porządna i oszczędna w formie szafka... HELP! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

porządna i oszczędna w formie szafka... HELP!

Liczba wyświetleń: 2875·Odpowiedzi: 9
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
agawa2 Warszawa
Witajcie,
Mam problem ze znalezieniem porządnej szafki pod moje planowane (!) akwarium. Zbiornik ma stać w dużym salonie, więc szafka powinna być dobrze dobrana - czyli dla mnie powinna być "niewodoczna" - prosta w formie, bez zbędnych i głupich metalowych rurek, zawijasów etc etc.

Ponadto, ponieważ szafka będzie nośnikiem akwa o wymiarach 100x50 lub 120x50, chciałbym mieć zaufanie do jej wytrzymałości (18mm płyta i budowa podobna do zwykłej szafki kuchennej mnie nie przekonuje). Może mi sie tylko wydaje, ale mam wrażenie, że te szafki po 200-300 zł zaraz się rozpadną, a do tego nie są w ogóle specjalnie przygotowane do kontaktu z wilgocią... To, że szafka musi byc zamykana, aby ukryć bebechy, to standard.

Polećcie coś proszę! Nie chciałbym wydać na nią więcej niż 500-600 zł, choć jeśli byłaby naprawdę solidna zapłaciłbym pewnie więcej. A może ktoś z Was robił gdzieś szafkę zna zamówienie - i jest zadowodolny. Mieszkam pod Warszawą, więc najchetniej odebrałbym ją w W-wie lub okolicach, choć zakup przez sieć i kurier też wchodzi w grę. Czy ktoś w tym kraju robi solidne a zarazem proste szafki, zaprojektowane specjalnie pod akwarium, które nie wyglądają jak kolejny mebelek z taniej, cienkiej płyty...?

Pomóżcie!

agawa2
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

22 lut 2010, 13:28   (#2)  

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/szafki ... c-229.html tutaj masz duży wybór szafek i nie masz się co bać że któraś z nich nie wytrzyma wagi akwa :)

mateo91
Ranga: Zainteresowany tematem

agawa2 Warszawa

22 lut 2010, 13:35   (#3)  

Może jestes zbyt wybredny... ale nie podobają mi się te szafki. Właśnie dlatego, że udziwnione - chcę mieć wszystko schowane, żadnych pułeczek na wierzchu, widocznych rurek (do tego jeszcze niesymetrycznych), przezroczystych drzwiczek etc.
Pewnie ideałem byłaby jakaś szafka a'la ADA (prosta bryła dopasowana do akwarium, najchętniej bez uchwytów, wszystko schowane po to by eksponowac wyłącznie akwarium...

agawa2
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 14:20   (#4)  

Tutaj sa przyklady:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... ienie.html

Mozna zrobic dowolna - tylko przemysl kweste polek.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

romanbyd Tryszczyn
agawa2 napisał(a):... szafka będzie nośnikiem akwa o wymiarach 100x50 lub 120x50,
18mm płyta i budowa podobna do zwykłej szafki kuchennej mnie nie przekonuje....
Nie chciałbym wydać na nią więcej niż 500-600 zł, ...

1. Moje akwa ma wymiary 130x60x50 - i stoi murem !!!
2.Właśnie na szafce z płyty meblowej 18mm.
3.Wydałem na nią 450 zł.
Nie marudź, tylko sam zrób projekt szafki ! - i do stolarza!
Wszystkie ścianki - 100% (także tylna!) z tej płyty meblowej :!:
Będzie bardzo mocna! Na moją nie bałbym się postawić 2 takie akwa. :)
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

sqwara Miechów

22 lut 2010, 15:00   (#6)  

Piotr Baszucki napisał(a):Tutaj sa przyklady:
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... ienie.html

Mozna zrobic dowolna - tylko przemysl kweste polek.

Polecam bardzo fajnie, super wykonane, i bez udziwnień prostota, b.dobre wykonanie i super cena co do porównania z ADA :P

sqwara
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Miechów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 18:16   (#7)  

mateo91 napisał(a):https://sklep.roslinyakwariowe.pl/szafki-akwariowe-c-229.html tutaj masz duży wybór szafek i nie masz się co bać że któraś z nich nie wytrzyma wagi akwa :)

Te standardowe szafki nie wygladaja zbyt ciekawie - sa dobre dla poczatkujacych, ale gdy ktos bawi sie w akwarium roslinne, to pewnie zwraca uwage na desing i szczegoly - lepiej w tym wypadku dolozyc i zamowic szafke u stolarza.

