Europie. Tam ceny sa o wiele wyzsze niz np. u nas choc pochodzą od tego samego producenta i sa wytwarzane na miejscu.

Kadazan napisał(a):To pijesz Coca-Colę, czy Pepsi? Żywca czy Tyskie?

Wiem co masz na mysli :)
Pije zielona herbate. Nie uznaje slodzonych napojow z kofeina i nie lubie piwa.

Nie pisze, ze po zielonej herbacie jestem tak samo zrelaksowany jak po piwie.
I nie mam zalu, ze inni pija piwo ani nie zarzucam innym, ze sa rzecznikami piwa bo jest bardzo dobre i jest po nim fajniej niz po zielonej herbacie. Nie pisze tez, ze piwo kosztuje az 4zl a za te cene maja 20 herbat, oraz, ze herbate mozna zasadzic samemu, zebrac, ususzyc i parzyc w domowym zaciszu tracac czas, ktory mozna poswiecic konkretna na prace. Nie interesuje mnie kto pije piwo, kto na nim zarabia i ile kosztuje piwo w Singapurze ani tanie wino pedzone w lesie bez akcyzy.

No :)

Piotr Baszucki

Akwaria

spider72 Wick, Szkocja

04 mar 2010, 23:32   (#13)  

W UK podłoże Olivera jest często droższe od podłoża ADA.
Wątpię, aby ADA miała własną fabrykę substratu, zwłaszcza na ilości podłoża, które sprzedaje, dlatego moim zdaniem jest możliwe, że podłoże to powstaje u tego samego producenta, choć niekoniecznie - zapewne jest kilku.

W czasie wypalania w wysokiej temperaturze, większość składników organicznych ulega mineralizacji (spalanie-utlenianie).

Jeżeli chodzi o patenty, to prawo patentowe nie działa tak jak chyba myślisz Piotrze.
Kiedyś się w to zagłebiłem, bo chciałem opatentować system paneli drewnianych do wznoszenia budynków. Uzyskanie patentu nie jest proste i opis patentu jest dostępny w czasie procedury patentowej. Pełno tego w internecie na stronach urzędów patentowych dla produktów ubiegających się o patent. Gdy nie uzyska się patentu, to każdy może sobie tego używać, ściągając technologię ze strony patentowej.
Dużo szybciej taniej i łatwiej jest zastrzec znak towarowy na produkt lub jego nazwę lub markę (procedura płatna), lub zastrzec prawa autorskie (płatne lub bezpłatne w zależności od okresu i formy zastrzeżenia) z tym że prawa autorskie częściej dotyczą wartości intelektualnych, a nie produktów.
Edit: Tak przy okazji to używanie znaczka O z R w środku przy nazwie firmy, produktu, etc. jest nielegalne, jeżeli nie wniosło się opłaty rejestracyjnej zastrzegającej prawa autorskie. Wiele firm nagminnie to robi, aby dodać sobie prestiżu i nie ma o tym pojęcia.
To samo tyczy się znaczka TM przy produktach.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

Piotr Baszucki Nowa Ruda

05 mar 2010, 00:05   (#14)  

spider72 napisał(a):W UK podłoże Olivera jest często droższe od podłoża ADA.
Wątpię, aby ADA miała własną fabrykę substratu, zwłaszcza na ilości podłoża, które sprzedaje, dlatego moim zdaniem jest możliwe, że podłoże to powstaje u tego samego producenta, choć niekoniecznie - zapewne jest kilku.
W czasie wypalania w wysokiej temperaturze, większość składników organicznych ulega mineralizacji (spalanie-utlenianie).

Pewnie, technologia powstawania granulatow to zadna tajemnica. Ale sam wiesz jak to sie ma do ziemi ogrodowej lub z kretowiska, ktora akwarysci laduja pod zwir i zalewaja woda.

Sa osoby, na forum, ktorym sie to udaje - maja jedno akwarium i obchodza sie z nim jak z jajkiem zwracajac uwage na kazdy detal..niestety poczatkujacy nie widza detali bo nie wiedza nawet na co patrzec :-/

spider72 napisał(a):Jeżeli chodzi o patenty, to prawo patentowe nie działa tak jak chyba myślisz Piotrze.
Kiedyś się w to zagłebiłem, bo chciałem opatentować system paneli drewnianych do wznoszenia budynków. Uzyskanie patentu nie jest proste i opis patentu jest dostępny w czasie procedury patentowej. Pełno tego w internecie na stronach urzędów patentowych dla produktów ubiegających się o patent. Gdy nie uzyska się patentu, to każdy może sobie tego używać, ściągając technologię ze strony patentowej.

Oczywiscie - sa tez wydawane regularne biuletyny z tym zwiazane, ale juz wtedy podmiot jest chroniony (w momencie zgloszenia) chodz nie ma jeszcze nadanej ochroty patentowej. Publikacja ma miejsce po uzyskaniu zgody, nie wczesniej.

spider72 napisał(a):Dużo szybciej taniej i łatwiej jest zastrzec znak towarowy na produkt lub jego nazwę lub markę (procedura płatna), lub zastrzec prawa autorskie (płatne lub bezpłatne w zależności od okresu zastrzeżenia).
Edit: Tak przy okazji to używanie znaczka O z R w środku przy nazwie firmy, produktu, etc. jest nielegalne, jeżeli nie wniosło się opłaty rejestracyjnej zastrzegającej prawa autorskie. Wiele firm nagminnie to robi, aby dodać sobie prestiżu i nie ma o tym pojęcia.
To samo tyczy się znaczka TM.

