JBL Manado - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

JBL Manado

Liczba wyświetleń: 5774·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
Kansol Bydgoszcz

21 lut 2010, 23:31 JBL Manado  (#1)  

Zrobiłem taki oto test:
Do dwóch plastikowych jednorazowych kubeczków od "bulgota" nalałem po 100ml wody z RO. Do jednego z kubeczków wsypałem troszkę podłoża JBL Manado. Po trzech dniach zrobiłem pomiary testami JBL.

Woda w pojemniku bez podłożą:
GH-0
KH-0
PH-6,8

Woda w pojemniku z JBL Manado:
GH- 7
KH-0 (może 1)
PH-7,2

Wychodzi więc na to, że producent wprowadza klientów w błąd pisząc, że podłoże jest obojętne i nie zmienia parametrów wody.

Kansol
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 lut 2010, 23:47   (#2)  

Nie koniecznie - producent zaleca zalanie podłoża na 24 godziny gorącą wodą w celu usunięcia związków mogących powodować zmiany twardości itp. Nie wiadomo tylko na ile ta kuracja pomoże - jak już zrobiłeś testy bez przygotowania to może powtórz to wszystko z zaleceniami producenta? Sam jestem ciekawy wyników bo u siebie w akwarium mam to podłoże.

Pozdrawiam
Adam

AdamRC
Ranga: Początkujący

Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 09:16   (#3)  

Mam kilka wskazowek:

1. Mierz parametry zarowno na poczatku doswiadczenia jak i na koncu.

2. Doloz jeszcze jedna probe z woda kranowa - przy destylowanej kazde podloze bedzie ja zatwardzalo - to normalna sprawa i nie spodziewalbym sie innych wynikow :)

3. Zrob przynajmniej po 3 powtorzenia i ze 2 proby.

Jednorazowy test jest obarczony ogromnym ryzykiem bledu i nie moze byc brany pod uwage.

4. Naczynia oplucz bardzo dokladnie woda destylowana przed wykonaniem badania

Daj znac jak poszlo :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Kansol Bydgoszcz

22 lut 2010, 13:56   (#4)  

Identyczny test przeprowadzałem z Floranem co najmniej dwa razy. Wynik był bardzo podobny. Zdecydowałem się jednak zastosować Floran w akwarium. Wyniki testów potwierdzały badania wody w akwarium. Floran przez przez półtora roku zatwardzał wodę o kilka stopni na początku o kilkanaście. We Floranie i w JBL Manado znalazłem białe granulki które po wrzuceniu do octu mocno szumią. Mój skromny teścik zdecydowałem się przeprowadzić po przeczytaniu na forum informacji od użytkowników podłoża o zatwardzaniu wody. Jestem przekonany, że podłoże jakie posiadam zatwardza wodę. Zresztą, tu nie mam 100% pewnych informacji, uważam, że obydwa podłoża wypalane są w ten sam sposób w procesie produkcji, pewnie glina jako surowiec jest z innego źródła.

Kansol

Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 19:21   (#5)  

mih Kansol napisał(a):Identyczny test przeprowadzałem z Floranem co najmniej dwa razy. Wynik był bardzo podobny. Zdecydowałem się jednak zastosować Floran w akwarium. Wyniki testów potwierdzały badania wody w akwarium. Floran przez przez półtora roku zatwardzał wodę o kilka stopni na początku o kilkanaście. We Floranie i w JBL Manado znalazłem białe granulki które po wrzuceniu do octu mocno szumią. Mój skromny teścik zdecydowałem się przeprowadzić po przeczytaniu na forum informacji od użytkowników podłoża o zatwardzaniu wody. Jestem przekonany, że podłoże jakie posiadam zatwardza wodę. Zresztą, tu nie mam 100% pewnych informacji, uważam, że obydwa podłoża wypalane są w ten sam sposób w procesie produkcji, pewnie glina jako surowiec jest z innego źródła.

Niestety nie zgodze sie.
Sa to 2 rozne podloza, o roznym pochodzeniu i sposobach produkcji.

JBL Manado to prawdopodobnie ten sam chinski granulat, ktory sprzedaja inne firmy (pierwsze 4 lata temu sprowadzil do Europy Hobby, ale ze wzgledu na kiepski marketing nie przyjely sie - glownie tez z powodu takiego, ze to ADA napedzila mode na granulaty a inne firmy przejechaly sie na garbie tego producenta).