Bedzie wiekszy wybor kolorow/wzorow i bedzie mozna zaprojektowac polki wedlug wlasnego uznania, niestety firmowe sa czesto nieprzemyslane np. malo ktora Polska firma zdaje sobie, sprawe, ze potrzebujemy miejsce na butle CO2 :)

Zrob projekt i pochodz troche po stolarzach w Twojej okolicy.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Usunięto użytkownika 14432

22 lut 2010, 18:37   (#8)  

Ja też zrobiłem własny projekt i zamówiłem u lokalnego stolarza. Jedynie grubość płyt dobierał stolarz aby szafka przeniosła obciążenia.

Pamiętaj, że szafka z płyty jest dużo tańsza niż z prawdziwego drewna. A i rodzaj i kolor okleiny zwykle się wybiera samemu.

Usunięto użytkownika 14432

toXic PL Gniezno

22 lut 2010, 19:08   (#9)  

Moze tutaj znajdziesz cos dla siebie 8)

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... szafki+ada

toXic PL
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gniezno

marofoxyz Skierniewice

22 lut 2010, 21:22   (#10)  

http://superpreis.pl/product_info.php/c ... 633343f623

Producent - WROMAK

Bardzo prosta szafka, bez żadnych "udziwnień" ;) w tylnej ścianie jest otwór na różne rurki i kabelki, ja na niej mam 450 standardową, na razie zalana do połowy, ponieważ właśnie dokładam dostawki boczne ale zerknij na zestaw w linku Juwel RIO 400 i zobaczysz że znana na całym świecie firma Juwel stosuje dokładnie tą samą szafkę,tyle tylko że blat jest dłuższy i 450 na niej sobie jest ;)

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... s%3Disch:1

A najtańsza opcja jaką ja wynalazłem to iść na stoisko "drewniane" na przykład w castoramie i podać wymiary swojej szafki i wszystko ci dotną za niewielkie pieniądze, ja ostatnio za blat z 18mm mdfu o wymiarach 150cm X 50cm dałem 29zł, więc bardzo łatwo obliczyć jak tanio wychodzi cała szafka.
Jak mam czas to leżę i odpoczywam, jak nie mam czasu to tylko leżę :D

marofoxyz
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Skierniewice

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_1096.jpeg

Krzywa szafka

Norkoc w Szkło i meble · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7388
Cześć, zrobiłem restart 2 tygodnie temu po tym jak stare akwarium uległo rozszczelnieniu i zalało mi mieszkanie. Problem w tym że szafka troszkę napuchła po tylnej części. Kupiłem nowe szkło i myślałe...
IMG_20240222_144347097_HDR.jpg

Czy taka szafka wytrzyma akwarium?

pawel39 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5144
Witam. Słuchajcie, czy taka szafka wytrzyma akwarium 120x29x50? Szafka jest długości 120 cm, szerokość akwarium jest idealnie przed zwężaniem się blatu, 5 nóżek, po dwie po bokach i jedna na środku....
help-advanced-soil-original.jpg

Batalia podłoży aktywnych - HELP Advanced Soil ORIGINAL

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1244
help-advanced-soil-original.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane pod...
help-advanced-soil-plants.jpg

Batalia podłoży aktywnych - HELP Advanced Soil PLANTS

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1261
help-advanced-soil-plants.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podło...

Akwarium 90x50x50 + szafka lub stelaż

TenOdTego w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1697
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50 Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...

Szafka Juwel???

Piontal w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3471
Witam.Zaczynam dopiero przygode z akwarystyką.Kupiłem zestaw Juvel 120 L.Zastanawia mnie jedna rzecz,a mianowicie to że blat szafki ma 10mm grubości,wszędzie czytam że powinno być minimalnie 18 ,to ja...

Akwarium i szafka diversa

Bzykachu w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1651
Witam! Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...

Jaka gotowa szafka akwariowa pod 112l

marcinox w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3588
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie? Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...

Szafka pod akwarium 60x35x35cm 75L

riba w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3140
Witam, Rozważam kupno akwarium o rozmiarach 60x35x35cm 75L a dokładnie to https://www.plantica.pl/akwarystyka-slodkowodna/akwaria-i-zestawy/akwaria-optiwhite/60cm-dlugosci/oase-scaperline-60.html. ...

Mineralizator wody RO w formie filtra

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4654
Witam, zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj. https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html ??? Ktoś tego próbował? Na wyjś...

Statystyki

Ten temat przegląda 384 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 384 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.