Modernizacja pokrywy 60x30
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam.
Powoli zabieram sie do startu mojego pierwszego akawarium roslinnego 72l.I mam pewien problem dotyczacy oswietlenia.Otóż mam pokrywe aquaboro z belka a w niej dwie świetlówki 2x15w i to wychodzi za malo.
i teraz pytanie ..jak ja zmodernizowac???
Wyrzucić te swietlówki t8 i zamontowac t5???
Jak to zrobic bo wejscie do belki jest tylko po bokach.
A moze zamontowac do tego jedna t5 24w..tylko ze nie ma tam specjalnie miejsca,bo nie wiem czy jest sens motowac t5 na klapce od pokrywy...a jeszcze gdzie do tego wcisnac statecznik..
Prosze was o rade.
-
pawlik83
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Winnica
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie wiem co to za pokrywa, ponieważ nigdy jej nie widziałem. Ale teoretycznie możesz wrzucić tam dwie świetlówki 24W (T5) co daje w rezultacie 48W. Długość mają 55cm, z oprawkami jakieś 57-58. Sam mam takie i mieszczą się spokojnie z oprawkami. Niestety dodatkowo musiałbyś wymienić także statecznik.
-
nicolaus
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Sam posiadam co prawda akwarium odkryte bez pokrywy ale zdarzyło mi się "remontować" taką pokrywę dla kuzyna. Do tej pokrywy włożyłem 2x24W plus 1x14W w sumie 62W (na akwarium 65 litrowe), co u Ciebie by dawało 0,86 W/l. Uważam że też można dać 3x24 jak się pokombinuje więc będziesz miał 1W/l.
Sam akwarystyką się bawię się od niedawna. Do remontu pokrywy zostałem poproszony z racji zawodu bardziej niż z racji mojego doświadczenia.
-

sqwara
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Miechów
Pokrywa ta a raczej jej wieko sklada sie z trzech równych czesci gdzie na srodkowej znajduje sie belka oswietleniowa i wszystkie te czesci bez problmu mozna usunac (zdjac)
-
pawlik83
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Winnica
Powiązane tematy
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Witam szanone towarzystwo.
Chiałbym żoneczce zrobić prezent i zakupić nową pokrywę aluminiwą 80x35 albo Diversa albo AQUASTEL.
Proszę o pomoc czy z oświetleniem dedykowanym czy bez.
Jeżeli bez to ja...
Dzień dobry,
czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać, czy można łatwo przerobić pokrywę Tetra (akwarium 30l) z świetlówki T5 8W (trochę mało tego światła) na LED? i jak to zrobić?
Z góry dzięki za odpowi...
Witajcie,
Po zrobieniu porządku z temperaturą wody w zbiorniku chciałbym doprowadzić do ładu stan roślin i oświetlenia. Moje akwarium to 105l zbiornik nakryty pokrywą Aquael Leddy 75. Zamontowana jes...
Mam problem z doborem oświetlenia...w zestawie Sunny retrofit 6W tragedia.
Postanowiłam więc poszukać czego w wersji Plant i znalazłam cztery opcje. Do końca jednak nie mogę się przekonać do akwarium ...
Witam chciałbym dołożyć tutaj trochę światła, w tym celu zmieniłem miejsce świetlówek na zewnętrzą część belki. Co proponujecie Mi tam wsadzić? Akwarium 60x35x45, oświetlenie 2x24W. Pozdrawiam...
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...
Witam
Zakupiłem akwarium o pojemności 240l i oświetleniu ledowym 20 W o barwie 6500 K i 1500 lm.
Uważam że jest to za mało i mam pytanie ile muszę dodać led i jakich aby rosły tam roślinny (średnio w...
Witam,
Zamierzam zakupić pokrywę aluminiową AquaStel 100x50, 4x39 W. Pytanie moje jest trochę może dziwne. Mam kota który uwielbia akwarium, rybki i wodę, ale lubi też przesiadywać i grzać się na pokr...
Taka banalna sprawa, widziałem u znajomego, który ma 240 L baniak że jego pokrywa ma takie nóżki do jej podpierania. Opiera o nie pokrywę i wygodnie może "dłubać" w baniaku. Pokrywa jest wte...
|
|