Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Jako, że jutro mam urodziny to portfel się wypełni,
Zastanawiam się nad tym modelem:
http://allegro.pl/item932145246_termofi ... mplet.html
czy warto go kupić?
Zależy mi, żeby nie przekraczać 200zl
Zalety:
-ma grzałkę
-ma wkłady - które normalnie bym musiał dokupić
do 200zl ;D
-akwa ma 85, a jego przeznaczenie to max 250
a więc mam delikatną nad filtrację.
Myślicie, że to dobry wybór?
Polecano mi 2013 i 2015, ale ten ma wkłady i jest większy.
no i ma grzałkę którą i tak bym musiał kupić i to tylko przepływową. A tam mam kombajn co wy na to?
Warto?
-
K.Nemo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak mawiaja na filmach - "no risk no fun"
Ja osobiscie wole poczekac i uzbierac na nowa rzecz, choc mam wielu znajomych, ktorzy kupuja uzywany sprzet (niekoniecznei akwarystyczny) i maja szczescie.
Przeczytaj ponizszy watek, przemysl, zdecyduj:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=29859
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotrze, a co byś wybrał: 4 - 5 sztuk hemiantusa na siatce (w każdym jest po 6 koszy około) za 30zl
A potem zbieranie na kubełek czy odwrotnie?
Mam problemy z co2 bo bez reaktora się nie obejdzie a tu potrzebny jest kubek.
-
K.Nemo
●
K.Nemo napisał(a):Piotrze, a co byś wybrał: 4 - 5 sztuk hemiantusa na siatce (w każdym jest po 6 koszy około) za 30zl A potem zbieranie na kubełek czy odwrotnie? Mam problemy z co2 bo bez reaktora się nie obejdzie a tu potrzebny jest kubek.
Jak duze jest akwarium? Zwykly szklany dyfuzor moze okazac sie w zupelnosci wystarczajacy. Natomiast jest filtr ma byc glownym elementem w akwarium - jest wazniejszy niz roslinki, ktore mozna skompletowac w dowolnej chwili.
Ile ma cm taka siatka? Obawiam sie, ze ta o ktorej myslisz zawiera max 2 koszyki. Troche bez sensu jest kupowac jakies siatki, poniewaz rosline i tak dzielisz na sadzonki o sadzisz co 1.5-2cm
Nie wiem jakie masz akwarium, ale spokojnie mozesz zaczac od jednego koszyczka, lub napisac w dziale gielda, ze przyjmiesz taka roslinke.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
K.Nemo, koniecznie poproś o zdjęcia osi i wirnika. Co prawda jest napisane, że filtr pracuje cicho, ale to jest pojęcie względne. Dostaniesz złamaną oś i sprzedawca będzie szedł w zaparte: "ja nic nie słyszę" - lepiej się na taką ewentualność zabezpieczyć.
Ja osobiscie wole poczekac i uzbierac na nowa rzecz
Ciężko będzie uzbierać na nowego 2313, bo tych filtrów się już nie produkuje! 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Nemo looknij se w allegro, jest tam gość co sprzedaje nowe Eheimy 2213 poniżej 200 zeta. Szkoda że dopiero teraz a nie w styczniu  oferta bardzo interesująca, ale trzeba by było dopytać o szczegóły.
Ja zakupiłem z allegro dwa używane 2211 i nie narzekam a ich całkowity koszt = połowa
nowego 
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
A może MINI KANI 120? Nówka do 150zł wychodzi...
-

Jaworrr
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jaworrr napisał(a):A może MINI KANI 120? Nówka do 150zł wychodzi...
Nowy Eheim 2213 o 39 zeta droższy a jakość.......... bez powównania
-

Adamynas
●
-
Adamynas napisał(a):Jaworrr napisał(a):A może MINI KANI 120? Nówka do 150zł wychodzi...
Nowy Eheim 2213 o 39 zeta droższy a jakość.......... bez powównania
Pewnie masz rację. Chociaż mam minikani 80 i na razie wszystko ok. Z tym, że eheima nigdy nie miałem... Sam bym do niego dopłacił, gdyby mnie jakoś nie zaćmiło:)
-

