zwir do akwarium i co jeszcze? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zwir do akwarium i co jeszcze?

Liczba wyświetleń: 5443·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kinlej1 Legnica

20 lut 2010, 16:36 zwir do akwarium i co jeszcze?  (#1)  

zamierzam zalozyc akwarium okolo 500l i posiadam znaczna ilosc zwiru wprost ze zwirowni
Czy zwir ten nalezy wygotowac? czy tylko wyplukac?
Jakie jeszcze dodac podloze i nawozy stale by wspomoc rozrost roslin i utrzymac odpowiednie parametry dla dobra akwarium?
Po czym poznac ze nastal czas na gruntowne odswiezenie podloza...przyznam, ze zalezy mi by robic to niezbyt czesto. Szczegolnie, ze jest to okazale akwarium:)

Dziekuje za wskazowki

kinlej1
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Legnica

redscorpio22 Katowice

21 lut 2010, 12:21   (#2)  

Poczytaj forum.Ziemia ogrodowa najtaniej cie wyjdzie,pro flora,jest sporo tego a co do zwirku to wystarczy dobrze wyplukac w wodzie.

redscorpio22
Ranga: Początkujący

Miasto: Katowice

21 lut 2010, 14:03   (#3)  

Jakiej granulacji jest ten żwir bo jesli zdecydujesz sie na ziemie to bedzie to mialo durze znaczenie.Na rynku jesdt tyle tego , że naprawde cięzko wybrać.Możesz poszukać Aquasubstrat ale nie II bo na ten nie trzeba sypać żwirku .Jest jeszcze inny stosowany jako substrat pod żwir ale musiałbys poszukać .Tak czy inaczej wersja z ziemią bedzie najtansza.Co do odświeżania podłoża takiego gruntownego -wg mnie zależy jak ten zbiornik bedziesz prowadził tzn czy nie bedzie przerybienia ,czy bedziesz w miare mozliwosci odmulał ile i czym karmił ryby .Ja mam akwa na ziemi i nie ruszałem podłoża już od ponad 10 miesiecy staram sie je na bieżaca oczyszczac ale jeżeli masz na mysli jak długo podłoże bedzie karmiło twoje roslinki to napisze ,że bardzo długo :)

gintur

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 lut 2010, 15:06 żwir do akwarium  (#4)  

Witam,

jeśli masz żwir ze żwirowni to prawdopodobnie jest to żwir wapienny. Nie nadaje się do słodkowodnego akwarium jeśli chcesz hodować rybki żyjące w wodzie miękkiej.
Ja osobiście jestem zwolennikiem sposobu "Diany Walstad" Bardzo polecam jej książkę w tym temacie.
Ważne jest aby warstwa podłoża była wystarczająco wysoka - w głębi podłoża będzie się później odbywała denitryfikacja. To jedyny sposób pozbyć się azotanów z wody pomijając ciągłe wymiany wody.
Powracając do tematu:
Żwir do akwarium musi być krzemowy - piasek kwarcowy itp.
Ziemia która nadaje się na podłoże musi spełniać następujące kryteria:
* Nie może zawierać torfu
* Nie może być nawożona nawozami ogrodowymi
* Powinna zawierać glin najlepiej czerwony (żelazo)
* Nie może być zbyt kwaśna - ale to wiąże się z torfem

Ziemię należy pokryć warstwą ok. 2cm żwiru akwarystycznego o granulacji 1 do 2mm.
Potem nalewać wodę. Na dno położyć talerzyk aby nie zawirować podłoża.

Wykonałem to w jednym ze swoich akwarii i sprawdza się dobrze.
Obiecuje to po wystarczającym rozwoju roślin minimalizację wymian wody.
Podłoże takie zapewnia dobry przyrost roślin na ponad 5 lat i nie kosztuje fortuny, wręcz przeciwnie.