To prawda - takie przypadki powinny byc zglaszane do podmiotu ochrony nieuczciwej konkurencji. Znaczek TM wykorzystujemy w okresie ochrony znaku towarowego jeszcze przed otrzymaniem certyfikatu patentowego, po ktorym mozna uzywac juz znaczka "R". Stosowanie tych oznaczen bez kosztownej procedury rejestracyjnej w urzedzie patentowym jest nielegalne.

Jest jeszcze jedna sprawa - znak towarowy jest prawnie strzezony nawet bez rejestracji w urzedzie patentowym. Z tym, ze jesli inny podmiot zarejestruje taki znak przed Toba - masz mniejsze szanse na wygrana w sadzie, a procedura uniewaznienia rejestracji znaku jest bardzo dlugotrwala i kosztowna.

Brzmi dziwnie - ale tak Panstwo wymusza dodatkowe daniny ;p

Piotr Baszucki

Akwaria

MikołajW Bydgoszcz

05 mar 2010, 00:10   (#15)  

spider72 napisał(a):Wątpię, aby ADA miała własną fabrykę substratu, zwłaszcza na ilości podłoża, które sprzedaje, dlatego moim zdaniem jest możliwe, że podłoże to powstaje u tego samego producenta, choć niekoniecznie - zapewne jest kilku.

Zakładów produkcyjnych może być więcej, znacznie więcej może być źródeł pozyskiwania materiału glebowego, a każdy kontrahent może zlecać mieszanie/proporcje/rodzaj zastosowanej gleby według własnej receptury.
Ostatnio edytowano 05 mar 2010, 00:13 przez MikołajW, łącznie edytowano 1 raz

MikołajW

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
spider72 Wick, Szkocja

05 mar 2010, 00:13   (#16)  

Piotr Baszucki napisał(a):Brzmi dziwnie - ale tak Panstwo wymusza dodatkowe daniny ;p

To są reguły chyba we wszystkich krajach, zwłaszcza po wejściu do Unii, więc nie tylko nasze państwo wymusza w ten sposób daniny.
Ja próbowałem zdobyć patent w UK, ale porównałem tutejsze prawo patentowe z Polskim i są prawie identyczne.
Jeżeli chodzi o procedurę patentową, to wszystko się zgadza, produkt jest chroniny od momentu zgłoszenia do rozstrzygnięcia o nadaniu patentu, dlatego napisałem, że można go używać, gdy produkt lub technologia nie uzyska patentu, a informacje łatwo zdobyć w czasie procedury patentowej.

MikołajW napisał(a):Zakładów produkcyjnych może być więcej, znacznie więcej może być źródeł pozyskiwania materiału glebowego, a każdy kontrahent może zlecać mieszanie/proporcje/rodzaj zastosowanej gleby według własnej receptury.

Zgadza się, tak samo powstaje wiele "akwarystycznych" produktów w zwykłych fabrykach przemysłowych, jak świetlówki, filtry RO, reduktory i długo by jeszcze wymieniać. Rynek akwarystyczny, zwłaszcza akwarystyka roślinna, jest zbyt małym rynkiem, aby jakaś firma mogła sobie pozwolić na otwarcie specjalistycznej fabryki, tym bardziej, że nie ma potrzeby aż tak dużej specjalizacji. Wystarczy producentowi (podwykonawcy) podać parametry danego produktu i zamówić dużą partię, żeby opłacało się mu zmodyfikować technologię na produkcję określonej partii towaru.
W wypadku niektórych produktów używanych w akwarystyce, używa się wręcz niezmodyfikowanych produktów przemysłowych, u producenta wykupuje się tylko nadruk firmowy na produkcie i/lub opakowanie. To, że na rurach świetlówek jest nadruk Hagen, nie znaczy, że firma ta ma fabrykę świetlówek.
Jeszcze inne firmy stosują tzw. labeling, kupują gotowy produkt przemysłowy i przyklejają na nim swoją naklejkę z logo i akwarystyczną nazwą towaru. Wystarczy np. popatrzeć na butle jednorazowe CO2, sprzedaje je JBL, Rataj i jeszcze kilka innych firm. Kupują butle spawalnicze jednorazowe i zamieniają naklejki. Teraz produkt stał się "specjalistyczny" i kosztuje 30-100% więcej od takiej samej butli z "niespecjalistyczną" naklejką, choć w środku jest ten sam gaz. Wielu "producentów" akwarystcznych będzie się jednak upierać, że ich gaz jest lepszy, bo czystszy i "specjalny" do akwarium z "domieszkami". To tylko taki przykład marketingu, bo każde CO2 ma domieszki w śladowych ilościach, ważne w jaki sposób tą informację podamy, a klient sam dorobi sobi ideologie dlaczego "specjalistyczne" jest lepsze. Przecież musi być lepsze, bo jest droższe :D .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

