falownik - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

falownik

Liczba wyświetleń: 2813·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kinlej1 Legnica

01 mar 2010, 11:40 falownik  (#1)  

witam,

Nie moge znalesc informacji dotyczacych falownikow, interesuje mnie czy w akwarium slodkowodnym okolo 500l przy dobrym filtrze ainhaima jest on niezbedny czy slozy tylko bardziej pod kontem wizualnym wzgledem tworzenia tzw. fal.
A jak sie ma to wzgledem co2. Wiem ze sa zwolennicy butli i jej zamiennikow. Czy podawanie co2 z butli jest niezbedne 24/24 czy zalezy od zawartosci co2 w danym momecie. Wiem, ze chodzi o fizjologie organizmow zyjacych w wodzie, ale opinie sa rozne na forach... jedna osoba zalacza gdy gasi swiatlo, inna tylko w dzien ktos inny zawsze...jak to zrozumiec?
Ustalam liste zakopow i szukam wszelkich informacji dotyczacych niezbednych do stworzenia dobrego zbiornika od strony technicznej, tak by przy starcie miec jak naj mniej problemow a w przyszlosci cieszyl on oko moje i synka:)

dziekuej za wskazanie prawidlowych kierunkow myslenia i zrozumienia :D

kinlej1
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legnica

01 mar 2010, 12:04   (#2)  

falowniki stosuje się w akwarium morskim, w słodkowodnym raczej nie chociaż w malawi niektórzy stosują jako zapobieganie powstawaniu tref beztlenowym.
co do co2
24/24 - najlepsze rozwiązanie według mnie
10h - podczas np świecenia - to właśnie wtedy rośliny go potrzebują a w ciemności nie. Zatem jest oszczędność.

ja świecisz tylko w tedy kiedy jest światło to masz oszczędność co2 - ponoć starcza na 2 razy dłużej.

24/24 ponoć zapobiega skokom ph ale ja nie wiem.
Trzeba pamiętać że jak się włącza co2 np elektozaworem razem ze światłem to mija trochę czasu zanim osiągnie on odpowiednie stężenie w wodzie.

Ale przy cenach za nabicie butli którą to się napełnia raz na 3 do 12 miesięcy to chyba nie zbyt dużo. Więc nie warto oszczędzać. - Mi 6kg nabijają za 22zl a starcza na 10msc około. (24 podawane na donę)

K.Nemo

kinlej1 Legnica

01 mar 2010, 12:21   (#3)  

K.Nemo napisał(a):falowniki stosuje się w akwarium morskim, w słodkowodnym raczej nie chociaż w malawi niektórzy stosują jako zapobieganie powstawaniu tref beztlenowym.
co do co2
24/24 - najlepsze rozwiązanie według mnie
10h - podczas np świecenia - to właśnie wtedy rośliny go potrzebują a w ciemności nie. Zatem jest oszczędność.

ja świecisz tylko w tedy kiedy jest światło to masz oszczędność co2 - ponoć starcza na 2 razy dłużej.

24/24 ponoć zapobiega skokom ph ale ja nie wiem.
Trzeba pamiętać że jak się włącza co2 np elektozaworem razem ze światłem to mija trochę czasu zanim osiągnie on odpowiednie stężenie w wodzie.

Ale przy cenach za nabicie butli którą to się napełnia raz na 3 do 12 miesięcy to chyba nie zbyt dużo. Więc nie warto oszczędzać. - Mi 6kg nabijają za 22zl a starcza na 10msc około. (24 podawane na donę)

dziekuje za informacje
osobiscie tez mysle nad butla 6kg, ale wciaz mam lekka terme przed co2 pewnie kwestia czasu :D musze dojrzec tak jak akwarium :D
A jak ze swiatlem ile powinno funkcjonowac sa jakies wartosci min i max?

kinlej1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 mar 2010, 12:33   (#4)  

Zależy:
Jakie będą rośliny (wolno rosnące, szybo rosnące)
Wymagające czy nie.

Ile % dna będzie nimi wysadzone no i od iloci podawania co2.
Generalnie przyjmuje się, że można uniknąć glonów jak się ma ponad 60% obsadzonego dna na starcie roślinami szybko rosnącymi.

Generalnie magiczną granicę wyznacza 0,5W/L - 0,9W/L
Wyżej można mieć trudności z nawożeniem.
Im więcej światła tym większe zapotrzebowanie na co2, oraz nawozy.
Moc światła zależy od roślin.

Czas oświetlania:
Zaczynasz od 6h w pierwszym tygodniu - i tak przez 7 dni
Potem 7h przez kolejne 7 dni (7h w ciągu doby)
potem 8h przez kolejne 7 dni
potem 9h przez kolejne 7 dni

Można dojść do 10h przez 7 dni
ale 11-12 h dziennie to już za dużo i mało kto się decyduje na taki czas.

K.Nemo

kinlej1 Legnica

01 mar 2010, 13:15   (#5)  

K.Nemo napisał(a):Zależy:
Jakie będą rośliny (wolno rosnące, szybo rosnące)
Wymagające czy nie.

Ile % dna będzie nimi wysadzone no i od iloci podawania co2.
Generalnie przyjmuje się, że można uniknąć glonów jak się ma ponad 60% obsadzonego dna na starcie roślinami szybko rosnącymi.

Generalnie magiczną granicę wyznacza 0,5W/L - 0,9W/L
Wyżej można mieć trudności z nawożeniem.
Im więcej światła tym większe zapotrzebowanie na co2, oraz nawozy.
Moc światła zależy od roślin.

Czas oświetlania:
Zaczynasz od 6h w pierwszym tygodniu - i tak przez 7 dni
Potem 7h przez kolejne 7 dni (7h w ciągu doby)
potem 8h przez kolejne 7 dni
potem 9h przez kolejne 7 dni

Można dojść do 10h przez 7 dni
ale 11-12 h dziennie to już za dużo i mało kto się decyduje na taki czas.

oki, widze, ze musze sie zagłebic w temat :D i tak dziekuje

kinlej1

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Falownik

coolfon1988 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2372
Jaki falownik/cyrkulator polecacie do akwarium 250 litrów ? Wysłane z ASUS_I002D przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Falownik sow 8 - jak ustawić?

Marbra3850 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1836
Witam potrzebuje pomocy mianowicie jak ustawic falownik sow8 nie wiem na jakiej wysokości, kturej szybie i jaki program ? Akwarjum 450l ,rosliny 4 anubiasy,obsada to 6 ziemniojad 2 bocje 4 skalary pod...

Filtracja - jaki falownik do akwarium 450l

Marbra3850 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5047
Witam mam pytanie jaki kupić falownik do akwarjum 450l 150x50x60 żeby był cichy bo jvp102 to jakiś traktor Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

falownik/cyrkulator "morski" a krewetki

pin54 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1570
Stwierdziłem ostatnio że cyrkulację mam do bani, więc postanowiłem problem rozwiązać konkretnie - zamówiłem cyrkulator jvp 101 (3000l/h - mniejszych nie było, tj. były Koralia ale to 3 razy większa kw...

Falownik i rybki, krewetki.

wektor w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 926
Witam W akwarium 200l zrezygnowałem z deszczownicy na rzecz czegoś podobnego do ballpipe. Rozwiązanie takie idealnie oczyszcza mi powierzchnie wody z zawiesiny pływającej po wodzie ale tez znacznie o...

Statystyki

Ten temat przegląda 191 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 191 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.