Proszę o pomoc w starcie krewetkarium 54l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proszę o pomoc w starcie krewetkarium 54l

Liczba wyświetleń: 2675·Odpowiedzi: 12
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Jurass123 kraków
Tak jak w temacie proszę o pomoc w starcie krewetkarium.
Litraż: 54l
oświetlenie: 1x15w+1x14w (jakie świetlówki mam dać??)
Podłoże: Ziemia ogrodowa+żwir
ogrzewanie: 50w
filtracja: tetra tec ex400
rośliny: glossostigma

Witam. Proszę o pomoc. tzn czy są szanse, aby z takim sprzętem zrobić zdrowe krewetkarium?? Chciał bym w nim trzymać krewetki: red cherry, crystal red, babalutti. Dołączam projekt.

Jurass123
Ranga: Początkujący

Miasto: kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

25 lut 2010, 23:27   (#2)  

Nie powinno byc problemu - jedyna kwestia dyskusyjna jest podloze z ziemi ogrodowej - wszystko zalezy od jej odpowiedniego przygotowania.

Tutaj znajdziesz akwarium z takim rozwiazaniem:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=25919
(przejrzyj caly temat).

Co do swietlowek - proponuje polaczenie Sylvania Aquastar + Sylvania Grolux, lub jesli lubisz cieple swiatlo - zwykle swietlowki typu daylight lub 860/865 (Sylvania lub Philips).

Dobra decyzja jest zakup filtra zewnetrznego - gratuluje.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Jurass123 kraków

25 lut 2010, 23:34   (#3)  

a czy co2 będzie niezbędne czy nie będę musiał go podawać??

Jurass123

zrebak82 killarney Irlandia

26 lut 2010, 00:19   (#4)  

jesli beda rosly w tym zbiorniku rosliny, a z tego co widzialem wymieniles powinno byc co2 jakis maly zestaw ,moze bimbrownia,lub co2 w plynie np.easy carbo http://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=easy+carbo&search_in_description=0&inc_subcat=0
ZAPROSZENIA NA LOCKERZ.COM

zrebak82
Ranga: Poznaje temat

Miasto: killarney Irlandia

Jurass123 kraków

25 mar 2010, 22:51   (#5)  

Pomocy!!!
Skorzystałem z porad i tak: zainstalowałem świetlówki 1x grolux 15w i jakąś z ciepłym światłem 14w, Odpowiednio przygotowane podłoże z ziemi ogrodowej i... lipa. glossia pięknie... padła. blyxia japonica.. powoli jej już nie ma. Co zmienić?? Chcę kupić jeszcze raz tym razem samą glossię. Ale dlaczego ona u mnie nie chce żyć??:( Mam dodawać co2?? Jak już to myślę o easy carbo. ale to już nie będzie low-tech. Proszę o pomoc:( Dodam że wpuściłem do akwa krewetki amano i nic im nie jest. Poza tym żyje w tym akwa narybek gupika i też dobrze się czuje. Parametrów wody nie mierzę.

Jurass123

Jurass123 kraków

25 mar 2010, 23:19   (#6)  

Jeszcze pytanie. Jaki substrat wybrać na podłoże jeśli już mam rezygnować z low-techa. Od razu piszę że na amazonię mnie nie stać w tej chwili. potrzebuje coś do 50zł.

Jurass123

25 mar 2010, 23:41   (#7)  

Witam,

Hmmm... Widzisz, Jeżeli mówimy o "konkretnym" hodowaniu krewetek to bez "Drogiej" Amazonii się nie obejdzie :cry: I nie mówię teraz jako sprzedawca lecz powiedzmy "hodowca". Kilka powodów:

1. Obniża i "reguluje" pH
2. Zmiękcza wodę [ ważne gdy nie używasz wody RO ]
3. Jest znakomitym siedliskiem bakterii i innej zwierzyny - pokarmu dla krewetek
4. Działa jak dodatkowy filtr wody.

Wszytko inne a przede wszystkim zwykły żwir "nie pomaga" w hodowli krewetek, co nie znaczy, że nie można go używać w dowolnej hodowli.

Koresponduje z bardzo miłym człowiekiem z Korei Pd. -> http://www.youtube.com/user/lucanus23

Jako jeden z niewielu dzieli się wiedzą za darmo i nie robi wokół sprawy jakiejś dziwnej marketingowej otoczki. Odradził mi filtrów podżwirowych choć najwięksi producenci pokarmów i innego "badziewia" dla krewetek je zalecają. Wystarczy popatrzeć na jego podopiecznych żeby się przekonać, że propaganda nie zawsze słuszna jest.

Skup się na filtracji, dobrym podłożu. Nie musisz kupować jedzenia Made in Japan [ Moje CRS nie jedzą tego i nie wiem dlaczego ]. Nie muszisz także kupować wapnia w płynie!!!!! Krewetki pobierają wapń z pokarmu itd. itd.

Powodzenia!

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

26 mar 2010, 00:36 o  (#8)  

heja zvirus fajny filmik tylko powiedz jak wiesz co te male potworki tak zazeraja,wyglada jak salata .
na jakim portalu piszesz z tym gosciem jestem tez bardzo ciekaw hodowli CRS .
pozdrowienia

dariuszk35

26 mar 2010, 00:54   (#9)  

Witam,

Małe potworki zjadają gotowany szpinak a ostatnio chodowcy podają gotowane liście MORWY.

