|
|
Co jeszcze mogę zrobić by pobniżyć PH?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam może ktoś mi doradzi jak obniżyć Ph wody. Mam takie wyniki testów.
JBL NO3 - 1
JBL PO4- 0,1
Zoolek KH- 8
Zoolek GH- 9
i przy takich wynikach Ph mam 7,5 i nie mogę go zbić. W jednym filtrze mam tylko torf granulowany, wrzucam liście dębu i szyszki olchy, podaje CO2 całą dobę, moc oświetlenia 4x54w zbiornik 300l-świecę 10h z czego pełne oświetlenie tylko przez 4h.
P.S. Pojawiły mi się ostatnio nitki więc zaprzestałem nawozić i skróciłem czas świecenia.
-
tombo77
●
- Ranga: Poznaje temat
Usunięto użytkownika 14432
pH zbijasz podając CO2. Daj go więcej.
-
●
Witam
Polecam wodę z osmozy RO.
Nie lej specyfików na PH bo narobisz sobie bagna, tego typu zabiegi mogą być na raz a nie na cały czas.
Preparat Zooleka na PH- śmierdzi jak kwas z akumulatora samochodowego i pewno nim jest... jak ostatnio dałem tego to mi coś padło!
Ten przykład tylko przyśpieszył mój zamiar zakupu osmozy, z której jestem zadowolony -185zł z wysyłką i masz z głowy.
Na glony tez owa woda pomoże a masz duży baniak, więc ja bym się nie zastanawiał.
pozdrawiam

-

magno
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: TRÓJMIASTO
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
@ Magno,
Co ty piszesz ? Przecież woda z osmozy nie ma pH=0  żeby służyła do zbijania pH.
Wodą z osmozy zbijasz twardości, a nie pH.
-
●
http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_co2chart.htm
Popatrz na tabelki. Też polecam osmoze z tego względu że rozpuszczalność CO2 w wodzie i co za tym idzie zbijanie pH jest bezpośrednio związane z twardością wody.
-

haiaw
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Baniakowo
Zgoda, ale to jednak zbijanie pH za pomocą CO2 (jedynie wydajniejsze). Sama osmoza nie wystarczy do zredukowania pH, a tego Magmo nie dodał. Na forum należy pisać pełnymi zdaniami, zwłaszcza jeśli chodzi o ew. wydatki. Ktoś niedoświadczony przeczyta taką bzdurę i poleci do sklepu po filtr, a potem będzie rozczarowany że nie działa.
-
●
Powiązane tematy
Witam
Posiadam filtr wewnetrzny aqua-flow 100,ale mam krótką deszczownicę jak ją mogę przedłużyc lub zrobić nową?
Cześć
Stefan proponuję, żeby padnietej rybie zrobić zdjęcie i pokazać w sklepie zoologicznym - co o tym sądzicie? U mnie w mieście nie ma dobrych 'sprzedawców/sklepów", więc czy to by pomogło, pr...
Wrzucam link do świeżutkiego filmu na YT.
Wiem, że długie i po niemiecku, ale warto obejrzeć do końca. :-)
Podsyłam stronkę do obejrzenia.
Cuda, wianki...
:-)
https://www.wio.eco/
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Witam .
Jestem miesiąc od restartu swojego 240 l
Żwirek ceramiczny plus kulki gt.
Ultramax 2000 ( wata , gąbka , ceramika )
Lampa chichirios a1201 ( 9700 l )
Parametry wody :
Gh 21 stopni n / ...
Witam wszystkich serdecznie
Dzisiaj dołączyłem...
Zanim napiszę o moich problemach z góry dziękuję za każdą pomoc. Do tej pory miałem mniejsze zbiorniki na podłożu aktywnym i jak na powrót po ponad 20...
Cześć,
Mam belkę CHIHIROS LED Seria RGB RGB120, chciałbym dorzucić opcje świtu i zmierzchu, polecicie mi jakiś sterownik, albo rozwiązanie jak to zrobić? Od razu dodam że mam ten ich sterownik z pilo...
Hej
Ostatnio padł mi Bojownik (splendens) w akwa 10l. Po wyczyszczeniu wszystkiego, zastanawiam się co by tam zrobić, i wytypowałem dwie opcje:
-Kolejne akwarium biotopowe dla Bojownika splendens(w ty...
akwarium 112l 80x35x40, bez wzmocnień, szyba chyba 6mm
Pierwszy raz kupiłem sobie porządny radiator zamiast płaskiej blachy do akwarium, z myślą chłodnej lampy, dużej mocy i w ogóle bajery.
Sam radia...
|
|