Jaworrr
●
Piotr Baszucki napisał(a):Ile ma cm taka siatka? Obawiam sie, ze ta o ktorej myslisz zawiera max 2 koszyki. Troche bez sensu jest kupowac jakies siatki, poniewaz rosline i tak dzielisz na sadzonki o sadzisz co 1.5-2cm Nie wiem jakie masz akwarium, ale spokojnie mozesz zaczac od jednego koszyczka, lub napisac w dziale gielda, ze przyjmiesz taka roslinke.
Napisane ejst: 8*10cm - około sklepowych koszyków. czyli wychodzi po 5-6zl za koszyk.
Przy 4 siatkach ta to jakieś 20 koszyków. A więc masa roślinna będzie spora
i w dodatku tanio.
Ps. też zastanawiałem się czy 3L objętość na media to nie za mało - śmiesznie mało jak do zbiorników max 250L no i brak wkładów ;/
przepływ też malutki 440L tylko?
-
K.Nemo
●
Chlopaki czytajcie dokladnie, tam jest zdjecie modelu 2211 a sprzedawany jako 2213.
Potem jak przysla Wam 2211 to bedzie placz a sprzedajacy powie: "filtr jest dokladnie taki jak na zdjeciu". Lepiej kupi filtr z gwarancja w lokalnym sklepie zoologicznym lub innym pewnym sklepie - jak przyjdzie co do czego i bedzie trzeba skorzystac w gwarancji to...szukaj wiatru w polu.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Nie będzie płaczu, bo w opisie aukcji jest wyraźnie napisane jaki model jest sprzedawany. Więc jakby co, można odesłać.
-

Marlon
●
Piotr Baszucki napisał(a):Chlopaki czytajcie dokladnie, tam jest zdjecie modelu 2211 a sprzedawany jako 2213.
Potem jak przysla Wam 2211 to bedzie placz a sprzedajacy powie: "filtr jest dokladnie taki jak na zdjeciu". Lepiej kupi filtr z gwarancja w lokalnym sklepie zoologicznym lub innym pewnym sklepie - jak przyjdzie co do czego i bedzie trzeba skorzystac w gwarancji to...szukaj wiatru w polu.
Dlatego specjalnie napisałem żeby DOPYTAĆ SPRZEDAWCĘ O SZCZEGÓŁY. Poza tym te filtry pracują podobno i po 20 lat ( sam mam jeden z lat 90tych i chodzi do dziś jak nówka) więc co tam ma się popsuć?
-

Adamynas
●
-
Adamynas napisał(a):Dlatego specjalnie napisałem żeby DOPYTAĆ SPRZEDAWCĘ O SZCZEGÓŁY. Poza tym te filtry pracują podobno i po 20 lat ( sam mam jeden z lat 90tych i chodzi do dziś jak nówka) więc co tam ma się popsuć?
Kazde urzadzenie moze sie popsuc i najczesciej sie psuje - 2-3 dni po zakonczeniu okresu gwarancyjnego. Prawo Murphy'ego.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Kazde urzadzenie moze sie popsuc i najczesciej sie psuje - 2-3 dni po zakonczeniu okresu gwarancyjnego. Prawo Murphy'ego.
Jest także "kontrprawo" Murphy'ego: jeżeli coś się nie zepsuło 2-3 dni po gwarancji, to będzie chodzić do usr... ekhem... zakichanej śmierci.  W moim przypadku działa to zwłaszcza w przypadku sprzętu komputerowego.
Filtry z Allegro dawno już są po gwarancji, można założyć że ich długowieczność zależy od sposobu użytkowania (regularny serwis).
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Piotr Baszucki napisał(a):Chlopaki czytajcie dokladnie, tam jest zdjecie modelu 2211 a sprzedawany jako 2213.
Rozumiem że chodzi o te aukcje
http://www.allegro.pl/search.php?us_id= ... gory=28061
Za sięgnąłem języka od sprzedającego odnośnie tych filtrów i oto co uzyskłam:
"W serii Eheim Classic 2211,2213,2215,2217 wszystkie filtry wyglądają tak samo różnią sie tylko wielkością.
Prosze nie sugerowac sie obrazkami jesli kupi Pan eheim 2211 dosdanie Pan eheim 2211.
http://www.eheim.de/eheim/pdf/de/anleit ... lassic.pdf
http://www.eheim.de/eheim/pdf/de/anleit ... lassic.pdf
http://www.eheim.de/eheim/pdf/de/anleit ... lassic.pdf "
Np. jak się wejdzie w filtr 2213 to na miniaturce jest pokazany 2211 ale już na stronie przedmiotu 2213. Natomiast w 2215 na miniaturce jest 2215 a na stronie przedmiotu 2211. Sam jestem zainteresowany tymi filtrami ...
-
PampersBoy
●
Powiązane tematy
Hej
Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Witam,
Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
Witam,
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED
Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Witam,
W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK.
Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...
Witam
Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...
Witam, jestem nowy na forum.
Chciałem prosić o małą pomoc i opinie na temat wlotów i wylotów do akwarium.
Najistotniejsze informacje: zbiornik o rozmiarze 80x40x40 = 128l (grubość szkła 8mm) + filtr A...
|
|