Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zrobiłem taki oto test:
Do dwóch plastikowych jednorazowych kubeczków od "bulgota" nalałem po 100ml wody z RO. Do jednego z kubeczków wsypałem troszkę podłoża JBL Manado. Po trzech dniach zrobiłem pomiary testami JBL.
Woda w pojemniku bez podłożą:
GH-0
KH-0
PH-6,8
Woda w pojemniku z JBL Manado:
GH- 7
KH-0 (może 1)
PH-7,2
Wychodzi więc na to, że producent wprowadza klientów w błąd pisząc, że podłoże jest obojętne i nie zmienia parametrów wody.
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie koniecznie - producent zaleca zalanie podłoża na 24 godziny gorącą wodą w celu usunięcia związków mogących powodować zmiany twardości itp. Nie wiadomo tylko na ile ta kuracja pomoże - jak już zrobiłeś testy bez przygotowania to może powtórz to wszystko z zaleceniami producenta? Sam jestem ciekawy wyników bo u siebie w akwarium mam to podłoże.
Pozdrawiam
Adam
-
AdamRC
●
- Ranga: Początkujący
Mam kilka wskazowek:
1. Mierz parametry zarowno na poczatku doswiadczenia jak i na koncu.
2. Doloz jeszcze jedna probe z woda kranowa - przy destylowanej kazde podloze bedzie ja zatwardzalo - to normalna sprawa i nie spodziewalbym sie innych wynikow
3. Zrob przynajmniej po 3 powtorzenia i ze 2 proby.
Jednorazowy test jest obarczony ogromnym ryzykiem bledu i nie moze byc brany pod uwage.
4. Naczynia oplucz bardzo dokladnie woda destylowana przed wykonaniem badania
Daj znac jak poszlo 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Identyczny test przeprowadzałem z Floranem co najmniej dwa razy. Wynik był bardzo podobny. Zdecydowałem się jednak zastosować Floran w akwarium. Wyniki testów potwierdzały badania wody w akwarium. Floran przez przez półtora roku zatwardzał wodę o kilka stopni na początku o kilkanaście. We Floranie i w JBL Manado znalazłem białe granulki które po wrzuceniu do octu mocno szumią. Mój skromny teścik zdecydowałem się przeprowadzić po przeczytaniu na forum informacji od użytkowników podłoża o zatwardzaniu wody. Jestem przekonany, że podłoże jakie posiadam zatwardza wodę. Zresztą, tu nie mam 100% pewnych informacji, uważam, że obydwa podłoża wypalane są w ten sam sposób w procesie produkcji, pewnie glina jako surowiec jest z innego źródła.
-
Kansol
●
mih Kansol napisał(a):Identyczny test przeprowadzałem z Floranem co najmniej dwa razy. Wynik był bardzo podobny. Zdecydowałem się jednak zastosować Floran w akwarium. Wyniki testów potwierdzały badania wody w akwarium. Floran przez przez półtora roku zatwardzał wodę o kilka stopni na początku o kilkanaście. We Floranie i w JBL Manado znalazłem białe granulki które po wrzuceniu do octu mocno szumią. Mój skromny teścik zdecydowałem się przeprowadzić po przeczytaniu na forum informacji od użytkowników podłoża o zatwardzaniu wody. Jestem przekonany, że podłoże jakie posiadam zatwardza wodę. Zresztą, tu nie mam 100% pewnych informacji, uważam, że obydwa podłoża wypalane są w ten sam sposób w procesie produkcji, pewnie glina jako surowiec jest z innego źródła.
Niestety nie zgodze sie.
Sa to 2 rozne podloza, o roznym pochodzeniu i sposobach produkcji.
JBL Manado to prawdopodobnie ten sam chinski granulat, ktory sprzedaja inne firmy (pierwsze 4 lata temu sprowadzil do Europy Hobby, ale ze wzgledu na kiepski marketing nie przyjely sie - glownie tez z powodu takiego, ze to ADA napedzila mode na granulaty a inne firmy przejechaly sie na garbie tego producenta).
Natomiast floran to najprawdopodobniej kruszony odpad koksowniczy o wysokiej zawartosci zelaza - zaadaptowany na potrzeby akwarystyki (w tej chwili prawdopodobnie z uwagi na trudnosci ze zrodlem produktu - wycofywany z rynku).
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Wracajac do tematu - praktyka akwarystyczna wykazuje, ze Manado zatwardza wode i Twoje obserwacje sa sluszne.
Tylko doswiadczenie biologiczne trzeba by poprowadzic jak nalezy 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli chodzi o Floran to zadałem sobie trud i korespondowałem z producentem przez kilka tygodni na temat właściwości podłoża odmiennych od tych deklarowanych na opakowaniu:
...podłoże całkowicie obojętne dla wody...
Cytuję fragment wypowiedzi producenta:
"podstawowym surowcem do produkcji Floranu jest glina wypalana w
temperaturze około 1200 st C.
Parametry tego podłoża zależą wiec głównie od składu chemicznego gliny.
Glina jest pozyskiwana wciąż z nowych złóż, wiec jej skład ulega
delikatnym zmianom"
Dlatego wydaje mi się, że proces produkcji jest ten sam i produkt bardzo podobny.
-
Kansol
●
Juz rozumiem Twoj tok rozumowania. Musimy opierac sie na tym co pisze producent.
p.s. wazna informacja jesli chodzi o sklad floranu - od jakiego czasu nowe dostawy sa bardzo sypkie i pylace - bardzo mozliwe iz zmienilo sie zrodlo surowca lub sposob preparowania.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Zrobiłem mój test podłoża JBL Manado jeszcze raz:
Do dwóch plastikowych jednorazowych kubeczków od "bulgota" nalałem po 100ml wody z RO. Do jednego z kubeczków wsypałem troszkę podłoża JBL Manado, ale tym razem przed testem zalałem próbkę wrzącą wodą z RO po 15min wypłukałem w wodzie prosto z RO i pozostawiłem zalaną na trzy dni.
Woda w pojemniku bez podłożą:
GH-0
KH-0
PH-6,8
Woda w pojemniku z JBL Manado:
GH- 3
KH-1
PH-7
Jak widać woda w pojemniku bez podłoża ma identyczne parametry jak ta z pierwszego testu. Natomiast woda w pojemniku z podłożem w porównaniu z pierwszą próbą zmieniła parametry. Prawdopodobnie wrzątek rozpuścił część substancji zatwardzających wodę, które usunąłem z próbki wylewając wodę z kubeczka. Myślę, że tak spreparowane podłoże (zalane wrzątkiem) użyte w akwarium po pewnym czasie nie będzie zatwardzać wody.
-
Kansol
●
Powiązane tematy
dyf1.jpg
JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych...
Czyt...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-jbl-manado.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże króc...
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski.
Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki:
test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04
ACQUA 0,8 odczyt hank...
Cześć!
Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...
Witam.
Przepalił mi się właśnie zasilacz od sterownika jbl do co2.
Zasilacz ma output 12v 300mA.
Niestety nigdzie nie mogę zjeść takiego zasilacza najczęściej są 12v 2-3A, czy mogę użyć takiego zasila...
Witam, jestem nowy na forum, ale może ktoś mi pomoże. Otóż zakupiłem JBL proflora taifun inline 19/25 ( nie pomyślałem wcześniej, żeby sobie zmierzyć wąż z filtra fx6) i chciałbym to sensownie połączy...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
|
|