CO2 na powierzchni? błona białkowa?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam Panowie po raz kolejny z problemem,
otóż co2 utrzymuje mi się pod powieerzchnią wody (nie wiem nie rozpuszcza się dobrze)? na powierzchni wody utrzymuje się błona białkowa i nie wiem jak się jej pozbyć (sturmień wylotu z filtra skierowany na powierzchnię) akwa 54 l brutto- filtracja JBL Cristal 250 do akwa 200 l. (stosuje nawozy micro+ marko+ potas). czy to co 2 się nie rozpuszcza ? rośliny babluja tylko te przy powierzchni! (podawane z butli+ dyfuzor ze spiekiem RA)
-
slawitogdy
●
- Ranga: Początkujący
slawitogdy napisał(a):witam Panowie po raz kolejny z problemem, otóż co2 utrzymuje mi się pod powieerzchnią wody (nie wiem nie rozpuszcza się dobrze)? na powierzchni wody utrzymuje się błona białkowa i nie wiem jak się jej pozbyć (sturmień wylotu z filtra skierowany na powierzchnię) akwa 54 l brutto- filtracja JBL Cristal 250 do akwa 200 l. (stosuje nawozy micro+ marko+ potas). czy to co 2 się nie rozpuszcza ? rośliny babluja tylko te przy powierzchni! (podawane z butli+ dyfuzor ze spiekiem RA)
Ten temat byl juz poruszany, kliknij tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... -wody.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
czytałem to już wcześniej,
ustawiam wylot z filtra tak aby powodowal ruch wody na powierzchni, ale blona ta utrzymuje sie w częsci akwarium tak czy tak. z czego się to cholerstwo bierze?
-
slawitogdy
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skierowanie wylotu filtra na powierzchnie nic nie da. Pomoże umieszczenie wylotu filtra ponad powierzchnią wody, zainstalowanie kostki napowietrzającej, lub zastosowanie skimmera (tak ja zrobiłem i problem z głowy).
Dariusz Pasiński
-
darianus
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Działoszyn
Potwierdzam skimmer załatwi problem definitywnie. wystarczy ok 30 min pracy i w zbiorniku 112l oczyszcza całą powierzchnię wody. Można kupić na allegro z kaskadą za ok 20 zł, lub zrobić samemu z rurek PCV do wody, poszukaj w google jest wiele opisów. Pozdrawiam.
-
waldek801
●
skimmer ma to do siebie że zabiera dużo miejsca w akwa i wygląda tak sobie. Ja miałem ale się pozbyłem od kiedy mam wylot szklany a'la lily pipe. Ustawiasz ją tak że wylot tak jakby lekko zasysał ci powietrze od góry, powoduje to że powierzchnia jest lekko zasysana i w ten sposób się oczyszcza musisz pokombinować z ustawieniami. Ja na początku ustawiłem w połowie i było git ale za bardzo chlupało teraz mam minimalnie wystawiony ponad taflę wody i jest super.
Polecam wylot za 39 pln w znanym sklepie  taki posiadam
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--
-

xinoxie
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Filipowice, małopolska
-
dzieki za rady koledzy, juz sobie poradzilem chyba z problemem ustawilem wylot z filtra tak ze bardziej miesza powierzchnie wody wiec jest ok.
-
slawitogdy
●
O ile dobrze zrozumiałem dozujesz co2, jeżeli tak nadmierny ruch powierzchni wody powoduje straty tego gazu.
-
waldek801
●
Miałem kaskadę ze skimmerem i musiałem dozować co2 w ilości 2,5kg / miesiąc więc dużo ruch jaki kaskada robi wiadomo. Teraz mam kubełek eheim 2213 puszczony na maksa akwa 60x30x30 i jest tylko falowanie wody łagodne, błony brak a co2 musiałem dużo dużo zmniejszyć żeby rybki się nie udusiły więc z tym falowaniem to bym tak nie przesadzał że aż tak wytrąca co2
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--
-

xinoxie
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Filipowice, małopolska
-
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Stawiam holendra 150x50x50 Co2 , nawożenie solami metodą EI.
W skrócie chce dużo światła .
Nad akwa bedzie zabudowa wiec wygląd nie ma znaczenia,
Jak byłem w temacie to popularne był świetlówki t5 t8...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|