[50] Ogólniak Początki :) - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[50] Ogólniak Początki :)

Liczba wyświetleń: 910·Odpowiedzi: 1
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Malker Ostrów Wielkopolski

20 lut 2010, 00:09 [50] Ogólniak Początki :)  (#1)  

Witam.
Po moich bojach z akwarium postanowiłem zrobić restart 16.02.br i wszystko od początku tak jak powinno być. Mam nadzieję, że mi w tym pomożecie ! :)
:arrow: Dane:
Filtr :AquaEl Mini Kani 120
Podłoże: grys bazaltowy 0,8mm - 1,6mm na dnie warstwa 3cm żwirku 3-4mm
Oświetlenie: 2x 23W świetlówka kompaktowa barwa 6500K
Co2: EasyCarbo 2ml dziennie + z czasem bimbrownia tylko nie wiem czy jest sens? Jak myślicie?

Gatunki ryb:
Docelowo 15 neonów inessa i 2 czarne + Bocja wspaniała (wiem duża jak na ten litraż ale wolę jej zapewnić dobre warunki u siebie niż żyć w przekonaniu, że trafi w zoologu do 20L akwa z 4 innymi bocjami)

Gatunki roślin:
- Limnophilia Sesiliflora
- Bacopa Caroliniana
- Blyxa Japonica
- Ludwiga Sp. Red
- Hottonia Inflata
- Egeria Densa
- Echinodorus Latifolius

Jutro dodam parametry wody.

Nawozy do roślin:
AquaArt Ferro+,Micro,Macro,Classic. <-- Na razie nie podaję żadnego. Kiedy zacząć dawkować i co w kolejności?

Temp. akwa: 25-26st.C
Foto:
Obrazek

Teraz tak:
Co dać na środek? Jakiś korzeń? Płaski, rozłożysty czy może coś innego? Limnophilie chciał bym mocno zagęścić. Na przodzie po lewej jest blyxa... Zobaczymy co z niej będzie. Jakoś nie kwapi się aby rosnąć :lol: Może jakieś propozycje odnośnie nawożenia?

Czy tą Ludwigę skrócić do tego momentu co ma takie intensywnie zielone liście czy dać jej rosnąć tak jak teraz?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że uzyskam na tym forum sporo informacji !

Malker
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ostrów Wielkopolski

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 mar 2010, 21:13   (#2)  

Masz rośliny trochę pomieszane. Zrób wyraziste grupy, dodaj coś na 1 plan. W tej chwili masz tylko tył obsadzony.

elfir

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

2016-01-20 18.12.07.png

65l - Moje poczatki z roslinami - michalakwa

michalakwa w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 1336
Witam Akwarium mam od 23 lat, ale to bylo tylko akwarium i rybki. Teraz postanowilem bardziej sie zaglebic w ten podwodny swiat. Co pokazuje forum jest tu mega swietnych zbiornikow. Za kilka miesiecy ...
1.jpg

128L początki holendra

kiler773 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4784
Witam :) w piątek wystartowałem z akwarium 128L Niestety było to trochę spontaniczne i zbiornik przejdzie jescze kilka przemian. Zbiornik: 128L Oświetlenie: 2x24W T5 965+865 prawdopodobnie doj...
10.jpg

Akwarium 160l - początki

zimex007 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3009
Parę słów na temat mojego nowego zbiornika. - akwarium 160 litrów otwarte, (100x40x40) - oświetlenie -> belka oświetleniowa Hagen Glo 2x39W dwie świetlówki T5 Sylvania Aquastar 10000K, - podłoże...

Akwa buni - poczatki

Bunia83 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6360
Akwarium - 200 l Obsada - Heros Severum Gold 6x, Pielęgnica Zebra 2x , Tropheus Bemba 4x, Yelow 3x , Kosiarki 3x,Kasatka 2x , Agamix 2x,Danio tęczowe 5x, Barwniak czerwonobrzuchy 4x. W środku jes...

[55L] Hard Rock Hill początki

jankes82 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6761
Witam, w zeszły wtorek wystartowałem z takim oto akwarium. Jako że jestem początkujący, chętnie przyjmę cenne uwagi i rady od forumowiczów :) Ogólnie z aranżacji jestem zadowolony (jak na moje skro...

065 - Trudne początki - Dawid Walczak

waldenko w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 6620
Witam wszystkich Akwarystyką zajmuję się od niedawna. Od dwóch lat posiadam 40l akwarium i postanowiłem założyć nowe. Stare zostanie zlikwidowane jak będę mógł przenieść żyjątka do nowego. W związku...

240 l - Początki z roślinnym Łukasz Książek

Łukasz Książek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1526
Akwarium : 120x50x40cm Oświetlenie : obudowa standardowa , od przodu ; T5 36W Sylvania Grolux, 2xT8 18W Philips TLD 865 obok siebie, 2xT8 30W Sylvania Grolux i Power Glo. Świeci się na razie od 15 d...

[72]Początki - Ryuboku

KubaGsxR w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2592
Witam Serdecznie, takie o standardowe Ryuboku 60x30x40h float Oświetlenie: 2x24W, T5 (PHILIPS Aquarelle i Narva 865) 10h dziennie Filtr: Eheim 2224 Ogrzewanie: grzałka przepływowa Hydor ...

[200 L] -Początki

koral_wz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4728
Może tak mam już wszystko 200 L baniak Oświetlenie 2X Aquarelle 30 W T8 2X Osram biolux 965 Podłoże Biogrunt na dno a na to Filtus Floran Korzonek jest zdjęcie jurto :) Nawozy Planta A...

112 l - poczatki - offca

offca w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2145
Objętość 112l Wymiary 80/40/35 Oświetlenie 1x HAGEN POWER-GLO 25W 1X HAGEN SUN-GLO 25W (na statecznikach elektronicznych wlasnej roboty) Nawożenie ferro-activ + planta gainer ...

Statystyki

Ten temat przegląda 395 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 395 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.