|
|
Podłoże ADA (Amazonia) + nawozy AquaArtu
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie.
W niedługim czasie planuje restart akwarium. Chciałbym to wykorzystać jako okazję do zmiany podłoża (praktycznie jestem przekonany na ADA Amazonia). Do tej pory nawoziłem akwarium cała linia AquaArtu i byłem zadowolony, jakkolwiek nie hodowałem zbyt wymagających roślin.
Chciałbym to zmienić, stąd pytanie - czy przechodząc na nowe podłoże mogę zostać z dotychczasowymi nawozami , czy jednak lepiej było by zdecydować się na nawozy również ADy. czy ktoś miał doświadczenia z takim mariażem (podłoże ADA Amazonia + AquaArt, woda RO)
Dziękuje.
pozdrowienia MK
-
mkuczara
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Dobry wybór  Amazonia to bardzo dobre podłoże. Wcale nie musisz kupować nawozów ADA. Spokojnie możesz zostać przy dotychczasowych. To moje akwarium sprzed 2 lat na podłożu Amazonia II, nawożone PG Classic AquaArtu i solami... i bez CO2.

-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Witam serdecznie. Chciałbym odświeżyć temat.
Do restartu mam zamiar uzyć około 50 litrów wody ze starego akwarium + RO (zmineralizowane AqauArtem albo czymś innym).
Teraz pytanie - czym nawozić na starcie - kontynuować z aqua-artem jak przed restartem, czy jednak Brighty-K jak Pan Bóg przykazał i jak juz dojrzeje to lać stare nawozy?
Dziekuje za pomoc
pozdrowienia MK
-
mkuczara
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mkuczara napisał(a):Witam serdecznie. Chciałbym odświeżyć temat.
Do restartu mam zamiar uzyć około 50 litrów wody ze starego akwarium + RO (zmineralizowane AqauArtem albo czymś innym).
Teraz pytanie - czym nawozić na starcie - kontynuować z aqua-artem jak przed restartem, czy jednak Brighty-K jak Pan Bóg przykazał i jak juz dojrzeje to lać stare nawozy?
Dziekuje za pomoc
To juz zalezy od Ciebie, ADA proponuje Brighty K i Step1 + Green Gain. Mozesz isc sciezka wytyczona przez producenta lub eksperymentowac samodzielnie. Jedyna roznica jest taka, ze jak Ci cos nie wyjdzie to glupio bedzie napisac, ze ADA sie nie sprawdza ;p
Ja osobiscie po zmianie aranzacji leje najczesciej to co mam pod reka a ostatnio:
- Aqua-Art Macro (jeszcze ta starsza seria, która powoduje mętność wody - jakby to lekkie zmetniętnie znikające po kilku godzinach komukolwiek przeszkadzalo)
- Green Gain - zawsze podaje do swiezej aranzacji i zawsze po przycince - to rewelacyjny produkt zawierajacy hormony - daje czadu nawet bo bardzo ostrej przycince, gdzie rosliny bez niego stoja w miejscu
- Easy-carbo (podaje wszedzie, nawet tam gdzie jest co2 z butli)
- Brighty K (na przemian z Kalium Potassium Easy-life)
- Easy-life fosfo (eksperymentuje na sobie i obalam prywatnie mit, jakoby podawanie fosforu nie powodowalo wzrostu glonow)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):mkuczara napisał(a):Witam serdecznie. Chciałbym odświeżyć temat.
Dziekuje za pomoc
Ja osobiscie po zmianie aranzacji leje najczesciej to co mam pod reka a ostatnio: - Aqua-Art Macro (jeszcze ta starsza seria, która powoduje mętność wody - jakby to lekkie zmetniętnie znikające po kilku godzinach komukolwiek przeszkadzalo)
Macro czy Hydro-Mineral? (u mnie Hydro powoduje zmetnienie 
pozdrowienia MK
-
mkuczara
●
Nawozić tym co masz pod ręka .Jednak tak jak napisał Piotr ,nie możesz mieć pretensji do jakiejkolwiek linii nawozowej w razie niepowodzenia .Piotr wyraźnie napisał -makro-nie ma nic o hydro .
Piotrze czyżbyś doświadczył na" sobie" działania fosforanów ?Czy opacznie cię zrozumiałem?
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
W swoim akwarium mam Amazonie II a nawożenie pełną linią Aqua artu + Brighty K + Easy Carbo. Na początku były problemy z glonami, bo za szybko zacząłem lać micro. Teraz wszytko pięknie rośnie i glonów brak. Przez pierwszy miesiąc nawoziłem potasem ADA później przez miesiąc nic ( walka z glonem). Teraz na akwarium 128l leje 3ml pootasu, 3ml micro, 4ml macro i 4ml Easy Carbo dziennie. Uważaj tylko z mciro na początku. Ja zaczynałem od 1 ml na dwa dni.
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Witam w akwarium mam wodę kran jakie nawozy kupić rośliny mało i średnio wymagające czy kupić makro i mikro razem czy osobno pierwiastki jeśli tak to jakie azot potas fosfor żelazo i co jeszcze? Czy n...
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
404957949_745755957587525_524890179965328233_n.jpg
405257046_745755747587546_2612388788113651239_n.jpg
Firma Chihiros zapowiedziała wypuszczenie swojej linii nawozów - ZETA.
Czekamy na dostępność...
Witam.
Pomyślałem że przetestuje u siebie produkty Denisa Wonga czyli mineralizator Apt Sky i nawoz Apt Complete.
Jezeli chodzi o mineralizator to przy ustawieniu gh na 7,5 daje on 36ppm wapnia, 10,5...
6-280921.jpg
Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
Witam
Kupiłem dozownik nawozów JEBAO DP-5.
Po odpowietrzeniu i kalibrowaniu dozownik źle odmierza dawki. Musiałem zastosować zaworki przeciwzwrotne ponieważ cofał mi się płyn.
Dawka nastawiona/dawka p...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Akwarium 54l
Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leddy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l
Podłoże: darksoil
Nawożenie co²z bimbrowni
Roślin: tylko monte carlo, Bucephalandr kilka Alte...
Witam.
Posiadam Bacter100, Clear Super, Tourmaline BC, Green Bacter. Mają one ponad 6 lat.
Rozstanie z akwarystyką. Sprzedaż mieszkania, budowa domu. Wracam do hobby.
Nadają się one jeszcze do użycia,...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
|
|