Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Mam mały problem założyłem akwa jakieś 10 dni temu jest dosyc gęsto obsadzone podłorze mam aqua substrat 2+ i complit substrat plant oświetlenie 20w x 4 i bimbrownia
narazie i tak jakieś 3 dni temu zauwarzyłem ze powoli pojawiają sie glony długie zielone nitki na liściach roślin i na szybie
Moje działania sprowadziły sie do tego że podmieniam co 2 dni ok 50% wody zaczołem dodawac potas ok 10ppm dziennie i dolewam jeszcze co2 w płynie wszystko easy life skruciłem czas naświetlania z ok 10h 11h do 6h 7h i teraz pytanie czy moje działania są słuszne i czy mogę zrobic coś jeszcze.
Jedyne co moge dodac to ze rośliny rozwijają sie zadowalająco a ponirzej dodaje fotke
prosze o jaką kolwiek pomoc z góry dziękuje
-
uta82
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Poznań
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Cześć,
Od ponad 3 miesięcy prowadzę bardzo nierówną walkę ze swoim akwarium. Wszędobylski był, małe nitki pokryte śluzem, trawnik który wygląda fatalnie po tygodniu. Szczegóły zbiornika:
- akwarium 1...
Witam od około miesiąca walczę z krasnorostami i innymi glonami. Akwarium ma 240l i było zaciemnianie 2 razy przez łącznie niecałe dwa tygodnie i codziennie lub co drugi dzień polewalam Krasne nawozem...
Serwus,
Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam ponownie,
Dziękuję za pomoc w moim drugim wątku dotyczącym zwiększenia obsady. Ale stwierdziłam, że nie ma co upychac tam wszystkich problemów i rozsądniej bedzie może założyć wątek w innym dzi...
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Cześć
Po małej przerwie krasnorosty wróciły. Miałem zarazę w zbiorniku i leczyłem ryby trypaflaviną. Oczywiście ma ona negatywny wpływ na rośliny, szczególnie te delikatne. Część montecarlo i Eleochar...
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach.
LED to sinkor 35w
Filtr tetra ex 1000
Ph to oko...
Na mój baniak 200l rzuciły się krasnale. Wynikało to ze zbyt małej/słabej filtracji (filtr z poprzedniego mniejszego akwarium) plus molinezje rozmnożyły się jak króliki. O ile z NO3 schodzę już do 10 ...
|
|