Nawożenie 30L, potas aquabotanic + CO2 easy carbo - dawki - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nawożenie 30L, potas aquabotanic + CO2 easy carbo - dawki

Liczba wyświetleń: 632·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
haiaw Baniakowo
Witam,

Nawożę tygodniowy zbiornik 30l potasem i co2. Czy zacząć podawać coś nowego?
Woda została nalana z mojego większego dojrzałego zbiornika i w połowie zmieszana z kranówą.

Jakie dawać dawki potasu i easy carbo? Producent potasu pisze o 3ml (trzy psiknięcia) na kazde 8l podmienianej wody raz w tygodniu, a easy carbo 1ml (jedno psiknięcie) dziennie. Potas daję i tak codziennie po jednym psiknięciu + to co mówią w podmianach ale roślinki nie bąblują. Easy Carbo ma napisane 1-2ml na 50litrów max, nie przedawkować.. Akwa 30x30x30, tydzień po założeniu, mam rotale, hemianthusy dużego i najmniejszego, glosię, mchy, ponikło i wszystko się trzyma, glosia wypuszcza listki ale nic nie bąbluje i reszta nie rośnie.
Światło 23W w jednej świetlówce energooszczędnej, temp26C, ph 7, twardość węglanowa 7.

Jeśli idzie o światło, to mógłbym obudowę na świetlówkę 30x30 od środka wykleić srebrną okleiną samoprzylepną w celu wzmocnienia światła ale czy to ma sesn?

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1888
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1886
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3388
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
IMG_7512.jpeg

Glony, nawożenie prośba o pomoc akwarium 750L

mateusz mateusz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7926
Witajcie, Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi. Opiszę akwarium, parametry a później problem. Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024 Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1562
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Nawożenie qualdrop.

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 12098
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...

Nawożenie a akwaria LT

pk77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4113
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7870
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Wysoki potas

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3624
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens. Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm . Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...

POTAS BEZ PODNOSZENIA KH

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1959
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?

Statystyki

Ten temat przegląda 286 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 286 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.