Natomiast floran to najprawdopodobniej kruszony odpad koksowniczy o wysokiej zawartosci zelaza - zaadaptowany na potrzeby akwarystyki (w tej chwili prawdopodobnie z uwagi na trudnosci ze zrodlem produktu - wycofywany z rynku).

Piotr Baszucki

Akwaria

Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 19:34   (#6)  

Wracajac do tematu - praktyka akwarystyczna wykazuje, ze Manado zatwardza wode i Twoje obserwacje sa sluszne.

Tylko doswiadczenie biologiczne trzeba by poprowadzic jak nalezy :)

Piotr Baszucki

Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kansol Bydgoszcz

22 lut 2010, 23:48   (#7)  

Jeśli chodzi o Floran to zadałem sobie trud i korespondowałem z producentem przez kilka tygodni na temat właściwości podłoża odmiennych od tych deklarowanych na opakowaniu:
...podłoże całkowicie obojętne dla wody...

Cytuję fragment wypowiedzi producenta:
"podstawowym surowcem do produkcji Floranu jest glina wypalana w
temperaturze około 1200 st C.
Parametry tego podłoża zależą wiec głównie od składu chemicznego gliny.
Glina jest pozyskiwana wciąż z nowych złóż, wiec jej skład ulega
delikatnym zmianom"

Dlatego wydaje mi się, że proces produkcji jest ten sam i produkt bardzo podobny.

Kansol

Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 23:54   (#8)  

Juz rozumiem Twoj tok rozumowania. Musimy opierac sie na tym co pisze producent.

p.s. wazna informacja jesli chodzi o sklad floranu - od jakiego czasu nowe dostawy sa bardzo sypkie i pylace - bardzo mozliwe iz zmienilo sie zrodlo surowca lub sposob preparowania.

Piotr Baszucki

Akwaria

Kansol Bydgoszcz

01 mar 2010, 03:39   (#9)  

Zrobiłem mój test podłoża JBL Manado jeszcze raz:
Do dwóch plastikowych jednorazowych kubeczków od "bulgota" nalałem po 100ml wody z RO. Do jednego z kubeczków wsypałem troszkę podłoża JBL Manado, ale tym razem przed testem zalałem próbkę wrzącą wodą z RO po 15min wypłukałem w wodzie prosto z RO i pozostawiłem zalaną na trzy dni.

Woda w pojemniku bez podłożą:
GH-0
KH-0
PH-6,8

Woda w pojemniku z JBL Manado:
GH- 3
KH-1
PH-7

Jak widać woda w pojemniku bez podłoża ma identyczne parametry jak ta z pierwszego testu. Natomiast woda w pojemniku z podłożem w porównaniu z pierwszą próbą zmieniła parametry. Prawdopodobnie wrzątek rozpuścił część substancji zatwardzających wodę, które usunąłem z próbki wylewając wodę z kubeczka. Myślę, że tak spreparowane podłoże (zalane wrzątkiem) użyte w akwarium po pewnym czasie nie będzie zatwardzać wody.

Kansol

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

dyf1.jpg

Dyfuzor przepływowy JBL

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 55 · Wyświetlenia: 48380
dyf1.jpg JBL przygotował kolejną nowość dedykowaną dla akwarystów roślinnych. Tym razem będzie to dyfuzor przepływowy (z wymiennym spiekiem) dostępny na 3 różne średnice węży filtracyjnych... Czyt...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1504
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
jbl-proscape-plant-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL ProScape Plant Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2928
jbl-proscape-plant-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-jbl-manado.jpg

Batalia podłoży aktywnych - JBL Manado

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1429
podloze-jbl-manado.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże króc...
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6729
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...

JBL e901

Rafallo26 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2404
Cześć! Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...

Fluval vs JBL? Priming

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1706
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...

Zepsuty zasilacz od sterownika jbl

jaztorunia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2481
Witam. Przepalił mi się właśnie zasilacz od sterownika jbl do co2. Zasilacz ma output 12v 300mA. Niestety nigdzie nie mogę zjeść takiego zasilacza najczęściej są 12v 2-3A, czy mogę użyć takiego zasila...

Jak podłączyć dyfuzor JBL taifun proflora do fx6

Garfield w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2422
Witam, jestem nowy na forum, ale może ktoś mi pomoże. Otóż zakupiłem JBL proflora taifun inline 19/25 ( nie pomyślałem wcześniej, żeby sobie zmierzyć wąż z filtra fx6) i chciałbym to sensownie połączy...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1543
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Statystyki

Ten temat przegląda 375 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 375 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.