Pozdrawiam,

Michał.

popai

kinlej1 Legnica

21 lut 2010, 16:05 Re: żwir do akwarium  (#5)  

a jak sprawdzic jaki to jest zwir? powiem szczerze, ze nie znam dokladnego pochodzenia geologicznego :)

kinlej1

kinlej1 Legnica

21 lut 2010, 16:07   (#6)  

gintur napisał(a):Jakiej granulacji jest ten żwir bo jesli zdecydujesz sie na ziemie to bedzie to mialo durze znaczenie.Na rynku jesdt tyle tego , że naprawde cięzko wybrać.Możesz poszukać Aquasubstrat ale nie II bo na ten nie trzeba sypać żwirku .Jest jeszcze inny stosowany jako substrat pod żwir ale musiałbys poszukać .Tak czy inaczej wersja z ziemią bedzie najtansza.Co do odświeżania podłoża takiego gruntownego -wg mnie zależy jak ten zbiornik bedziesz prowadził tzn czy nie bedzie przerybienia ,czy bedziesz w miare mozliwosci odmulał ile i czym karmił ryby .Ja mam akwa na ziemi i nie ruszałem podłoża już od ponad 10 miesiecy staram sie je na bieżaca oczyszczac ale jeżeli masz na mysli jak długo podłoże bedzie karmiło twoje roslinki to napisze ,że bardzo długo :)

dzieki za podpowiedz, moj zwir jest do 5mm srednicy

kinlej1

22 lut 2010, 21:34 Re: żwir do akwarium  (#7)  

kinlej1 napisał(a):a jak sprawdzic jaki to jest zwir? powiem szczerze, ze nie znam dokladnego pochodzenia geologicznego :)

wpisz w google żir wapienny i kwarcowy i porównaj .O ile dobrze kojarze to kup w zoolku preparat do zmniejszania ph w akwarium (kosztuje grosze) i polej nim ten żwir jeżeli będzei sie pienił tzn ,że sie nie nadaje .Możęsz też spróbowac polać octem.No ja jakbym miał taką granulację żwirku położyć na ziemie to zastanowiłbym się 3- 4 razy bo po co masz potem kląc i ogładać przepiękny wysyp glonów :)
Nie no ja bym tego żwirku nie dawał ze względu na granulacje oczywiście gdy będziesz chciał zastosować ziemię.

gintur

kinlej1 Legnica

23 lut 2010, 13:09 Re: żwir do akwarium  (#8)  

gintur napisał(a):
kinlej1 napisał(a):a jak sprawdzic jaki to jest zwir? powiem szczerze, ze nie znam dokladnego pochodzenia geologicznego :)

wpisz w google żir wapienny i kwarcowy i porównaj .O ile dobrze kojarze to kup w zoolku preparat do zmniejszania ph w akwarium (kosztuje grosze) i polej nim ten żwir jeżeli będzei sie pienił tzn ,że sie nie nadaje .Możęsz też spróbowac polać octem.No ja jakbym miał taką granulację żwirku położyć na ziemie to zastanowiłbym się 3- 4 razy bo po co masz potem kląc i ogładać przepiękny wysyp glonów :)
Nie no ja bym tego żwirku nie dawał ze względu na granulacje oczywiście gdy będziesz chciał zastosować ziemię.

oki, zwir idzie w odstawke dziekuje za wyjasnienia.
Staram sie w miare mozliwosci i czasu kompletowac wiedze i wyjasniac nurtujace mnaie pytania dotyczace zalozenia akwa roslinnego. PO 18latach wszystko sie zmienilo...
POzdrawiam

kinlej1

zulix Rzeszów

23 lut 2010, 14:35   (#9)  