MikołajW Bydgoszcz

05 mar 2010, 09:03   (#17)  

Norbert Sabat napisał(a):W taki sam sposób wyrabia się keramzyt. Byłem kiedyś w wytwórni keramzytu i tam również był piec bębnowy a substrat pobierano obok z wyrobiska :wink:
Obracanie zapobiega zbyt wielkiemu zbrylowaniu, ułatwia równe "opiekanie" (coś jakby termoobieg ale odwrócony) i sprawia, że proces jest ciągły (nie trzeba opróżniać mechanicznie pieca i ponownie go ładować). Jak sobie wyobrażacie uzyskanie granulek w zwykłym piekarniku? Sami będziecie lepić granulki? :D

Nie myślałem o lepieniu granulek, ale wykonaniu "substratu" podżwirowego. Mieszanka kilku rodzajów gleb (mam kilka ciekawych miejsc z różnorodnym podłożem, w pobliżu zbiorników wodnych) i zastanawiam się czy oprócz zwykłego procesu mineralizacji (https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=30039) jest sens wypiec mieszankę w najzwyklejszym piekarniku?

MikołajW

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

67397383_2278711712166466_2455111943296385024_n.jpg

Ciekawostka - jak wyglądała kiedyś produkcja akwariów JUWELa

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2699
67397383_2278711712166466_2455111943296385024_n.jpg
1_P1020738_res_gZBw.jpg

25l - Underwater World - fotorelacja zmian 4 str.

THEND w Akwaria · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 42515
Witam, chciałem przedstawić swoje pierwsze akwarium roślinne, które wystartowało 01.08.2009 i przechodziło wiele przemian. A z uwagi na fakt, że lubię zmiany, myślę że na tym nie koniec. Akwarium: ...
001.jpg

DIY - Lampa LED 57W z regulacją i soczewkami - fotorelacja

pietach w Oświetlenie · Odpowiedzi: 85 · Wyświetlenia: 23970
Witam ponownie. Po przećwiczeniu mniejszych lampek na warsztat trafił POTWÓR. Jak do tej pory jest to najmocniejsza lampa jaką mam przyjemność budować. Tym razem nie będzie to SLIM. Dla zbiornika 80x3...
20160427_200625.jpg

Nowe akwarium 240 litrów zakładanie fotorelacja

mys_za w Szkło i meble · Odpowiedzi: 162 · Wyświetlenia: 39505
Witam, Chciałbym przedstawić plany na moje nowe akwarium. A więc będzie to 240 litrów czyli 120*40*50, chciałbym je zrobić z stylu naturalnym, jakieś skałki i obrośnięty korzeń imitujący drzewo :) co...

Belka led 156W DIY Przemon fotorelacja

Przemon w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4573
Cześć w końcu udało mi się ukończyć beleczki do mojego baniaka 300l. Troszkę mi to zajęło , brak czasu dłubanie tylko w niedziele i święta ,ale muszę przyznać że warto było. Jestem mile zaskoczony jak...

Lampa 18W 30cm Gr. 12mm, Ściemniacz Pilot FOTOrelacja

bendek1x w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4069
Witajcie , wymyśliłem sobie kostkę i to na nią właśnie robię Lampę, oto parę informacji i fotorelacja. Regulacja mocy z pilota. Rzeczy które posiadam: Profil alu dł.30cm szer. 10cm Zasilacz 24V 2A ...

Tło zewnetrzne ze styropianu 120x40 Fotorelacja

bendek1x w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 13674
Witam, Przedstawiam tło własnej roboty do akwarium o wym. 120x40 gr. około 6cm( zależy jak grube cięte paski) zrobione ze styropianu o gr 2cm (można i z grubszego ale wtedy paski poziome bd grubsze). ...

Zakładam 54l fotorelacja

smoqpl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5661
Witam wszystkich na forum! Od paru tygodni organizowałem sprzęt, żeby założyć wymarzony mały baniaczek roślinny. Zakupiłem szkło opti 60x30x30 , filtr eheim aquacompact, butle co2, belkę led 24W vivag...

DIY - Lampa LED 40W SLIM z regulacją- fotorelacja

pietach w Oświetlenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 5890
Witam. Kolejna lampka "wystrugana" w garażu. 40W - SLIM 80cm Przeznaczenie - raczej LT lub delikatny MT Akwarium 80x35x40 - 112 litrów 40W/112litrów=0,35W/litr lub 3200lm/112litrów=28lm/litr...

DIY - Lampa LED 32W SLIM Plus z regulacją- fotorelacja

pietach w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2748
Witam. Po przeanalizowaniu poprzednich moich projektów postanowiłem lekko zmodyfikować lampkę SLIM. Powstała SLIM Plus . Co się zmieniło? Do górnej płyty dodałem kilka radiatorów. Dzięki temu mogę upc...

Statystyki

Ten temat przegląda 463 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570938
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 463 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.