Polecam to forum: http://www.shrimpnow.com/
Bardzo mili i pomocni ludzie z całego świata.

A z "gościem" piszę po prostu przez YouTube`a.

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Loniek Legionowo

26 mar 2010, 10:35   (#10)  

Możesz spróbować podłoża Aqua Art ShrimpSand - to podłoże dla krewetek. Niestety nie zawiera żadnych nawozów więc z roślinkami kiepsko. ale na to zawsze można coś poradzić np. pod spód substrat. W krewetkariach używają niektórzy AquaSubstrate i podobno tez się sprawdza a to podłoże dla roślin.

Loniek
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legionowo

Jurass123 kraków

26 mar 2010, 22:40   (#11)  

Powiedzcie mi dlaczego tak jest.próbuje z tą ziemią i jest lipa. A mam baniak 112l w którym mam podłoże AquaSubstrate na to żwir jakiś czarny z zoologa. I było tak: Na początku rośliny słabo rosło lub padały (nie doświetlałem niczym). Kupiłem świetlówkę 14w. Zamontowałem je i zaskoczyło mnie to rośliny zaczęły strasznie rosnąć i były pięknie wybarwione tzn. mocna zieleń i nawet co było szokiem.. gllosostigma wegetowała a nawet wypuściła 2 nowe listki. W tedy jeszcze nie wiedziałem o tym że to jest dość wymagająca roślina. Po roku rośliny zaczęły marnieć. Zaczęło się czytanie i zacząłem lać do wody Plantamin. Pomogło na 2 miesiące. Znowu zaczęły marnieć pomimo dawkowaniu tego czegoś do wody. I znowu zacząłem czytać. Postanowiłem zwiększyć ilość światła, Kupiłem 2x 18w daylight i w tej chwili mam piękne glonarium które nadaje się chyba tylko do restartu. Co zrobiłem źle?? A jak chodzi o krewetkarium to zbieram na amazonie,

Dzięki za filmik:)

Jurass123

xinoxie Filipowice, małopolska

01 kwi 2010, 12:49   (#12)  

Jeżeli akwarium Low-Tech to podstawa TRZEBA przekarmiać rybki bo z pozostałego pokarmu nawozisz glebę dostarczasz jej dodatkowych mikro i makro elementów, w Low-Tech'u rośliny praktycznie tylko pobierają z gleby. Jak nie bedzie przekarmiania to z czasem ziemia sie wyjałowi i roślinki padną

Jeżeli akwarium High-Tech to nawozimy kolumnę wody, bez nawożenia roślinki zaczną ciągnąc mikro i makro z podłoża aż się wyjałowi.

Tak czy owak nie da się prowadzić długo akwarium bez nawożenia czy to nawozami w proszku czy płynnymi czy też poprzez przekarmianie

A co do światła to tylko zwiększając światło doprowadziłeś do zwiększonego popytu na nawozy których i tak już mało było więc do roboty wzięły się glony glony glony....
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

xinoxie
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Filipowice, małopolska

Jurass123 kraków

02 kwi 2010, 22:07   (#13)  

Aha:) Dzięki. Już rozumiem:) Muszę zacząć nawozić. to zaczynam o tym czytać co i jak:)

Jurass123

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Inspiracja - krewetkarium Green Aqua

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2603
To zbiornik, który zakładały dziewczyny jakiś czas temu.
YouTube

Tutorial NANO krewetkarium (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1364
Zapraszam do obejrzenia, nie zapomnijcie włączyć tłumaczenia napisów na polski.
YouTube

Filipe Oliveira - 15 miesięcy po starcie akwarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1991
Zapraszam do pooglądania.
YouTube

54l akwarium biotopowe. Polska rzeka Krężniczanka

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1342
W dzisiejszym filmie kolejne akwarium biotopowe. Pięknie przedstawiony wycinek Krężniczanki w wykonaniu Bartłomieja Paśnika. Zbiornik wziął udział w tegorocznej edycji konkursu biotopowego zajmując 3 ...
YouTube

Akwarium biotopowe 54l - niewielki potok przepływający przez

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1280
W dzisiejszym filmie mam dla was coś wyjątkowego akwarium jednego z was moich widzów. Zbiornik przedstawia niewielki potok przepływający przez miejscowość Żeliszów na dolnym śląsku będący dopływem rze...
YouTube

98l i pomoc w aranżacji

mufcore w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 12642
Witam Biorąc pod uwagę ze jestem mocno raczkujący w akwarystyce chciałem się zwrócić o poradę do bardziej doświadczonych. Czy mogę prosić o jakieś porady i sugestie jak to ogarnąć. Kombinuje na róż...
IMG_1945.JPG

270L Pomoc w aranzacji

bosman0 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8063
Witam, po 4 letniej przerwie wracam do akwarystyki. Właśnie już mam praktycznie komplet do zalewania. Roslinnosc powinna dojść we wtorek i wtedy też planuję zalewanie. Na chwile obecną coś takiego u...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1171
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Pomoc przy 160 litrach

xlow w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6471
Witam. Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2119
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Statystyki

Ten temat przegląda 336 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 336 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.