Nie panikujmy ze żwirem. Żwir ma zwykle zaokrąglone kształty i jest on najczęściej kwarcowy. Taki jest zwykle dostępny w żwirowniach. W kamieniołomach można nabyć grys i jest to kamień łamany a więc ma nieregularne, ostre krawędzie. Taki grys może być i wapienny (np. marmurowy), i granitowy, i bazaltowy... Miejsce nabycia żwiru wskazuje więc raczej na żwir kwarcowy, ale możesz zalać octem (jak już było wspominane) i zaobserwować, czy się pieni.
Co do twojej granulacji to rewelacyjna nie jest, ale nie jest czymś co ją dyskwalifikuje w akwarium. Obecnie mam w 2 baniakach żwir 1-3 mm, w trzecim grys bazaltowy 2-4 mm i sobie chwalę oba warianty. Nie przypuszczam aby milimetr różnicy robił jakąś różnicę. Miałem kiedyś zwykły żwir kwarcowy o granulacji 4-8 mm z żwirowni i poza aspektami estetycznymi (nie podobało mi się) nic złego się nie działo z baniaczkiem. Kolega ma grys marmurowy o wielkości znacznie przekraczającej 10 mm i też dobrze hula (chociaż mi się oczywiście nie podoba). Sporo zależy też od obsady roślinnej i zwierzęcej.

Najtaniej podłoże rzeczywiście wychodzi na bazie ziemi ogrodowej, ale nie do końca jest prawdą aby musiała mieć ona specjalne właściwości. Osobiście miałem 2 duże akwaria na torfie kwaśnym, 4 akwaria na ziemi wzbogacanej w nawozy sztuczne, w tym w dwóch sam dawałem też dużą ilość nawozu (i sztucznego i naturalnego) do ziemi aby wzbogacić ją w składniki odżywcze.
Wygodnie jest stosować grubą warstwę żwirku (np. 5-7 cm) co pozwala: łatwiej sadzić rośliny, blokuje szybką emisję nawozów z ziemi do słupa wody, pomaga w zachowaniu czystości przy obecności zwierząt ryjących w podłożu i podczas przesadzania roślin.

Każda ziemia jest niestety nieco inna i stąd każdy baniaczek nieco inaczej się zachowuje. Jeżeli nie chcesz eksperymentować, chociaż polecam eksperymenty bo zrozumienie przemian w akwarium dobrze skutkuje na przyszłość, to możesz zakupić dużą ilość firmowych podłoży, chociaż na twój baniaczek to będą kwoty w setkach złotych. Wtedy jednak możesz korzystać z "gotowców", które podadzą ci inni bo podłoża firmowe zachowują się w przewidywalny sposób. No i będziesz miał z górki.

Oczywiście mówimy cały czas o akwariach roślinnych, gdzie dno jest prawie całe zarośnięte roślinami. Wtedy odmulanie żwiru jest wręcz szkodliwe i w zasadzie powinno mieć miejsce tylko powierzchniowo (aby usuwać widoczne brudy) a nie na zasadzie wciskania ssawki w żwir, aby go dokładniej wypłukać.
Kalkulator do nawozów i "chemii wody": http://podforak.rzeszow.pl/upload/nawoz ... a_wody.xls - nowa wersja z 10.03.2012
Podkarpackie forum akwarystyczne: http://podforak.rzeszow.pl

zulix
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Rzeszów

23 lut 2010, 23:12   (#10)  

Zgodze sie z tym,że pewnie jest to żwir kwarcowy ale ja osobiście nie zastosowałbym takiej granulacji ale jest to tylko moje zdanie :) Mógłbyś dać np grubszą warstwe takiego żwiru i mogłoby sie udać ale dużo piekniej wygląda podłoże z drobniejszym żwirkiem .Tak czy siak moje zdanie znasz.Mogłbys napisać coś wiecej o przyszłym zbiorniku jakie swiatło ,jakie rośliny Ci się podobaja i ajk dużo planujesz ich miec ,czy ma to być tradycyjne akwarium holenderskie?Jest jeszcze opcja zastosować tylko żwir(przemyśl sprawe z granulacją) i dać kulki nawozowe + nawożenie solami słup wody taka opcja też może sie udac .Na taki litraż kupowanie jakiegoś firmowego podłoża to naprawde spory wydatek ale jeżeli Cię stac to niew idze problemu można coś poszkac :)

gintur

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 988
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20122
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7586
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1883
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5574
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247228
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1763
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3547
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7861
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4511
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Statystyki

Ten temat przegląda 400 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 400 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.