czyżby przerybienie??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czyżby przerybienie???

Liczba wyświetleń: 2728·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 lut 2010, 17:50 czyżby przerybienie???  (#1)  

Witam...
od pewnego czasu patrząc w swoje szkiełko zastanawiam się, czy aby nie mam za dużo ryb...
Owe myśli wzbudził fakt, iż moje razbory, coraz mniej pływają w ławicy, częściej porozrzucane po kilka sztuk po całym akwarium, może to efekt mylny... No ale nie daje mi to spokoju, więc postanowiłem was zapytać o radę...
Akwarium ma pojemność 126 litrów ( jak większość wie, jeśli oglądała fotki mego zbiornika)
No ale do sedna
Ryby:
5 danio malabarskich ( strasznie mi się podobają, wyglądają jak śledzie )
30 razbor klinowych
2 otoski ( były 4 wirnik wciągnął, dokupić??)
4 mieczyki (odmiana koi)
Że tak napiszę kolejność podawania ryb nie jest przypadkiem, to od tych na których najbardziej mi zależy do tych, których nie powiem z ciężkim sercem ale jestem gotów się ew. pozbyć...
Więc drodzy forumowicze co sądzicie o mojej obsadzie?? czekam na wasze sugestie i opinie

nazer

22 lut 2010, 15:05   (#2)  

Moim zdaniem ryb jest ciut za dużo.razbor jest taka ilość że gdzie by nie pływały to i tak tworzą ławicę.oddaj mieczyki i dokup tych danio albo otosów i będziesz bardziej zadowolony.

kakesz

22 lut 2010, 17:32   (#3)  

moim zdaniem nie ma żadnego przerybienia i jest na co popatrzeć - puste akwaria są nudnawe

zibix
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 lut 2010, 18:03   (#4)  

Przy gestej obsadzie roslin - taka ilosc ryb nie stanowi problemu, choc tak jak wspomnieli poprzednicy - mozna by oddac mieczyki.

Musimy zwrocic uwage iz dla wiekszosci gatunkow ryb stadnych - stado stanowi min. 50 osobnikow (choc w literaturze akwarystycznej podaje sie zwykle 10 sztuk jako minimalna ilosc dla ryb stadnych).

Dlatego np. w akwariach ktorych gabaryty pozwalaja na trzymanie ok 200 sztuk ryby zawsze tworze efektowna lawice.

Wracajac do Twojego akwarium - efekt "rozbijania" sie ryb bedzie tym bardziej zauwazalny im starsze beda poszczegolne osobniki i im wieksze rozmiary osiagna. Na 126l razbora klinowa to nie tak mala rybka :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

26 lut 2010, 11:24   (#5)  

No ja się zgodzę z piotrem ponieważ po długich obserwacjach i szukaniu odpowiedniej obsady.doszedłem do wniosku że najlepiej w mojej 112l pasują razbory galaxy :D jest to wspaniała ryba trzymająca się przy dnie.więc dodałem im 10 sztuk makulaty :wink:

a o lekkim przerybieniu napisałem dlatego że gdy policzymy nawet 1l na 1 cm ciała ryby to:
(liczy się tak tylko ryby do 4cm)
30 razbor x 3,5 cm =105l
dodaj do tego danio,mieczyki

w przypadku mieczyków liczymy już inaczej.na każdy cm ciała ryby powyżej 4cm przypada już więcej wody :wink: dlatego bym je oddał i dokupił danio lub otosków

zgodzę się też z tym że w akwarium z dużą obsadą roślin większa ilość ryb nie jest czymś złym.tylko to zależy jakich ryb :wink:

kakesz

Tomasz Kurek Konstancin - Jeziorna

26 lut 2010, 11:50   (#6)  

Wtopeczka
No co by tutaj dodać ....
Dla pocieszenia dodam że w moim 54l brytto mam:
-10szt pstrążnic
-30szt pigmejusków
-5szt ramireza
-10szt otosków
-10 krewetek amano
-20 krewetek CR

W akwarium jest około 30litrow wody netto i wcale nie uwazam ze jest przerybione.
Rośłiny to uwielbiaja a ja uwielbiam kiedy rosliny sie cieszą :))
Pozdrawiam
Tomasz Kurek

Tomasz Kurek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Konstancin - Jeziorna

26 lut 2010, 17:25   (#7)  

dzięki chłopaki za odpowiedź....
no mieczyki jutro znikają do nowego domu... poza tym nawet jakby mogły zostać to wywaliłem korzenie a dałem patyki bambusa jako ozdobę i głupio by wyglądały na tle bambusów, a tak zostaną typowe ryby azjatyckie, no prócz otosków ( ale ich i tak prawie nie widać :)

nazer

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Przerybienie???

slawekmokwa1 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3973
Posiada akwarium 80 litrów netto a w nim obsadę: 20 x neon czarny 15 x otocinclus 6 x kirysek sterby Nie za dużo?

Przerybienie w akwarium 112l

TheSorrowgirl00 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1840
W akwarium 112l mam: 1- skalar 7- brzanka sumatrzańska 5 - razbora klinowa 2 - welon Chcę dokupić 6 otosków przyujściowych i 2 gurami dwuplamiste. Czy to nie będzie zbyt duża ilość na 112l?...

Czyżby małe krewetki ?

pawlo12132 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3045
Właśnie zauważyłem na szybie dwie małe "postacie".. Nie wiem jak wyglądają bo lupy nie mam ;) a i okulary mi aż tak dobrej ostrości nie dają.. Wiem że może być to oczlik, ale to by chyba pływało chaot...

Obsada - czy to już przerybienie?

fopik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2584
Witam, Moja obsada 240l (120x40x50) tO: 4x Black Molly 2x Dorosłe Skalary i 4xmłode ok. 2cm 4x Paletki (młode ok.4cm) 4x Bocja Wspaniała 2x Gibiceps 3x Gupik 4x Mieczyk Hellera Czy można ...

brygada sprzatjca i juz przerybienie

Rafal111 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3052
mam 240l i ciagle walcze z glonami radziliscie zeby ograniczyc ilosc ryb ale.... same paletki 4 szt, neonki 6szt i brygada: 2 glonojady, 2 kosiarki, 2 bocje , 3 kiryski to juz duzo a sa tylko po...

Statystyki

Ten temat przegląda 178 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570943
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 178 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.